Конкуренцията е огромна, цените са в ръцете на потребителите

Търговците отричат обвиненията, че слагат високи надценки
8 яну 2020 09:46, Ния Христова
17

Търговските вериги отвръщат на обвиненията за надценките на стоките. В края на миналата година производителите разкритикуваха големите вериги магазини в страната, че слагат огромни надценки. Те обявиха, че така например хлебопроизводителите печелят само 40-45% от цената на насъщния в магазина, пише Bulgaria ON AIR.

"Цените винаги са били в ръцете на потребителите. Те се определят от търсенето и предлагането", коментира Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

Той отбеляза, че когато става въпрос за пазарната икономика е важно дали има конкуренция.

"Нашите анализи показват, че българският пазар има огромна конкуренция. В Западна Европа 80-90% от пазара се държи от петте най-големи търговски вериги, в Източна Европа този дял е около 60-70%, в България най-големите 10 търговски вериги имат 40%, чуждестранните вериги имат 1/3, останалите 2/3 са от български компании. Има огромен избор", обясни Матеев.

Според него точно това прави цените на хранителните продукти у нас по- ниски в сравнение със средните европейски стойности на същите продукти.

"В България има безкрайно много видове търговци - хипермаркети, супермаркети, квартални магазини, смесени магазини, специализирани магазини, пазари, тържища, онлайн търговия... Всички те формират своите цени по свой механизъм. Не са едно цяло", обясни изпълнителният директор.

По думите на Матеев, преди година браншът е бил проверяван и изводът е, че пазарът е конкурентен и се работи при честни условия.

Изпълнителният директор допълни, че търговските вериги имат норма на печалба около 2%, а на производителите е в пъти по- голяма. Така стоят нещата и в цяла Европа.

На 13 януари е обявена стачка. Превозвачите планират да блокират всички видове транспорт. Причината е недоволството срещу тол системата. Това ще е заплаха и за търговските вериги.

"Ние участваме в работната група по въвеждането на тол системата в България. Смятаме, че това е бъдещето - трябва да се плаща за изхабяване на пътищата. Това, с което имаме проблем, е драстичното увеличаване на цените още първата година. Нашите анализи покзват, че разходът за транспорт ще се покачи с 20%, което е твърде много. Трябва да стане постепенно", беше категоричен Матеев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
10
 
! Отговори
Vale преди 4 години
За сравнение може да се отвори сайта kaufland.de и веднага ще видите разликите. Не са големи, а някой неща наистина са по-евтини в Германия. За заплатите и качеството не говорим.
11
4
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
А запетаи имат ли там, където си ? На грамотните колко плащат ?
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8.Пазарувам това което пазарувате в Мутроландия. Разликата е тази че при вас продуктите са скъпо Менте а тук всичко е със супер качество. Сирене кашкавал месо мляко зърнени храни това са продукти на цени по ниски от мутроландските. Разбира се има и скъпи като филета шунка риба тон и тем подобни. Но и тях мога да си ги позволя щото заплатата ми е 3,500 евро. Тук нямат Мутри и монополи.
9
2
 
16
 
! Отговори
Митко 21 см преди 4 години
Преди месец, на гости до роднини в Бирмингам, Англия. Пазарувах от хипермаркет Сансбъри. Банани- около 1.50 лв. килограма, яйца- 12 бр. за приблизително 1.80 лв. 0.5 кг суров бадем - около 13 лв. Свинско месо, плешка, около 8 лв. килограма. Това са реалните цени в Англия. Стига писахте заблуждаващи статии. А в Германия е по- евтино дори.
8
1
 
15
 
! Отговори
нема се пуашите! преди 4 години
12 чисто нови ролс-ройса са регистрирани у нас миналата година. Те не са на политиците (не че не им се иска, но не смеят да се осветяват). Такива честни прекупвачи са си ги купили да се поглезят. Как да свалят надценките, като и останалите сега ще искат да си вземат поне последен модел бугати, та да ударят в земята останалите бг бизнесмьени.
7
1
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
"...цените на хранителните продукти у нас по- ниски в сравнение със средните европейски стойности на същите продукти. "А бе, санитарите! Явно ще се уволняваме за некадърност! Какво сте изпуснали и другаря Данчо Матвеев от Площада на авиацията?
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма начин прекупвачите да имат ниски цени. Нямаме собствено производство - само жипермаркети, супермаркети, квартални магазини, магазинчета, лавки... На пазара - български домати от Хондурас, лук от Молдова, чушки от Перу, банани от Аржентина, орехи от Полша, краставици от Мозамбик. Колко да са евтини?
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да дойдат тук в бялата държава да видят какви нуски цени имат хранителните продукти. За 50 евро пълня багажника за две седмици за 4 човека. Колко продукти ще купите за 100 лв при вас и за колко човека. Като имате пред вид че заплатите тук са пет пъти по високи от вашите. Защо ви правят на мало, умни.
4
2
 
13
 
! Отговори
123 преди 4 години
"Цените винаги са били в ръцете на потребителите. Те се определят от търсенето и предлагането", коментира Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия..... и не са най ниските в Европа.Да не говорим за покупателната способност на 2/3 от населението.
3
1
 
18
 
! Отговори
проверено преди 4 години
Когато търгаша трябва да свали високата надценка,направо освирепява!И всички са му виновни!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааааа,къде па високи надценки,само едни 30%.
1
2
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
св месо в тмаркет е 9 лева във фантастико 12 лв в била е от франция или испаниясъщо над 12 лева яицата също скъпи к мляко някъде удари 1.35 лв за 0.400 гр атова е основно ядене на пенсионера без зъби