Перничани с писмо до Борисов: Преместете "Сурва" в София

Facebook събитие зове: Фестивалът – пред парламента
23
Перничани с писмо до Борисов: Преместете "Сурва" в София
Снимка: БГНЕС

Група граждани изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов с искане международният фестивал "Сурва", който трябваше да се проведе за поредна година в Перник, тази година да бъде преместен в София.

Петицията е изпратена още до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, културният министър Боил Банов, кметовете на София и Перник, както и до РЗИ-Перник.

Още по темата
"Уважаеми г-н Министър-председател, уважеми министри и представители на здравните власти в България, уважаеми представители на местната власт, с огромно разочарование разбираме, че заради водната криза в Перник международният фестивал на кукерите "Сурва" ще бъде отменен. Той трябваше да се проведе в края на месец януари 2020 година.

Това събитие е значимо не само за района и за община Перник, а за цяла България. Знаете, че символиката на кукерите за прогонване на злите сили и всичко лошо, е дълбоко изконна българска ценност, залегнала във всеки български обичай и в повечето български традиции. Да лишите България от фестивала на кукерите е все едно да ни лишите от националния ни празник, иначе казано – недопустимо е!", се чете в писмото.

Инициаторите на идеята посочват, че перничани не са виновни заради наложения воден режим, а кукерските групи от цяла България и гостите от чужбина изобщо нямат никакъв досег с водния проблем на града.

"Редно е да вземете присърце този проблем и да намерите алтернативно решение за провеждането на фестивала. Длъжни сте да го направите, защото Ваша е отговорността българщината и традиционните ни празници да могат да се провеждат ежегодно и така, както заслужават. Разочарованието от липсата на съдействие със сигурност би било огромно, а общественото недоволство е напълно излишно, защото въпросът с провеждането на фестивала тази година би могъл да се реши по елементарен начин", твърдят създателите на писмото.

А според тях най-удачното решение е тази година фестивалът "Сурва" да бъде преместен в София. Столицата е абсолютно резонна възможност за безпроблемното протичане на фестивала, защото локацията е близка до Перник, няма воден режим, има достатъчно пространство, на което може да се проведе и общината може да си го позволи и може да влезе в договорка с община Перник за финансовата част на организацията;

"Това ще доведе до огромен приток на туристи в столицата, в следствие на което Общината ще се радва на гости, които иначе може би не стигат до столицата", твърдят авторите на писмото.
        
Същевременно във Facebook все по-голяма популярност набира събитие, което кани перничани и софиянци да отбележат фестивала "Сурва" пред Народното събрание от 24 до 26 януари.

"Да продължим традицията на Сурва! Да покажем, че искаме наказание за виновниците за бедствието в Перник!", зоват организаторите на събитието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и без това са си в София.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, цял Перник направо в София!
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Борисов да я даде,на подизпълнител Тръмп.Ама дано подизпълнителя да не иска да му построим град,или пристанище.
17
6
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Унищожават се не само гела и градове,а и традиции ! При ГЕРБ България изчезва !!!
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам пернишките кукери да отидат така маскирани пред парламента и там да си проведат фестивала с едни суровачки от винкел да се развъртят малко, че да извият гърбината на тия дето им източиха водата, за да крадат европейски пари.
15
3
 
3
 
! Отговори
До Радослав преди 4 години
Не е немЪрливост, туршийчо! Вземи се ограмоти малко! Виж там и кога и къде се поставят препинателни знаци! Вземи поне задочно го завърши тоя пусти 8-ми клас!
14
2
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
го направили с позволението на държавата! Вариантите са два: Или престъпна немърливост на цялото министерство за което трябва всички да бъдат съдени за застрашаване на живота на цялото население на Перник защото не са изпълнявали задълженията си така както е записано в конституцията и не са контролирали язовира или вариант 2 да съдят цялото министерство за корупция и застрашаване на живота на гражданите на Перник! Това са опциите! Те да си изберат за кое от двете са виновни!
13
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Перничани ще чакат от умрял писмо. Че дори и са му го изпратили. Не разбрахте ли, че той си е подал оставката за пореден път, просто защото не става не само за министър председател, а дори и за *** за зеле !
12
3
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Как един журналист не попита министерството простия въпрос: Каква е фунцията на един язовир? А отговора е ***, да складира вода за моменти на суша! Тоест сушата не е извинение за липсата на вода в язовира, той е създаден с цел да осигури вода точно в такива моменти! От там и втория въпрос, след като по конституция е задължение на държавата да стопанисва и контролира водоизточниците, тогава къде спахте? Дали ВЕЦ или Стомана или ВИК са източили язовира не е от такова значение, като това, че са
11
11
 
6
 
! Отговори
Софийска баница преди 4 години
Този фестивал, да си го провеждат, където искат. Не мога да разбера, обаче, защо очакват някой друг да им го организира, а те само да ядат и пият наготово.
10
5
 
6
 
! Отговори
Пернишка трагедия преди 4 години
Снощи гледах по новините кмета на Перник. Върти се като шугав. Оставя по-жалко впечатление и от пРезидента.Евтина вода, няма инвестиции. С две думи: "социалистическо управление".
9
10
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Хм, в едно изречение и Перник и култура...
8
2
 
12
 
! Отговори
Идеята е добра преди 4 години
Тази година за Сурва вместо половината София да ходи до Перник, хората ще се разходят по Витошка.
7
5
 
15
 
! Отговори
О, преди 4 години
Винкелите много кротки.Писма,молби.Могат само да си бият жените и да шофират като луди.За протести просто забравете.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преместят ли го в София, там ще си остане. По-добре да не го крадат шопите. Фестивала е от ключово значение за културата и развитието на Перник.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята е добра. Кметовете да си уредят въпросите за провеждането!
4
20
 
8
 
! Отговори
Разни преди 4 години
езически обичаи искат в София да ги натресат
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фестивалът Сурва е наследник на векован традиция и дърпа хиляди туристи. Събитието бива да се пропуска. Хората са се подготвили с месеци, има поканени групи от чужбина, очакват се посетители (туристи) от цял свят. Спектакълът си заслужава. Редно е да се проведе, дори и тази година да в София!
2
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
AAAAA стойте си в Перник. Аман от селяци в София, не ви искаме тук.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако откажат, това означава, че проблемът с Перник е предтекст.