Експерт: Поне 140 от170 малки ВЕЦ-ове са незаконни

Проблемът е кражбата на вода, смята хидробиологът Пенчо Пандъков
9 яну 2020 22:15, Анисия Иванова
34
Експерт: Поне 140 от170 малки ВЕЦ-ове са незаконни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 170 малки водноелектрически централи са построени от 2000 година насам, като за 140 поне от тях сме доказали, че са незаконни, обясни Пенчо Пандъков, експерт хидробиолог, член на сдружение "Балканка".

"Другите не казвам, че са законни. Има единични добри примери, те могат да се видят на нашия сайт. Има платформа за мониторинг на ВЕЦ-овете, но в голямата си част става въпрос за липса на контрол и при установени нарушения всевъзможни опити на институциите да ги маскират и да ги узаконят", заяви той в интервю пред БНР.

По думите му клуб "Балканка" не е против добива на енергия от водните обекти, но иска процесът да се провежда по регламент и да се спазват законите.

Ние работим от 7-8 години по темата с ВЕЦ-овете и сме установили нарушения и нередности навсякъде, където сме ровили и сме проследили какво се случва. По-голямата част са изградени незаконно, подчерта той. За целта са пуснали сигнали, но по думите му "всичко се замита" от прокуратурата и няма никакъв резултат.

Още по темата

Много от разрешителните за водоползване от водноелектрическите централи са издадени неправомерно от компетентните органи - басейновите дирекции, твърди още Пандъков. "Те са в нарушение на плановете за управление на речните басейни, на Закона за водите, също на някои планове за защитените територии", изтъкна експертът.

Той даде пример с водноелектрическата централа под язовир "Бебреш", която е изградена през 2014 година. По думите му преди това Ботевград не е имал проблеми с водоснабдяването, откакто е изграден ВЕЦ-ът, градът има проблеми с осигуряването на питейни води.

Справка в Агенцията за устойчива енергетика показва, че е изкупувана енергия от ВЕЦ "Бебреш" и е реализирана печалба.

Изминалата година е била средна по влажност година и засушаването не би трябвало да е причина язовир като "Бебреш" да бъде с толкова ниско ниво, смята Пандъков.

Според него големият проблем там е кражбата на вода.

"За съжаление не можем да го докажем, защото язовирът не е в списъка с язовири с национално значение и не се публикуват данните за неговите обеми в сайта на министерството. Но не е възможно язовир "Бебреш" - един от язовирите, които се пълнят най-бързо, защото не е чак с такъв голям обем, да не може да се напълни цяла година при средна по влажност година. И в същото време потреблението на вода да не е чак толкова голямо - поне отчетеното. Със сигурност тук става въпрос за огромна кражба на вода",  смята експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
39
 
! Отговори
РБ преди 4 години
Няма нужда от АЕЦ, важни са ВЕЦ и фотоволтаици на крадливи политици !!! ГРОБ източиха язовирите ,отровиха въздуха пълна разруха !!
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала на такава държава!Респект!
10
0
 
27
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
за пореден път куче влачи рейс -диря няма
9
0
 
31
 
! Отговори
българина преди 4 години
кое при герб е законно е въпросът? апартамент, магистрала, вец, строежи???? а да, САМО КРАЖБАТА И УБИЙСТВОТО СА ЗАКОННИ!
8
1
 
12
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Ще им дойде времето и на техните крадливи ръчички.
7
0
 
28
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПРИ ГЕРБ ВСИЧКО Е КРАЖБА ДО КРАЖБА!!!НЕ СЛУЧАЙНО УВОЛНЕНИЯ ШЕФ НА ВИК ПЕРНИК ИВАН ВИТАНОВ БЕЗВОДИЕТО КАЗА, ЧЕ АКО НЕ Е БИЛ ГЕРБ НА ВЛАСТ Е НЯМАЛО ДА МОЖЕ ДА КРАДЕ ТОЛКОВА МНОГО И ПАРИ ОТ ДРУЖЕСТВОТО И ДА ИЗТОЧИ ВОДАТА ДО ТАКАВА СТЕПЕН ЗА ДА ПРАВИ ПАРИЧКИ ПРЕЗ ВЕЦА КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!
6
0
 
16
 
! Отговори
???? преди 4 години
Днес един главен прокурор не спомена ли кой му е шефа?
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вецове или Цецове, питам за един братчед
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
който може краде сред като няма кой да го спре.
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който може краде,другите ги коментират и тайно се надяват и те някой ден да крадат.
2
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да ги забранят със закон тия Вецове всяка мутра си има по няколко.Ама те не се пускали.Как да не се пускат нали им изкупуват тока все едно е златен а плащат вода стотинка на кубик.*** от алчност и простотия ще ни затрият.И защо управляващите се правят на улави и те са в играта сигурно.Нещастни ***.
1
0
 
21
 
! Отговори
Патриотин преди 4 години
Нема таквоз нещо!Вода крадат само ******те в Столипино!