Язовир "Студена" - потънал в тиня, един затлачен проблем

Вижте снимки от съоръжението, заради което перничани са на режим
Обновена: 9 яну 2020 09:23 | 9 яну 2020 07:10, Камелия Цветанова
74

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Повече от месец перничани са на строг воден режим, а по всички личи, че скоро няма да потече вода от кранчетата им 24 часа в денонощието.

Обемът на язовир "Студена", който захранва областта остава критично ниско.

Още по темата

Положението с кризата с безводието в Перник не е никак лесно, призна и министърът на икономиката Емил Караниколов наскоро.

Оказало се, че от местното ВиК са подавали информация, че водният обем в язовир "Студена" е 4.5 милиона кубика, докато те реално са били 2.6 милиона кубика.

Освен това е имало и нерегламентирано източване към Радомир от помпена станция.Това пък установи извънредна проверка на министерството на околната среда и водите след водната криза. Вече са сложени пломби на съоръженията, които отклонявали вода към ТЕЦ Перник и "Стомана Перник".

Сега всеки ден ще се прави справка за обема на "Студена", сложени са уреди и датчици, за да е вярна информацията.

"Не само Перник има проблеми, тук обаче има криза - не е имало отчети, вход, изход, никакви датчици и никакъв контрол. В Перник, където и да копнеш, има вода, течове, драстично нищо не е правено 60-70 години", категоричен бе министърът на икономиката.

Властите се ангажираха с решаването на проблема и преди четири дни 40 литра вода в секунда тръгнаха към язовир "Студена" от Попов извор, до село Боснек.

С техника, осигурена от дирекция "Противопожарна и гражданска безопасност", започна изпомпването на вода от пещерата и вливането ѝ в руслото на Струма.

Но дали язовирът ще се напълни предстои да видим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
9
 
! Отговори
ПОТЪНАЛ преди 4 години
Потънала е системата ви, която е потънала от лъжи и корупция.Бактън от разбиратели.На малките ги разправяйте.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега, както е празен язовира е златна възможност да се почистят наносите. Направете сондажи и подайте вода в мрежата само за санитарни нужди със строга забрана за пиене. Докарайте водоноски за питейни нужди. Вкарайте техника и почистете язовира.
57
2
 
4
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Какво очаква Перник след пускането на водата. Утайките във вътрешната система в момента на жилищата ще се увеличи с тези от външната.Колкото времето е по голямо от пускането на нормалното водоподаванване. Щетата ще бъде по голяма. Защото празната инсталация коризира по бързи и ще се получат вътрешни течове.
56
8
 
8
 
! Отговори
Пернишка Тагедия преди 4 години
Венецуела, най-богатата на нефт в света от най-богата в Южна Америка сега е най-бедна. И всичко това, защото си избраха един наркоман почитател на Фидел Кастро.Аржентина, втората по богатство през 1920те години, след Перон е в окаяно състояние.Като пише Фашизмът, Жельо Желев визира Аржентина.Най-бедната на ресурс и с тежко географско положение след Пиночет е пример за успех в Южна Америка.Нищо чудно, след като народа по своя воля избира социалисти да го водят.Явно такова е качеството на Пер
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там нали Харизанов командва.Как може да има проблеми.
54
2
 
29
 
! Отговори
Бг юнаци преди 4 години
Всички язовири нямат измервателни уреди и нямат контрол на източването!То няма служба която да знае до къде може да се се източва един язовир.Пустиня в язовир е български лиценз !Арабите от пустиня направиха рай !
53
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро в новините казаха, че някои повишил налягането в тръбите от 4 на 7 атмосфери което е предизвикало много течове. И никои не знае кои може да е.
52
1
 
16
 
! Отговори
ББ преди 4 години
На перничани вода не им трябва.Тя е нужна на ВЕЦ-а на моя приятел Вальо
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Попитайте бившият кмет на София Янчулев. Той измисли тази схема.
50
1
 
16
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Сценарият с Перник го играха 90-те години.Точене за ток и към Кремиковци.Яз.Огняново не го ползваха както изградения за Перник яз.Пчелина.Пита се защо-отговора даде управителя на Стомана.Съоръжението доставящо вода от Пчелина е унищожено по времето на Борисов като гл.секретар.2003 МС дава разрешение да теглят от Студена.Стомана се ослушва и не ще да даде 30млн. за въстановяване.Това е истината!А за веца,кой *** го е разрешил и построил-немам думи!
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро няма да вали
48
3
 
37
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Нали дадоха 32 милиона лева за ремонт точно на този язовир , тези мръсни герберастки крадци!
47
1
 
28
 
! Отговори
Сашо преди 4 години
Беар Грилс, моля те ела Извън шегата, това не става за ден за дваПита се 100 000 град, как не е забелязал това ?Пита се държавата къде е ?Пита се ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ ТЪРПИТЕ ТОВА ????
46
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В половин България има режим на водата, защото няма вода. Така е било през комунизма, така и сега. Изненадани от това са шепа глезльовци от софия, които си мислят че водата е даденост. С промените на климата този проблем ще се задълбочава и колкото и пари да се наливат това няма да помогне
45
1
 
36
 
! Отговори
Да, бе! преди 4 години
виновните са отпреди 6-70 години... Само да питам - ония 32 млн. дето ги лапнахте преди година "за основен ремонт на съоръжението", къде са, м? Или това са дребни подробности...?
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари требват, преди време четох доклад, че на България и трябвали над 10 милиарда за да си реши проблема с водата, става въпрос за обновяване на мрежата, за ремонт и подръжка на язовири, строеж на язовири и прочее. Водата в България ще намалява и трябват пари за да започне да се разходва рационално.
43
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водата у нас ще става все по-малко и трябва да свикваме с това. Занапред ще страдаме от суша и ще има режим на водата. Реките ще пресъхват през лятото и земите ще запустяват. Огромни консуматори на вода, като АЕЦ или Металообработващи комбинати вече никога няма да бъдат строени у нас. Колкото по-бързо осъзнаем това толкова по-безболезнено ще преобразуваме икономиката си в режим на пестене на вода
42
6
 
28
 
! Отговори
9К51 преди 4 години
Когато Луканката /А. Луканов/, Пешо /П. Младенов/ и бай Добри /Д.Джуров/ свалиха бай Тошо от власт, той им каза: момчета вие не знаете колко е трудно да се управлява една държава и да се грижиш за 8 млн. /тогава/ човека. Никой частник не желае да се заеме с поддръжка и строеж на такива обекти като язовирите, през демокрацията частникО вдигаше кръчми, защото там бързо се въртят парите, като добавим и краденето .. ето го резултата.
41
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При площ от 140ха, ако се почистят само 30см от наноса се получават 420 000 куб. м плодородна почва, която може да се използва за подобряване плодородието на земеделските земи, за рекултивация на нарушени терени, за градини и паркове. Отделно при цена от 20лв./куб.м се получава сума от 8,4 милиона лева. Освен всичко друго и полезният обем на язовира се увеличава с 420 000 куб.м, тоест общият обем ще надхвърли 10 милиона куб.м вода.
40
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тая математика министърът изкара язовира и канализацията на Перник на 125 години.Личи си, че е от ГЕРБ.