От Русия: Столипиново - най-страшното ромско гето на планетата

Лента.ру оценява квартала като криминалното ядро на света
9 яну 2020 20:00, Елка Василева
226
От Русия: Столипиново - най-страшното ромско гето на планетата
Снимка: архив, Булфото

Руско издание откри криминалното ядро на планетата в България. Това се оказва квартал Столипиново в Пловдив.

Лента.ру с помощта на Instragram изследвала едно от „най-ужасните петна“ на картата на света и разказва за него с цел да предпази туристите от евентуален техен невнимателен избор.

Колкото и да е странно, пише руското издание, криминалното ядро на планетата   се оказа в България – страна, която руснаците асоциират с евтини курорти, пророчицата Ванга и с поп краля Филип Киркоров. В град Пловдив се намира район Столипиново, който е признат за най-опасния в света.

Столипиново, пише в материала, е смятан за най-големия ромски квартал в Европа. Там на брега на Марица живеят около 50 000 души. Лента.ру отбелязва, че кварталът е кръстен на руския генерал Аркадий Столипин.

Визуално Столипиново е типично ромско гето, редом до многоетажните сгради /основно панелни/ има незаконно построени частни големи къщи и съборетини. Построените без разрешение обекти периодично биват разрушавани, но на тяхното място бързо се появяват нови, също така незаконно постройки.

Сивотата на сградите и всекидневния живот се освежава от ярките дрехи и празниците. Жителите на района опъват огромни маси направо по дворовете, пише Лента.ру. Има още едно място за развлечение – пътуващ цирк.

Богатите роми карат личните си автомобили и каруци, а обикновените ходят пеша. Правилата за движение по пътищата не се спазват, което неизменно провокира конфликти, пише руското издание и бърза да припомни за антиромските протести в село Катуница през 2011 г. Срещу ромите тогава въстанаха жителите на над 10 български града. Столипиново трябваше да бъде защитавано от полицията.

Ромите не могат да живеят без пищни тържества. Сватбите тук са винаги с размах и продължават минимум три дни /в богатите семейства – седмица/, се казва в материала и се пояснява, че по правило разходите за празника се поемат от семейството на младоженеца, като често парите за това се събират още от раждането на сина.

Комуналните проблеми на района са обусловени от износването на мрежата /там нищо не е ремонтирано от 1980-те години/ и неплатежоспособността на жителите му. Нарушеното водоснабдяване и проблемите със събирането на боклука за местните хора са по-скоро норма отколкото изключение, пише Лента.ру.

Ромите преживяват спирането на тока много по-тежко отколкото спирането на водата /която в някои незаконно построени къщи изобщо липсва/. През 2002 г. районът буквално въстана срещу градските власти, тъй като доставчикът изцяло спря подаването на ток в Столипиново. Макар че към онзи момент местните хора дължаха няколко милиона евро за ток, токът беше пускан за по няколко часа през нощта, обяснява руското издание.

Като цяло Пловдив се различава поразително от своя „район-урод“ - това е един от най-старите градове в Европа, пише накрая Лента.ру. Древният център е добре запазен, там може да се видят останките на античен форум, стадион, театър, други сгради. През 2019 г. Пловдив беше културна столица на Европа. В североизточната му част обаче се е образувало истинско гето, заключава руското издание. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още по темата: столипиновоРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
5
 
11
 
! Отговори
Бам преди 4 години
До БумЗная, че българите винаги се делят на русофили и американофилиНищо не знаеш!Американофили няма.Къде ги видя?Видя ли, някога някой да вее американско знаме и да носи дрехи с лика на Труман или Рейгън?Тези, които наричате американофили са същност българофилите, които обичат само България и презират гнусната Русия.
144
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В БЪЛГАРИЯ НИКОГА Е НЯМАЛО ИСПАНОФИЛИ.
143
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
162- В БЪЛГАРИЯ НИКОГА Е НЯМАЛО АМЕРИКАНОФИЛИ.
142
1
 
15
 
! Отговори
есесеровец преди 4 години
Влезте в руски сайт,и там ще разберете колко ви обичат руснаците!
141
2
 
3
 
! Отговори
До русомраз преди 4 години
А ние като *** в къщи, къде отиват ***, само на 100 метра в морето, а край яз Искър има толкова много вили, там се вливат кенефите им, а софиянци пият вода от там.
140
5
 
6
 
! Отговори
Бум преди 4 години
Зная, че българите винаги се делят на русофили и американофили. Жалко, само че няма българофили. По повод новината - преди малко повече от година СНН (най-голямата американска медия) пусна топ 10 на най-опасните места в света. Столипиново беше на 3-то място, по спомен даже след наркокартелите в Мексико. Дано повечето от Вас, българи, дето се карате само Руссия с/у Америка четете това. Дано не ми изтрият коментара. Ако не ви е страх разгледайте с Гугъл за какво наистина иде реч там.
139
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Сега защитникът на индийците-Хелзинския комитет да разчисти около блоковете! Кънев да хваща лопатата и метлата и в действие, в противен случай това е нарушение на правото на индийците от Столипиново, за нормален човешки живот!
138
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 59САМО ВИЖТЕ СНИМКАТА ОТ СТОЛИПИНОВО И СПРЕТЕ ДА КРЯКАТЕ СРЕЩУ РУСИЯИМА ЛИ ТАКАВА МРЪСОТИЯ НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ ПО СВЕТА ?!Има да!В Русия!
137
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали виждате снимката към статията?В Омск примерно точно по същия начин панелките са заобиколени с камари ***, а там роми няма.Направили са си го самите руснаци, защото те са ромите на цивилизацията.Разбира се те не виждат мизерията около тях, а гледат в нашата паница.Гледката в цяла Якутия е подобна.Потърсете клипове за Астрахан, Архангелск, Омск вече споменах.За по-лесно напишете Ужасъi русской глубинки.
136
5
 
11
 
! Отговори
Михаил Семков преди 4 години
Аз мисля, че статията е напълно обективна. Защо трябва да се чувстваме обидени ако някой ни казва истината в очите? Мисля че това е много по-малко обидно отколкото западния модел на поведение-да ти говоря едно, а да ти мислят други.
135
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
До Кашчей БезсмъртниГРЕШИШ -НАЙ ГОЛЯМИТЕ КОМАРИ СА В СИБИР НО ПРЕЗ ЛЯТОТО
134
3
 
3
 
! Отговори
руснак преди 4 години
До АнонименГАНЬО БАЛКАНСКИ -НАПИШИ СИ ИМЕТО
133
5
 
9
 
! Отговори
Русомраз преди 4 години
Руснаците защо не погледнат себе си?Че 80% от тях все още cepaт в дyпкa на двора...
132
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 154И аз гледам, че лично си засегнат, че руския Гулаг е най-голямия лагер на вселената....истината боли, затова си ми ми сложил минус
131
3
 
22
 
! Отговори
коментар преди 4 години
Гледам че някои са се засегнали от написаното. Ама то както го е написал пък друг коментатор, Истината боли!Това са видели хората, това са показали! А някои българи пък я виждат тая картинка, ежедневно и целогодишно. Защото едно ще ви кажа, тези нито искат, нито могат да бъдат интегрирани в обществото. Те искат само да получават и никой да не им търси сметка за НИЩО! Иначе го дават обидени,че даже и заплашва, а никой и не смее да влезе в Махалата.Така че там законът не важи!
130
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руския Гулаг най-добре е лагер на вселената...няма човек, няма проблем !
129
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От България:Русия - най-пропадналата и мизерна държава на света.
128
1
 
19
 
! Отговори
НАТО преди 4 години
Гето-*** е много правилно обяснение за Столипиново.
127
6
 
25
 
! Отговори
БХК преди 4 години
Истината боли! Ако не го кажат от чужбина, ибрикчиите около асфалт ага няма да го сторят. Работа, работа...работата те прави свободен!
126
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гетата са създадениА гетата в САЩ по чия поръчка са създадени? Пак ли по поръчка на Съветска Русия?