Въпреки водната криза: Сурвакари излязоха в Пернишко

Най-малкият участник е на година и 6 месеца
14 яну 2020 10:34, Анисия Иванова
10

Напук на водната криза, сурвакари тръгват по улиците на Кошарево да гонят злите сили. Една от сурвакарските групи в пернишкото село е с най-дълга и най-стара традиция, а костюмите им са по-различни от тези на характерните кукери.

"Влизаме по къщите, ръсим за здраве, за да може къщата да има по-голям късмет и берекет", каза един от кукерите пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Маските им тежат най-малко по 40 кг, а звънците са около 60. Сурвакарите сами изработват костюмите си и това понякога отнема месеци. В селото имат и необичайна традиция - слагат лют пипер в кандило. А най-малкият сурвакар е на година и 6 месеца.

"Времената се промениха, жените надделяха над мъжете. Участвам за четвърта година. Звънците са ми около 10 кг", сподели жена, участваща в празника, който продължава цял ден.

"Фестивалът ще си остане завинаги и никога няма да се премести. Събираме се над 150 човека", заяви гордо друг от сурвакарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
Лично мнение преди 4 години
Това с тия кукери е абсолютна пpocтотия, лично на мен не ми харесва. Споделям мнението си и не ангажирам никой с него.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието е супер манипулапитвно. Да, сурвакарите може да има в Пернишко, но не и в самия Перник, а само в едно село, близо д София, което не е на воден режим. Няма и как да бъде иначе - в тези кожени костюми скачаш, танцуваш, потиш се....поваш да смърдиш...затова самия Перник за първи път не провеждат сурвакарски игри.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието звучи сякаш Сурвакарите се движат по вода само
5
2
 
6
 
! Отговори
НИМХ преди 4 години
Нововъведение във синоптичните прогнози.От днес вече освен данни за температура, налягане и влажност на въздуха синоптичните прогнози по националните медии ще съобщават и за НИВОТО на язовирите в страната. (((Както преди години по Хоризонт съобщаваха нивото на Дунав в 15:10ч.)))
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управляващите трябва да се радват много,че не излязоха с винкели вместо суровачки.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази страшна ламя, дето е запряла водата на Перник, трудно ще се изгони само със сурвакари. Трябват и юнаци.
2
2
 
10
 
! Отговори
някой преди 4 години
Снощи по една от кабелните телевизии даваха отново филма с Мат Деймън "Марсианецът".Та в него ми стана много интересно, как с научни методи той измисли начин как сам да си произвежда вода, понеже нямаше откъде да намери.Не е лошо и перничани да го гледат филма, който го е гледал да го гледа няколко пъти, та да се научат как да си правят вода от кислород и водород!Ще им бъде полезно!А като гледам пейзажа на Марс - все едно дъното на язовир "Студена" гледам!!!
1
3
 
14
 
! Отговори
Един преди 4 години
"Напук на водната криза, сурвакари тръгват по улиците на Кошарево да гонят злите сили." - злите сили не са по улиците на Кошарево, че да ги гоните оттам, злите сили са в НС и МС.