Три случая на африканска чума по диви свине в Старозагорско

Всички взети проби от свинекомплексите са отрицателни
16 яну 2020 22:22, Красимир Ангелов
6
Три случая на африканска чума по диви свине в Старозагорско
Снимка: Pixabay

В три общини на Старозагорска област са открити диви свине, заразени с Африканска чума, информират от областната администрация. Фактите са представени по време на заседание на Епизоотичната комисия днес, председателствано от областния управител Гергана Микова.

Още по темата
В областта през последната седмица са обявени положителни проби от диви свине в старозагорските села Оряховица и Колена, в Мъглиж и в Казанлъшко, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков.

Всички взети проби от свинекомплексите в региона са отрицателни. Продължава вземането на проби и от кланиците, и от превозните средства, извозващи промишлено отглеждани животни в региона.

"Отговорността е в ръцете на собствениците на ферми. Необходимо е абсолютно спазване на мерките за сигурност, защото човешкият фактор е водещ в разпространението на болестта", изтъкна д-р Дамян Миков.

В Старозагорска област, благодарение на добрата работа и отличното взаимодействие между институциите, е намалена максимално популацията на домашни свине. Според д-р Миков през последните дни има сигнали за повторно заселване с прасета на задни дворове.

От Ловно-рибарския съюз-Стара Загора обявиха, че до този момент в областта са отстреляни 1820 диви прасета. Срокът за групов лов на диви свине е удължен със заповед до края на месец януари. Това е една от предвидените мерки за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете, припомнят от пресцентъра на областната администрация в Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ами то дружинките най-много разнасят с джиповете нагоре надолу. Цяла България е разорана от тези мекерета. Дано се изпозадтрелят едни други.
4
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ЕЙ НЕ СВЪРШИ ЛИ ТАЯ ЧУМА. ЯВНО СА РЕШИЛИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПРАСЕТА ДА ГИ ДОУБИЯТ И ТЯХ И ДА ЛАПНАТ ПАРИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ. КАКВО СЛЕДВА НА ПРОЛЕТ КАКВА ЧУМА СЕ ЗАДАВА И ПО КОЙ *** ЩЕ Е. МОЖЕ ПО ОВЦЕТЕ ИЛИ КРАВИТЕ. ЩЕ ВИДИМ ОТ ЕС ЗА КОИ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЩЕ ДАВАТ И ГИ ЗАХВАЩАМЕ ДА ГИ ТРЕПЕМ.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета и чувам за заразени от чума прасета, но никога не съм чул за умряло от чума прасе. Щом болестта е скоротечна и смъртоносна, горите би трябвало да са осеяни със свински трупове, но такива няма.Следователно ...
2
0
 
1
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Бойко я докара от Египет)!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Внесаха стотици хиляди тона ***!Превърнаха България в бонищеПа се чудят откъде доиде чумата.