За оптимизация: Бензиностанциите да не работят през нощта

Да има терминали, с които шофьорите да си взимат гориво
18 яну 2020 12:15, Петя Славова
59
За оптимизация: Бензиностанциите да не работят през нощта
Снимка: архив, Булфото

Нов начин на обслужване въвеждат част от големите бензиностанции - нощем търговските обекти се затварят и остава да работи само един служител на гише.

Принципът е като при денонощните аптеки, които най-често след 22 часа не са отворени, а има само един фармацевт, който обслужва клиенти на гише. Най-често се оставяло да работи гише в обекти, където няма интензивен трафик през нощта, както и на такива на отдалечени места. Тази практика обаче не може да бъде въведена на бензиностанция, където има колонки за зареждане с газ. По нормативни изисквания там трябва да има служител, който да зареди автомобила, тъй като не е позволено шофьорът да го прави сам.

Основната причина за новия начин на работа е оптимизацията на разходи - така на смяна оставал само един човек и се намалявали парите за нощенн труд. В момента, за да се поддържа денонощен режим на работа, се назначават хора на три смени, а през нощта има поне двама  души - един касиер и още един служител, който да обслужва колонките, съобщава "24 часа".

В някои места общините все повече притискали петролните компании да ограничат извънредното работно време. Основно това ставало в по-малките градове, където денонощните бензиностанции с кафене и магазин се превръщали в места за събиране на повече хора. А повишено ниво на шум след 22 ча са нарушава разпоредбите за спазване на обществения ред.
 

Това е нормална практика, за да могат компаниите да намалят разходите, с което да задържат цените на горивата, коментира Живодар Терзиев - председател на Българската петролна и газова асоциация. Той потвърди, че някои от големите компании вече прилагат метода с нощното гише, а други планират да го въведат. При по-малки компании пък част от обектите не работиле изобщо през нощта.Според Терзиев бензиностанции с малък трафик, които работят през нощта не са рентабилни и носят загуби на компаниите.

Той допълва, че тенденцията е да се преминава към модел изцяло на самообслужване през нощните часове.
На колонките ще се монтират терминали, които да позволят плащане с банкова карта или кеш. Клиентът зарежда сума, за която иска да сипе гориво, след това колонката на бензиностанцията заработва.

Тази практика вече е въведена в редица западноевропейски държави, където бензиностанциите са затворени след определен час и работят само колонките на самообслужване.

Такива бензиностанции вече има изградени и у нас - няколко от големите вериги имат обекти, които са изцяло без персонал. Според експерти от петролния бизнес издръжката на сравнително малка бензиностанция със служители, които работят денонощно, е приблизително 90 000 лв. на година - за заплати, осигуровки, облекло, ток и други консумативи. За покриването им трябвало да се продават 1000-1200 литра горино на ден. При голям обект сумата надхвърляла 250 000 лева, за покриването на която е нуждна продажбата на четири пъти повече горива дневно. При обект изцяло на самообслужване тези пари се спестяват и може да бъдат използвани за реинвестиране в бизнеса.

Въвеждането на новата схема в част от бензиностанциите е свързано и с неудобства - освен, че клиентите сами трябва да зареждат автомобилите си, не могат да ползват магазините в бензиностанциите или тоалетната.
Експерти посочват и друга причина за избора на работа с едно гише нощем или на самообслужване - минимамлизирането на риска от инциденти и кражби. В повечето големи вериги касиерите в бензиностанциите са жени. При 24-часов режим на работа те дават и нощни смени, без да има допълнителна охрана, което изкушавала крадци да  се опитват да правят обири.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
23
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Добър ден селяни прости!Трябва да се оптимизира икономиката, защото няма работна ръка, а бизнеса не иска да киха нормални заплати на едни селяни прости!!!Агент Джеремая Дженкинс!ЦРУ!!!
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става ако всичко е на ток и се кара от компютър през интернет от спътник,даже станциите за зареждане ще предлагат само ток.Хората ще са пътници,слизат маркират си сами стоката,плащат с карта и си тръгват.Но най-рано след 30 години...
33
1
 
29
 
! Отговори
Още сме в 19в. преди 4 години
В някой държави още преди 20 години въведоха автоматичните бензиностанции на самообслужване без персонал. Колонките са като най обикновени автомати за кафе и приемат карти и кеш.
32
2
 
9
 
! Отговори
тизе преди 4 години
До азВсъщност ИА не бива да заменя Я.
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги закриват и да правят зарядни станции с ток
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това няма да се отрази на цената. Цената на горивото е същата на бензиностанцията на селския път между града и селото ми с единия служител и на тази в града, която е устроена като търг. мол с 10 души персонал....
29
3
 
36
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Какви разходи ще спестят за нощен труд? Масово дават минимална заплата на служителите, независимо дали работят ден или нощ! Нали никой не се заблуждава, че бензиностанциите плащат нощен труд както е по закон? Просто ще прибират по-голямата печалба и нищо няма да достигне до служителя
28
8
 
33
 
! Отговори
аз преди 4 години
Мене ако питат денонощно да бъде с плащане на колонката. Сега сипваш и 15 минути чакаш селиандурчетата на опашката да си изберат кафе, сандвич, клизмичка и т.н.
27
2
 
16
 
! Отговори
аз преди 4 години
На запад бензиностанциите са кът. Няма го никъде това през 50км по две на куп. Как очакват да имат някакви печалби? Ама на запад не ти дават да си развяваш коня.
26
2
 
18
 
! Отговори
az преди 4 години
Ще пикаем в тревата.
25
3
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Правилно. Когато нещо може да се прави от машини, хората са излишни. С тях само проблеми. Това е бъдещето
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кви са тия нон стоп нови закони всеки ден, повече няма да гласувам за вас
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гориво се налива е не сипва, защото е течнобрееееее бре бре бре брях бре брях ...Ареее се отпусни малко станали?
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Да бе... петорна не шеш ли ...
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да правят каквото щат. Нали са частни. Какво ни занимават с това.
20
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как, на запад продават само гориво, затова става с карти и без персонал, тука са обърнали бензиностанциите на молчета, само филми не прожектират засега.
19
0
 
21
 
! Отговори
Спокойна преди 4 години
Много ми е интересно газ и метан как. Не слагам всички под общ знаменател, но...
18
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си цапам АЗ РЪЦЕТЕ, че да си сипвам бензин!!! Вие добре ли сте, бе!?!?
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15 Виж са! Аз имам една маликна и гат я пусна тая лъжи лъжииии
16
8
 
19
 
! Отговори
БАЙ ТОШО преди 4 години
Абе казах ви аз че ше дойдете на мою. Нема нищо по убаво измислено от СоциализЪма. По мое време варехте пресното млеко оти беше издоено от кравата и каймако излизаше от тенжерата. А сега ви продават млеко издоено от Бико. Хахахаха. Банане банане иматели. Зарад теа банане си продадохте убавия живот да може Мутрите да окрадат сичко а вие да им дуате на свир, ките. А честито дуане.