За оптимизация: Бензиностанциите да не работят през нощта

Да има терминали, с които шофьорите да си взимат гориво
18 яну 2020 12:15, Петя Славова
59
За оптимизация: Бензиностанциите да не работят през нощта
Снимка: архив, Булфото

Нов начин на обслужване въвеждат част от големите бензиностанции - нощем търговските обекти се затварят и остава да работи само един служител на гише.

Принципът е като при денонощните аптеки, които най-често след 22 часа не са отворени, а има само един фармацевт, който обслужва клиенти на гише. Най-често се оставяло да работи гише в обекти, където няма интензивен трафик през нощта, както и на такива на отдалечени места. Тази практика обаче не може да бъде въведена на бензиностанция, където има колонки за зареждане с газ. По нормативни изисквания там трябва да има служител, който да зареди автомобила, тъй като не е позволено шофьорът да го прави сам.

Основната причина за новия начин на работа е оптимизацията на разходи - така на смяна оставал само един човек и се намалявали парите за нощенн труд. В момента, за да се поддържа денонощен режим на работа, се назначават хора на три смени, а през нощта има поне двама  души - един касиер и още един служител, който да обслужва колонките, съобщава "24 часа".

В някои места общините все повече притискали петролните компании да ограничат извънредното работно време. Основно това ставало в по-малките градове, където денонощните бензиностанции с кафене и магазин се превръщали в места за събиране на повече хора. А повишено ниво на шум след 22 ча са нарушава разпоредбите за спазване на обществения ред.
 

Това е нормална практика, за да могат компаниите да намалят разходите, с което да задържат цените на горивата, коментира Живодар Терзиев - председател на Българската петролна и газова асоциация. Той потвърди, че някои от големите компании вече прилагат метода с нощното гише, а други планират да го въведат. При по-малки компании пък част от обектите не работиле изобщо през нощта.Според Терзиев бензиностанции с малък трафик, които работят през нощта не са рентабилни и носят загуби на компаниите.

Той допълва, че тенденцията е да се преминава към модел изцяло на самообслужване през нощните часове.
На колонките ще се монтират терминали, които да позволят плащане с банкова карта или кеш. Клиентът зарежда сума, за която иска да сипе гориво, след това колонката на бензиностанцията заработва.

Тази практика вече е въведена в редица западноевропейски държави, където бензиностанциите са затворени след определен час и работят само колонките на самообслужване.

Такива бензиностанции вече има изградени и у нас - няколко от големите вериги имат обекти, които са изцяло без персонал. Според експерти от петролния бизнес издръжката на сравнително малка бензиностанция със служители, които работят денонощно, е приблизително 90 000 лв. на година - за заплати, осигуровки, облекло, ток и други консумативи. За покриването им трябвало да се продават 1000-1200 литра горино на ден. При голям обект сумата надхвърляла 250 000 лева, за покриването на която е нуждна продажбата на четири пъти повече горива дневно. При обект изцяло на самообслужване тези пари се спестяват и може да бъдат използвани за реинвестиране в бизнеса.

Въвеждането на новата схема в част от бензиностанциите е свързано и с неудобства - освен, че клиентите сами трябва да зареждат автомобилите си, не могат да ползват магазините в бензиностанциите или тоалетната.
Експерти посочват и друга причина за избора на работа с едно гише нощем или на самообслужване - минимамлизирането на риска от инциденти и кражби. В повечето големи вериги касиерите в бензиностанциите са жени. При 24-часов режим на работа те дават и нощни смени, без да има допълнителна охрана, което изкушавала крадци да  се опитват да правят обири.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сами да си наливат?Много си слаб в мозъка.Помпата на бензиноколонката се управлява от компютър.Като си платил за 10 лева, на 10-тия лев компютърът спира помпата. пък ти ако искаш продължавай да наливаш.
14
0
 
20
 
! Отговори
Шофьорът на ТИР преди 4 години
Я ми обясни как ще налее за 40лв като е платил за 20лв ?? Нали на 20 лв колонката изключва?
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Ако ти си толкова скапан, че не ставаш за нищо друго освен да наливаш бензин, що се чудиш че си безработен.
12
16
 
8
 
! Отговори
Сами да си наливат? преди 4 години
Аууу, чудно ми е, какво ще стане точно в България. Някой ще си плати 5-10 лева и ще сипе за 20-40?Малко се съмнявам за ромеите, дали ще се научат да ги ползват?
11
0
 
14
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Не е на три смени , а на две.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв нощен труд се плаща? 10 ст. На час ли? Или както е по света дори двойна надница.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не работя в в заглавието после да работят. Гориво се налива е не сипва, защото е течно. По света през ноща малките бензиностанции често които не са на магистралата затварят от 10 до 6. И хората сами си наливат гориво навсякъде, къде и пржблемът?
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шофьорът на ТИРКоет е мноо скапани, аз ся да ти кажа... па после ревали, че имало безработица!!!
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4Ами така е ... аз съм зает човек и нуждите ми трябва, д сбъдват обслужени!
6
2
 
27
 
! Отговори
Шофьорът на ТИР преди 4 години
Само в източна европа някой взима заплата да ти сипе гориво. В западна европа всеки сам си зарежда колата и повечето бензиностанции са на самообслужване (плащаш с карта на колонката)
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ууу голяма работа ся ...Нормативи нормативи, ай ся! Шаааа го пропуснете един път па ся!
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Според теб излиза, че цяла Италия е тъ.па. 90% от бензиностанциите са на самообслужване тук.
3
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Тъпизъм си ти.Какво общо има Борисов с това, че ЧАСТНА верига бензиностанции спира нощните смени.Нямаш мозък грам.
2
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредна гениална идея от режима Борисов. Тия не спят да мислят тъпизми!
1
3
 
21
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
И в събота и неделя , както при соца.