Стотици "сировишкаре" гониха злото в Брезник

С прекрасна празнична атмосфера и греяно вино
19 яну 2020 07:19,
17

Снимка: Павел Гълъбов

Сурва е в Брезник. Местните сурвакари – сировишкарете, изгониха злото в целия град и околията. Събитието беше изключително празнично и много грандиозно. Стотици маскирани „граовци“ показаха прекрасните си маски, чудовищни костюми и носии.
Още по темата

Едно от най-големите достойнства на Брезнишката Сурва е това, че публиката и сурвакарите бяха рамо до рамо, преди групите да излязат на празничната сцена. Обикаляйки центъра на малкия град видяхме хиляди усмихнати и подскачащи хора, които не бяха с маски, но усещаха, че участват в нещо красиво и хилядолетно – езическия ритуал по гоненето на злото.

Времето за едни беше студено, други се чудеха къде е снегът, Сурва принципно се посреща със заледени и заснежени Брезнешки склонове, категорични са местните. Едно е ясно, красотата на града е безспорна, тук има какво да се види.

Сировишкарете можеха да бъдат забелязани отвсякъде в центъра. Едно от най-красивите места беше площадът на маските. Там кукерите се подготвяха за дефилето до празничната сцена. Всеки можеше да се докосне до тях и да поиска снимка. Пламъкът в очите им беше жив, те правеха това, което им доставя голямо удоволствие, пазеха древната традиция, обогатявайки я с местен колорит. Все пак трябва да внимавате с човека с мечката, доста „тарикатски“ позволяваше да бъде сниман, а след това майсторски взимаше своя дан в парична стойност. Залисани от празничната атмосфера просто няма как да откажете „благотворителността“, празник е все пак, а хората са се постарали за нашето забавление.

Малиновото вино и красивата му продавачка, с усмихнатите й помощнички, успяха да вдигнат градуса на настроението ни до максимална степен. Наистина виното беше добро. Но най-много ни харесаха усмивките в лицата на хората. Пожелаваме си все по-често да виждаме такива искрени очи.Честита Сурва, благодарим Ви сировишкаре!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
21
 
6
 
! Отговори
Алексий преди 4 години
Прокажен народ и грозните му обичаи. Каквито сте като хора и народ таков и ваш фолклор, и всичко.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да направят една бригада и да копаят за вода за Перник, а не да се занимават с щуротии.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно не действа.
2
2
 
14
 
! Отговори
Мери преди 4 години
Щом гонят злото , да минат през Софията и през цяла България. Ама да подгонят и злобата, завистта, егоизма, нахалството и арогантността, с която съвременните българи се славят.
1
0
 
8
 
! Отговори
Вес преди 4 години
До ВъзмутенДа, съвършенно прав сте!Суровакари произхожда от суровата пръчка, с която се шиба за здраве и която обикновенно е от дрян. Мноого древен обичай.