Гергов: Оскверняването на "Альоша" е срам и позор!

Георги Гергов е почетен консул на Русия в Пловдив
31 яну 2020 13:06,
83
Гергов: Оскверняването на "Альоша" е срам и позор!
Снимка: БГНЕС

Оскверняването на паметника на Альоша е престъпление, позор и срам за обществото, посегателство срещу човешките принципи и добродетели, както и срещу най-ценните достойнства на българския дух. Това казва Георги Гергов, почетен консул на Русия в Пловдив, в позиция по повод поругаването на паметника „Альоша“ на хълма Бунарджика в Пловдив.

Още по темата

„Паметникът „Альоша” се извисява над Пловдив като символ на борбата и победата над фашизма. Символ, който трябва да ни обединява и да напомня на поколенията за саможертвата на загиналите. За съжаление сме свидетели на поредния грозен акт срещу паметника „Альоша“, срещу историята, която не може и не трябва да се зачерква. Паметникът на войника от камък, стоящ на хълма и пазещ спомена за всички безименни руски герои, загинали в Европа, отново осъмна осквернен. Тези антихуманни действие имат една цел - да ни напомнят, че злото е живо, че омразата съществува не заради причините, а просто заради самата себе си“, посочи той.

„2020 е годината, в която честваме 75-годишнината от победата над фашизма. Нашият „Альоша“ трябва и ще бъде защитен от екстремистките актове на крайната русофобия. Проявите на вандалщина, които остават безнаказани, не са добър атестат за нашето общество. Поредното посегателство спрямо паметника, който е част от културно-историческото наследство на града ни, е неприемливо, а оскверняването му е престъпление, позор и срам за обществото, посегателство срещу човешките принципи и добродетели, както и срещу най-ценните достойнства на българския дух“, казва още Гергов.

„Животът ни няма да стане по-смислен и по-добър с поругаването на паметници, символизиращи победата на антифашистката кауза. Символът на победата над фашизма и края на Втората световна война е нашият израз на памет, почит и преклонение пред историческата правда.

Почита към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и извоювали победата над нацистка Германия е акт на признателност. Осъждаме всички форми на ксенофобия, екстремизъм и насилие. Нека не поставяме нови разделителни линии!“, заключи още Гергов.

Припомняме, че вчера паметникът "Альоша" в Пловдив осъмна залят с червена боя. В основата на монумента бе изписано с големи червени букви "Не сме забравили", "Няма да простим". Това е поредно обругаване на паметника. От администрацията на Район „Централен“ заявиха, че започва почистването на монумента и че в следващите месеци предстои поставянето на камери на територията на цялото тепе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
34
 
! Отговори
По-скоро преди 4 години
Срам и позор е, че още има паметник, възхваляващ съветската окупация на България върнала страната ни десетилетия назад чрез налагане на комунистическата диктатура !
26
0
 
29
 
! Отговори
Срам и позор е , преди 4 години
това че открадна пловдивският панаир!
25
1
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Ех, само да можех да ви слагам минуси, по двейсет щях да ви слагам. Отгоре не ми дават!
24
19
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
,,Здраствуйте,братушки !!!,, Очакваме ви !!!
23
3
 
27
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Има един единствен начин да не бъде оскверняван повече- да бъде премахнат.Да отиде в музей.
22
0
 
22
 
! Отговори
Колчо преди 4 години
дебелокож бай ***- масон!
21
4
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Справедлив друг! Тиквата се усети, че Цвъки ще му дръпне килимчето и му би шута докато можеше иначе сега щеше да гледа като бай тошо когато му казаха, че е никой.Нал' всичко алкаш вкупом желаеше оставката на "Цецо апартамента"...?? На вас никой не може да ви угоди!
20
2
 
32
 
! Отговори
Мазен свинар преди 4 години
Aко се изчегърта кепето на Альоша, ще стане паметник на Путин, а всички "правоверни" русофили по 5 пъти на ден да си урдят челата в земята в негова чест в посока паметника...
19
7
 
7
 
! Отговори
чукча писатель преди 4 години
До Анонимен 15Абе,човече голобрадо,този бетон е правен от такива БЪЛГАРИ като гергов,руснаците нямат нищо общо!
18
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тзи хубавец е руски гражданин което обяснява и боготството му и всички друго.
17
4
 
30
 
! Отговори
заблуден преди 4 години
Мда, загина фашизма, за да дойде комунизма. Няма що, голям кеф. Предпочитам фашагите пред въшливите каскети.
16
2
 
30
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 4 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той и сега си е овчар, ама се е издигнал до селски свинар...Не ги ли изгоним тия рубладжии-никога няма да се оправим...
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SichtpunktСправедлив друг! Тиквата се усети, че Цвъки ще му дръпне килимчето и му би шута докато можеше иначе сега щеше да гледа като бай тошо когато му казаха, че е никой.
13
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не беше Альоша сега Гергов щеше да е овчар.
12
1
 
29
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Този Гергов е най големия тарикат , след свинете които гладаше е горд собственик на пловдивския панаир и ЦУМ София. А и някакъв парцел в Пловдив за милиони. Васил Божков е пале пред него.И защо му трябва вече БСП на Гергов ?Дали не е решил да я купи , заедно с Нинава ?
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е позор за България, ако альошовците не бяха вкарали на сила в комунистическия лагер сега щяхме да сме нормална държава.
10
5
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Альоша о *** са само символи на победата на руския фашизъм над германския и българския фашизми.
9
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми, да си го разглобят, натоварят и откарат обратно от където е дошъл. Не ни трябват монументи на окупатори.
8
2
 
32
 
! Отговори
Милиционер преди 4 години
Срам и позор са м.ръсни комунисти олигарси като теб. Да боядисаш паметник олицетворяващ разрухата на България и световния тероризъм е гордост и въпрос на чест и морал