"Радецки" се завърна на родна земя, отваря врати през април

Той бе на ремонт в Румъния
31 яну 2020 15:00,
15

Снимка: НИМ

Късно вечерта на 30 януари кораб-музей "Параход Радецки" се завърна в град Козлодуй. След като през 2019 г. Министерски съвет гласува и отпусна средства за планов преглед и ремонт, Националният исторически музей проведе Обществена поръчка с предмет „Преглед и ремонт на Параход „Радецки” с две обособени позиции: Позиция 1 – "Ремонтни дейности, които ще се извършват на сух док" и Позиция 2 – "Ремонтни дейности, които ще се извършат на вода", съобщават от НИМ.
Още по темата

В края на 2019 г. "Параход Радецки" беше провлечен до град Браила, Румъния, където успешно се осъществи първата част от плановия преглед и ремонт, а именно външен преглед на сух док на подводната част за установяване на годността на външната обшивка на корпуса и устройствата в подводната част не кораба. Той премина също през преглед и изпитания на конструкцията, ремонт на корпуса и надстройките и основен ремонт на двигателните-гребните колеса.

Прегледът и ремонтът на моторния кораб се извършва за изпълнение на изискванията на Наредба N11/26.04.2004г. за прегледите на корабите и корабопритежателите, и е предпоставка за издаване на Корабно удостоверение за вътрешно корабоплаване от Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Завърнал се вече на родна земя, "Радецки" ще бъде позициониран на пристана в пристанището му на домуване в град Козлодуй. Музейните експерти от Националния исторически музей разработват концепция за обновяване на постоянната му експозиция, представяща делото на Христо Ботев.

Планирано е в началото на месец април 2020 г., корабът-музей да отвори врати и да посрещне първите си посетители.

В следващата фаза – "Ремонтни дейности, които ще се извършат на вода" от Обществената поръчка за кораб-музей "Параход Радецки" предстои преглед и ремонт при необходимост на корабните системи, устройства  и механизми. Едва след това ще може да получи Корабно удостоверение за вътрешно корабоплаване от Изпълнителна агенция "Морска администрация" и ще възобнови и плавания в река Дунав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Наблюдател Споко, колега, скоро и деца няма да можем да правим, ще си ги внасяме отвън, или ще каним майстори да ги правят, натам е тръгнала държавата.Всичко, което погладнаш се скапва, под вещото ръководство на Калинки с купени дипломи, или съвсем без дипломи, но били отпред или отзад на правилния човек....
13
1
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Я па я..!Явно не си стъпвал въобще на Радецки, щом говориш така. Там е цялата история около този кораб-наистина реплика на оригинала, който австрийците срязали за скраб, 1922-ра година, след като нашия парламент отказал да го придобие като реликва на много смешна цена.Там ще ти разкажат и за Ботев, и за капитана-Дагоберт Енгландер, набор и учудващо приличащ на Ботев. Енгландер е не по-малко герой от Ботев, но там ще ти разкажат защо.1962 година е възстановен от пионерчетата, събрали средства
12
0
 
2
 
! Отговори
До въпросче преди 4 години
До въпросчеДа, поетът просто поискал да се спре, никой не пострадал и те просто слезли. И нека да кажем, че са си платили билетите. :-)
11
0
 
4
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Защо го бутат с тласкач? Не е ли в движение на самоход ?
10
0
 
2
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
До 8 я па:Ама при бай Тошо каква ерекция имахме само а?А сега и шоколада развалиха и всичко :)
9
8
 
1
 
! Отговори
въпросче преди 4 години
Това не беше ли австрийският кораб,който е отвлечен от бандата на Христо Ботев? Днес на такива хора им викаме терористи-една група завзема управлението на средството(самолет,кораб,влак и т.н.) и решава къде да отива и къде да спре, без да има значение каква е ЦЕЛТА на групата,колко е "хуманна" тяхната постъпка. Само аз ли разчитам така нещата или когато стане въпрос за "нашите" правилата за терористични актове не важат?!?
8
3
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
До Елемаг 7 А едно време ква държава бешеее ! Ум да ти зайде.Един шлеп го мъчат толкова години и ни лъжат че е Радецки.
7
1
 
4
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
То вижте и на последната снимка ,кои са Капитана и матросите...Взели дали...Да,това ни е държавата в момента.
6
1
 
8
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
"В края на 2019 г. "Параход Радецки" беше провлечен до град Браила, Румъния, където успешно се осъществи първата част от плановия преглед и ремонт"" Щеше да е смешно ,ако не беше жалко и трагично.Могли сме да построим "Радецки" през далечната 1966 , а сега след 30 години демократични и нелиберални промяни не можем да го ремонтираме.ПРосто това е една преставителна извадка на цялостната разруха обхванала страната
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5Демек с такива като теб......Аз нямам нужда от Ботев защото не съм на лаййняярийска територия! На който му трябва да си го търси! Ботев обаче отдавна не е балама че да се жертва за гуввннярриссти ближещи червени ***!
4
2
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Демек с такива като теб
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
donchev i karayancheva, sto za bg darjavna korumpirana adminustracia ima rbg, ako dosega republikanskite darjavni bg slujbi v rbg ne sa si pomagali s barz i navremenen obmen na darjavna info i ne sa si satrudnichili, ta edva v 21 vek e nujno da ima asociacii na bg slujiteli i bg slujitelki s dalgi lakirani shareni nokti?! kakvo sa pravili do dnes bg prokurori i bg sadii, samo na kojeni korumpirani bg divani i kresla li sa lejali?! ili cial den si lakirvali nokti i kipreli s zlatni prasteni?!
2
1
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ей, един ремонт на кораб не можем вече сами да направим . Пращаме го в Румъния, държавата ни е на умирачка за съжаление.
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ботев там ли ще е с четата си.Времената са такива че Ботев отново е нужен на България.