Село на бунт срещу закриване на детската им градина

Црънча не иска децата да отиват в съседни села
31 яну 2020 19:47,
19
Село на бунт срещу закриване на детската им градина
Снимка: Павел Гълъбов

Община Пазарджик предвижда закриването и оптимизацията на детските градини в селата, като това доведе до бунт на хората от село Црънча. В детската градина на селото се обучават 15 деца, а според кмета следващата година ще станат 17, което говорило за прираст в селото, съобщава Нова телевизия.

Още по темата
Жителите на Црънча казват, че са изключително доволни от базата и персонала. Цялото село се вдигна на бунт, за да брани детската градина. Хората ще пренесат протеста си пред сградата на Община Пазарджик, като се заканват да блокират сесията на местния парламент, който трябва да приеме решението за закриване на детското заведение.

Според плана на Общината трябва да бъдат затворени детските градини в Црънча и Величково, а всички останали селски градини ще останат без директори, защото те ще бъдат превърнати във филиали на градски детски градини.

Плановете на Общината са децата да отидат в съседното село Паталеница, което притежава детска градина с по-модерни условия, но според жителите на Црънча това няма да е удобно. Общината е обещала транспорт за децата, но хората се питат как всяка сутрин ще трябва да чакат автобуси с деца от 2 до 7-годишна възраст по спирките. Това е изключително неудобно решение, категорични са црънчани.

Преди години училището на селото е било затворено, в момента хората се опитват да възродят дейности в него като организират различни спортни събития в новообразуван фитнес клуб. Црънчани по всякакъв начин се опитват да поддържат селото живо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Da si prodavat decata na ministara po truda ili na ministara po obrazuvanieto. Te imat vsichko za decata. Moje i na ekoministara, toi mnogo e po-grijoven kam decata i tiahnoto ako.
16
1
 
33
 
! Отговори
факт преди 4 години
До един от северозапада- историята с граничаря Вергил Ваклинов е край другото село Црънча, Смолянска област, на гръцката граница. Там са само помаци сунити , промити павликянски поарабени... А в това село Црънча, пазарджишко са българи.
15
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Успех и повече деца да има в Црънча, а и в цяла България!
14
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на црънчани! Успех в съхраняването на селото и българския духТака се действа, когато има проблеми - недоволство, бунтове и протести до последно, а не примирение. Нали уж е демокрация, волята на народа трябва да е закон!
13
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ga sa tolko kurnaz da si plastat i izdarjat sami sichko.
12
1
 
33
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Около това село ли се развиваше историята на граничаря Вергил Ваклинов, спрял с приятеля си граничар и със кучето Вихър 7 човека диверсанти на времето?
11
13
 
35
 
! Отговори
Гочо Булгура преди 4 години
Всеки жител на селото особено младите ,имат автомобили ,а съседното село с което им обединяват групите е на два киламетра тоест все едно живееш в града и го караш до другият край .
10
12
 
34
 
! Отговори
име преди 4 години
изключително *** е този под мен със 9те коментара. Цял свят се урбанизира, селата умират и това е напълно нормално. Хората искат образование, здравеопазване, култура и развлечения, а това е невъзможно в малки населени места. Освен това, автоматизацията намалява нуждата от персонал в селското стопанство, а селата поддържат основно този отрасъл. След 100 години, като се промени пак света, хората ще се преместят отново. Кръговрата на живота.
9
1
 
44
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Българинът лесно се не дава. Зор ше видите докато го изтребите либерасти недни....плановете ви се запъват.С нами Бог!
8
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези са решили да го ударят на се,кс!Дано напълнят детската градина!
7
2
 
60
 
! Отговори
. преди 4 години
Идеята на управляващите е да обезлюдат селата и за момента се справят идеално.
6
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз мисля, че най-голяма икономия ще се направи ако закрием цялата държава!
5
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата и гладните мършички около него на държавна хранилка, правят всичко възможно и малкото останали непрогонени, да се изнесат.
4
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте в гугъл колко са били жителите на малките населени места преди 30 години колко са сега стряскащо е просто
3
0
 
52
 
! Отговори
мак преди 4 години
Вероятно някой е хвърлил око на сградата.
2
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто е мъчно да се гледа някога големи села с детски градини училище поликлиники дори днес пустеят къщите с некролози по вратите тук там някоя бабичка и банди ромеи ограбващи запустели къщи картина страшна дори и Елин Пелин не може да я опише тая трагедия за унищожаване на един народ на българското село
1
11
 
38
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Не да протестират, ами да ходят вкъщи да правят деца.