Спрем ли въглищата - изпадаме в енергийна зависимост

Централите в България трябва да се запазят, смята проф. Валентин Колев
3 фев 2020 18:20, Ния Христова
12
Спрем ли въглищата - изпадаме в енергийна зависимост

Без съмнение трябва да запазим въглищните централи в България. Това трябва да продължи до възможно най- далечния срок. Стига да могат да си плащат, всички централи ще могат да работят дори след 1 юли 2025 г. След тази дата те няма да имат право да участват в търгове за механизъм за капацитет. Дотогава те ще имат глътка въздух.

Темата коментира проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на Електротехническия факултет в ТУ- София, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Тези централи единствено осигуряват разполагаемост за първично, вторично и третично регулиране. Също така поддържат напрежението в точките на присъединяване. Възобновяемите източници все още не могат да правят това, поясни Колев.

Според него в случай, че тези мощности отпаднат, страната ще трябва да разчита първично вторично и третично регулиране да се осъществява или отвън или от водно- електрическите централи.

Проф. Колев отбеляза, че солидарното участие на България в синхронната зона на континентална Европа е между 45 и 50 мегавата. "Това е 8760 часа, а за вторично регулиране е нужно още повече- над 150 мегавата", допълни още той.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
***,Нивото въглероден двуокис в кръвта е свързано с оползотворяването на кислорода. При това имаш плюсове.
8
0
 
2
 
! Отговори
роу преди 4 години
Нобеловата награда за медицина за 2019г. е присъдена на 2 американци и 1 англичанин..ТЕ ДОКАЗВАТ ЧЕ ПРИ НАМАЛЕНО КОЛИЧЕСТВО НА КИСЛОРОДА И ПОВИШЕНИЕ НА ВЪГЛЕРОДНИЯ ДВУОКИС ЗАПОЧВА ВЪЗТАНОВЯВАНЕ НА КЛЕТКИТЕ И ОЗДРАВЯВАНЕ НА ОРГАНИЗМА../МЕТОД НА БУТЕЙКО ЗА ДИШАНЕ/ ..А ТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА ТЪРГУВАТ С ЕМИСИИ....АКО НЯМА ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД ВСИЧКО ЩЕ УМРЕ...И РАСТЕНИЯ И ЖИВОТНИ..
7
0
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Като няма вода има въглища. Хората се отопляват на въглища от 5000 години. При това трябва баланс. 1/3 Атом, 1/3 Въглища, 1/3 ПАВЕЦ. При това златното правило: водата е по-ценна за напояване, горите са по-ценни от фотоволтаиците. Ай сиктир прости калинки.
6
0
 
15
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Нали не ни трябваха АЕЦ Белене и затворените реактори на Козлодуй !!! Къде е Пръмова затворила реакторите на Козлодуй ???
5
5
 
11
 
! Отговори
5 преди 4 години
Тецовете отровиха България ! Разболяха ни от рак -закривайте ги !
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи като спираме блоковете на Козлодуй няма криза. А ако спрем въглищата ще има.Браво професоре.
3
1
 
16
 
! Отговори
изроди селяни преди 4 години
спрете въглищата *** изтровихте ни децата да не сме в каменната ера майк..... ви миличка да Е......а
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааааа я бързо да се запишете при данЧету тя ще ви даде беСплатно машина на пелети и те от убавите от техните фабрики
1
16
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
В София като кацнеш и излезеш от самолета и като Те удари онзи мириз на въглища и печки ,та свят ти се завие от България!)