Кисело зеле и зелев сок вкараха в болница три жени

Състоянието им е било доста тежко
4 фев 2020 14:50,
46
Кисело зеле и зелев сок вкараха в болница три жени
Снимка: БГНЕС

Три жени със сходни оплаквания - гадене, повръщане, студени тръпки, а две от тях и с диариен синдром, са хоспитализирани на 2 февруари в Областната болница в Пазарджик. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Жените са на възраст 80, 51 и 35 години. И при трите симптомите се появяват 2 часа след консумация на кисело зеле и зелев сок, които са били домашно приготвени в бидон.

Още по темата

Състоянието и на трите жени при постъпването им в болницата е било тежко. Те са приети с ниска телесна температура, втрисане, точковидни зеници, позиви за повръщане и диария. Поради тежкото състояние са настанени в Отделението по анестезиология и интензивно лечение, където са извършени реанимационни мероприятия за стабилизирането им.

Днес трите болни жени са преведени в Инфекциозно отделение за изолация, допълнителни изследвания и проследяване.

Към момента състоянието и на трите е стабилно. От първите взети проби за микробиологично изследване не се установява растеж на патогенни микроорганизми, но резултатите не са окончателни и наблюдението продължава.

От лечебното заведение напомнят на гражданите, че при домашно консервиране е важно да се спазват всички изисквания за безопасност. Важно е да се знае дали продуктите са третирани с пестициди, спазен ли е карантинният срок след приложението им. Преди да се приготвят продуктите, трябва добре да се измиват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недейте заблуждава хората нашите деди са правили кисело зеле още от как се помнят зелевия сок понеже е в сорово състояние им толкова витамини дето не си и представяте явно поради липса на пари са взели бидони втора употреба и кой знае какво е имало вътре я някоя отрова са съхранявали
22
68
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как може да я ядете тая гадост с вкус и мирис на пръдня
21
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И киселото зеле ли стана опасно? Бре.По вероятно е да са получили неразположението от това дето са яли с киселото зеле. Нспример кремеирши или салам за три лева килото, които не са фомсшно приготвени и са обезопасени с няколко Е-та по европейски изисквания и норми
20
6
 
17
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Зелето не се мие.
19
4
 
16
 
! Отговори
До шматка преди 4 години
Така е. Проблема идва от изкуственият консервант. Супер си е зелето и се пресича само с лимон.
18
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой знае,бидоните от каква пластмасова"млянка"са правени?
17
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много обичам като се прибера у кооперацията да ме удари силно в синусите на гнилоч и джибри. Да знам че съм си у дома. Основно задължение на българина е да ферментира и подквасва материал.
16
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПрУвинциалистите се Усраха с това зелИ....ха-ха
15
3
 
15
 
! Отговори
Korean soup преди 4 години
До 10: Не знаех, че е възможно да се прави домашна ракия без да се дестилира. Какви неща може да научи човек само!
14
2
 
29
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Най вероятно според мен не са приготвили зелето сами, а са го купили от некое пазарче, къде пише, че сами са направили зимнинатА?
13
3
 
20
 
! Отговори
Val преди 4 години
до номер 10 Сигурен съм че си от село. Много злоба,европеец! Дядо ти отказа ли се вече от тебе?
12
6
 
31
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 10Разбрахме че обичашСирене без млякоСалам без месоКренвирши от мукаваЯбълки с парафинЕж си гадориите и не се обаждай
11
14
 
18
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
А ти федероси на църни арапи правиш ли в ЕС и всичко ти е ЕКО и БИО от Монсанто? Та *** у джендъра и3сран!
10
72
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типично по Ганьовски. Домашно, ама се натровили. Като мaлoумниците по селата. Ядял домашни суджуци- гътне се от трихинелоза. Ядял домашни агнета- пoсeре се с брутална бактериална инфекция, едвам го спасят. Пие домашна ракия- нито един път дестилирана, ама чудна- мед. За сиренето- на вкус като за пpасета, смрад не се трае, ама е чудно- био, домашно, разкош. *** култура за храна няма, като тия патици дето се натровили. После защо били на последно място в ЕС по продължителност на живот.
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами тук в статията за рМарица един пише ,че пестицидите за нула време се разтваряли във водата и дето пишем ,че е замърсена нарочно всяваме паника и се опитваме да обвиним невинни хора значи според него в солта на киселото зеле пестицидете са се изгубили за секунди
8
4
 
41
 
! Отговори
Кина преди 4 години
А нещо за пласмасата на бидоните, дали е "5P" - безопасния стандарт за хранителни цели ?!
7
2
 
21
 
! Отговори
Кина преди 4 години
А нещо за пласмасата на бидоните, дали е "5P" - безопасния стандарт за хранителни цели ?!
6
3
 
37
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До до 1Проблема не е и в топлото време а в консерванта който са сложили.Наблъскали са натриев бензоат или калиев сорбат(няма вкус и мирис)с шепите и са се натровили
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такааааааааа, зелето се мие лист по лист.
4
2
 
24
 
! Отговори
гост преди 4 години
Не било "кисело" амо "вкиснато" зелето