КАТ започва акция и проверки на замърсяващи коли в столицата

Масовите проверки започват в сряда
11 фев 2020 08:30, Ния Христова
74
КАТ започва акция и проверки на замърсяващи коли в столицата
Снимка: БГНЕС

КАТ стартира нова акция срещу коли, които замърсяват въздуха, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Проверките ще се извършват от "Пътна полиция" и Столичния инспекторат.

Газ анализаторите, които бяха закупени преди година от общината и бяха предоставени на КАТ, ще извършват проверките. До този момент уредите бяха използвани само в пунктовете на "Пътна полиция".

„Ще се проверява техническата изправност на очистващата инсталация не само на автомобили, но и на камиони. Целта е да не се допуска коли, които не са в изправност, да се движат по улиците и да замърсяват въздуха. В много райони на града има съвместни проверки на инспектората и полицията за нерегламентирано горене на отпадъци“,коментира Фандъкова.

Още по темата

Днес 10 града осъмнаха с мръсен въздух. В София и Русе беше отчетено най-голямо превишение на фини прахови частици.Според данните на Европейския индекс за качеството на въздуха, освен в София, опасни превишавания на фините прахови частици има още в Пловдив, Велико Търново, Перник, Шумен, Бургас, Горна Оряховица, Видин, Благоевград и Смолян.

Замърсяването е причината от Столичната община да предприемат мерки за справянето с проблема. Гражданите се призовават да използват градския транспорт, вместо личните си автомобили, както и да заменят отоплението на твърдо гориво с алтернативно. Екипи от Столичния инспекторат извършват извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Също така се следят и строителните обекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои трошляци трябва на място да се спират и да се вика репатрак да ги кара към автоморгата! 90% от вредните автомобилни емисии се дължат на 10% от колите. Трябва да се спрат завинаги!
4
0
 
24
 
! Отговори
Данчо катаджията преди 4 години
Те сега се разкъсах от работа.
3
0
 
34
 
! Отговори
Много преди 4 години
искам да ги видя как влизат в гетата, които са основен източник на замърсяване, измерват и след това глобяват!
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на автобусите ...кога?
1
13
 
5
 
! Отговори
хохо преди 4 години
Не разбрахте ли ,с призиви и молби не става .. кога ще си го набиете в тъ-пите глави ... работи само принудта ..