Експерт: Опасните химикали в завод във Враца още не са извозени

Сред опасните химични съединения има и червен живак
24 фев 2020 10:35, Ния Христова
33
Експерт: Опасните химикали в завод във Враца още не са извозени
Снимка: БГНЕС

Все още не са извозени откритите преди време опасни химични съединения на територията на бивш военен завод, съобщи bTV. Сред съединенията има и червен живак. Случаят е подобен и с открития отпадък от Италия, който се складира нерегламентирано в града.

Преди време експертът съобщи за серовъглерод в бившия завод "Химко", което доведе до неговото уволнение, а след репортажи и до връщането му на работа.

Георги Караиванов, експерт от РИОСВ - Враца, подаде сигнал за опсаните вещества, като според него е направен опис, който не се показва, а той самият е поискал втори.

Експертът за втори път подава сигнал, че опасните вещества не са изнесени и каза, че РИОСВ - Враца го е спряла да види първия опис.

От институцията излязоха с обяснението, че се води досъдебно производство и никой няма право да говори.

През месец януари ДАНС и екоинспекцията направиха проверка на неохранявани помещения на бившия военен завод "Гаврил Генов" във Враца след подаден сигнал за опасни смеси.

Намерени са близо 60 дървени сандъка, в които се съхранявали опасни химикали, сред тях перхлорад, цианидни съединения, окислители и червен живак в стъклени шишета. Според експерти, ако това вещество попадне в недобросъвестни ръце, може да се направят взривни вещества.

"Независимо какви приложения имат, трябва да се види как са съхранени, няма надписи и не се знае, трябваше да се види какво има, да се дадат инструкции как да се съхраняват", коментира Караиванов. той припомни, че при подобен случай с имикали на открито и в комбинация с целулоза и хартия в Мизия, се е направил прозрачен опис в досъдебно производство.

Още по темата

Хората смятат, че липсата на яснота за това какво има в кутиите в завода може да доведе до отравяне на околната среда или при невнимание да се счупят бурканите, в които се съхранява червения живачен оксид.

"Тези вещества ако се съхранява правилно, няма проблем, но тези опаковки са за временно ползване, червеният живачен оксид се съхранява в бурканчета, има изолация около тях, която обаче е от хартия. В помещенията има поне 10 сантиметра вода, ако е намокрена хартия и при по-невнимателно пренасяне, се счупи някой от бурканите, става излагане на действието на живачния оксид постоянно, а когато той е в малки количества има дълготраен ефект", обясни Искрен Дилов.

Караниколов обясни, че дори са били намерени и осигурени фирми, които да изнесат веществата, но са били спрени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми този червен живак, аз мога да го взема и да го изхвърля хахаха, ако има и олово, и него ще взема
3
0
 
1
 
! Отговори
инж. Химик преди 4 години
Не го ли дадоха за скрап целия вече...
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ще е докато ни управлява ГЕРБ всеки техен депутат с завод и склад за отпадъци и отровни хим. вещества.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червен живак има.А зелен хайвер?