Специалисти: България не е подготвена за коронавирус

Правим много малко за профилактика на населението, смятат те
Обновена: 27 фев 2020 11:17 | 25 фев 2020 22:30, Петя Славова
107

На територията на страната няма регистрирани случаи на коронавирус. Властите у нас свикаха кризисен щаб и взимат превантивни мерки.

"Засега в България няма установени случаи с коронавирус, но ние трябва да имаме готовността. Беше направена демонстрация, която страхотно приличаше на спасяване от особено опасни инфекции", каза бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в предаването "Денят ON AIR".

Според председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, ние не знаем как да реагираме срещу коронавируса, защото светът и науката знае много малко какво да прави.

"Ние, като държава, много малко правим за профилактиката и информирането на населението. Говорим си само за профилактиката колко е важна, но тук няма ясно разписана политика за истинска такава профилактика и за здравно образование. България е на последно място по ваксинационно покритие за грип, което се доближава до най-бедните африкански държави", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Хасърджиев посочи, че в Европа има държави с 90% от населението, което се ваксинира за грип всяка година, а тук са под 3%.

Още по темата

"Работодателите не трябва да допускат никой, който има съмнение за грип. Тук не сме подготвени, не се мисли за тези неща, тук се мисли за това кой краде от болничните, а когато дойде истинската опасност - правим кризисни щабове. Трябва да има постоянно действащи структури, постоянно образование и подаване на информация към хората как да се пазим от тези неща", категоричен е д-р Хасърджиев.

Доц. Спас Спасков допълни, че трябва да се научим да спазваме лична хигиена и хигиена на общуване, а когато имаме здравен проблем - да се ограничим в контактите си, да не се събираме в големи групи.

Не всяка кашлица ще е коронавирус, посочи той.

"Човечеството е имало няколко световни трагедии. Най-скорошната беше с т.нар. "испански грип" 1935 г. Той заличава 1/3 от населението на Земята за месец. Пандемиите са циклични, те се повтарят. Коронавирусът също има потенциал да се превърне в пандемия", коментира д-р Станимир Хасърджиев.

Доц. Спасков посочи, че основният проблем на коронавируса е, че той е изненада за нас и ние знаем малко за него.

"Нас ни плаши незнанието. Има нежелание в хората да се ваксинират", каза още той.

Според д-р Хасърджиев голям проблем в хората е, че заради страха си те са склонни да премълчават, ако са имали контакт със заразен човек или са били на място, където има случаи на коронавирус.

"В момента са поръчани още 5 хил. теста, но има и един проблем - те са недостатъчно и не е възможно всички искания да бъдат покрити. Производителите не могат изведнъж да задоволят това масово искане на такъв продукт", категоричен е доц. Спасков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе по интересно не другото казват изнасят се насам всичко изкупено аз доколкото мие известно когато се обяви карантина или се затвори град как ще се изнесат а тука работа де тоя мисли ли че са отишли от доброА.Значи ли че Ко стане някои град носител на такова тука трябва да се изнасяме по за месец на село а работа а жени а мислете с тия глави че и ден няма да стоим в градовете Ко стане това
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една малка телевизия изкарва истината, че бг е на нивото на африканските държави. Всички други медии ги притисна режима и не смеят да гъкнат.до къде стигнахме 2020 герб ни върнаха в времената на сталинските репресии.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние моем само да Крадем.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то българската "здравна" система може да се справи само с настинка. Грипа ни изненадва като първия сняг през февруари. А за коронавируса да не говорим. Ние дори няма да разберем, че има болни. Трагедия!
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Nr 18 varha si
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България за нищо не е подготвена. Дори за грип.
14
5
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Преди съвсем да си изгубил разсъдъка си от наложената психоза, помисли какво е било качеството на живот и здравеопазване в период на световна война преди 1 век, защото тогава е била пандемията от испански грип. Не мога да разбера, какво все го дават за сравнение, като той е върлувал даже преди откритието на антибиотиците.
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извънредния щаб начело с баце беше голем смех, баце говори двама заспали на масата, медиите се чудеха какъв кадър да хванат, та да не излезнат заспалите в кадъра...
12
5
 
9
 
! Отговори
Мишо Шнадото преди 4 години
До АнонименДа, бе, що за дивотия, веднага може да се провери, че от испанския грип умират между 40 и 50 милиона при население от около 2 милиарда. Сега, не казвам, че е малко, разбира се, ама аман от пишман експерти.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви да говорим за пародията на държава, в която живеем.В която набеденият за национален вирусолог уж професор Кантарджиев, който с всяко свое появяване цитира какви бил казал по въпроса д-р Боко Тиквата.
10
7
 
11
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Ти като загинеш ти пожелавам след 2б години някой да те изчислява как си бил от ония само 2% загинали примерно в Европа
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де какви са тези специалисти, които се изказват че Испанският грип е затрил 1/3 от населението на земята?!?!? На тях ли да вярваме за пандемии? От испански грип загиналите са между 3 и 5% от населението на земята в рамките на две години, не месец!!!
8
9
 
16
 
! Отговори
Ъхъ... преди 4 години
Готово!!!Целта е постигната!!!Масовата психоза заради някакъв пиклив вирус е предизвикана!!!
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Седя и си мисля как България без пандемия успя да загуби 30% от населението си за има няма 30 години!
6
2
 
33
 
! Отговори
Max преди 4 години
Разбира се , че не е подготвена, след като всяка зима снегът ни изненадва какво остава за за вирус от такъв мащаб.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леки кино сте в грешка Испански грип 1918-1920 годинаПо неофициални данни смъртността е около 5% от човешката популация!
4
4
 
23
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Ама и без корона вирус ,българина мере по улиците !!Всичко в тази държава върви на абсолютен провал !
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като знам какви некадърници управляват държавата, не ми се мисли какво ще стане ако вирусът дойде и тук...
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Няма толкова политическа воля да се затвори в карантина с полиция и армия един 50 000 град или район (примерно югозападна българия)2. Няма достатъчно зрели работодатели частници да разпуснат работещите като в китай за месец да не предават болестта3. Няма достатъчно организираност за 7 дни да се построи болница за 1500 душиДа продължавам ли какво липсва на България?
1
2
 
17
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
И те тв'а ако не е изненада!