Маски по аптеките няма повече от 20 дни, няма доставки

Може да се появи проблем и с производството на медикаменти
Обновена: 27 фев 2020 11:04 | 27 фев 2020 10:22,
39
Маски по аптеките няма повече от 20 дни, няма доставки
Снимка: БГНЕС

Повече от 20 дена нямаме маски, няма и доставки. Ние заявяваме на дистрибуторите, те са регистрирани и имат право да извършват тази дейност. Маски няма още от производителите, заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Той обясни, че има един голям производител и той решава на кой разпространител да изпрати.

"Има много китайски маски, оттам има голям проблем. От Китай няма никакъв транспорт и доставки”, посочи пред "Нова тв" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Още по темата

Възможно е да се появи проблем и с производството на различни медикаменти.

"Китай е най-големият производител на активни субстанции – това, което се влага в таблетките. Има дискусии в много държави, че намаляват запасите. В някакъв момент може да настъпи дефицит. Почна да става дефицитно едно от най-разпространените лекарства за грип. По аптеките го има тук-там. Всичко това се съчетава и с навлизането на втората грипна вълна, което се отразява на търсенето. Решението е, когато Китай започне отново да си върши работата. Чуваме, че ще се подновят доставките от Китай в началото на март. Има произведени маски, но веригата за доставки е сложна”, добави той.

Според председателя на КЗП могат да ни бъдат върнати парите при отложено пътуване, само ако то е до място със заразени

„Оказва се, че икономическите и социалните последствия на това, което се случва, са много по-големи от тези със здравето. Основният и най-важен съвет е да запазим спокойствие и да следваме съветите на експертите. Ако сме си запазили пътуване за място, където има наличие на коронавирус, можем да си получим парите обратно. Законът е казал, че могат да ни бъдат върнати парите, ако има обявено официално, че на даденото място има заразен”, обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РазочарованНе мога да повярвам, че в България няма нито един производител на маски!Ми повярвай!В България няма и нито един производител на игли за спринцовки.И защо да има като един камион игли за спринцовки е някакви смешни пари и печалбата от тях е още по-смешна?Защо да работят машини и оборудване и хора за някаква смешна сума?
12
3
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Никоя държава не произвежда всичко сама. Особено продукти с ниска добавена стойност.Всички джунджурийки са икономически обосновани именно там, защото пазара е голям и печалбата е от количеството, а не от цената.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Без замразяване вирусът едва ли издържа над 10 часа. Затова китайските стоки едва ли представляват някаква опасност. Освен, ако не са замразени, разбира се.
10
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И ЗАЩО СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ТИЯ МАСКИ ОТ АПТЕКИТЕ ЩЕ ВИ СПАСЯТ??? САМО СЛЕД 2 ЧАСА И МАСКАТА Е НАВЛАЖНЕНА И ТРЯБВА ДА СЕ ИЗХВЪРЛИ. НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ. ПО ДОБРЕ СИ ВЗЕМЕТЕ МАСКА ОТ НЯКОЙ МАГАЗИН ЗА РАБОТНО ОБЛЕКЛО ЩЕ СВЪРШИ РАБОТА.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РазочарованНикоя държава не произвежда всичко сама. Особено продукти с ниска добавена стойност. Не само че не си заслужава, но ще е на загуба, ако не е в огромни количества. Това е икономическата ниша именно на Китай, защото може да си го позволи.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И понеже внос няма, скриха наличните и ги продават по 2 лева бройката! *** мародери!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобализацията и бързите пари водят до ускоряване и на проблемите при криза. Ще се появят нови произеодители, но тези резки смени водят и до големи проблеми. Хората и специалистите не се изграждат за един ден, а и не всеки е толкова мобилен, че утре да работи нещо на хиляди километри от дома си.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Производител има , но работи за износ и за това е така, друг въпрос е как тъй нямате 2 маски вкъщи, аз винаги имам няколко , защото все ми се налага да боядисвам нещо.
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберастките спекуланти скриха маските и ги продават по сайтовете на цени 5 до 10 пъти над номиналните.
4
5
 
9
 
! Отговори
Разочарован преди 4 години
Не мога да повярвам, че в България няма нито един производител на маски! Какво с Медика Сандански и всякакви други "големи" производители в България. Българската икономика е на жалко равнище. При изграждането на ограда по границата беше същото. Използвани бяха чужди доставчици. Високотехнологично производство няма, но поне нискотехнологични стоки да се намират. Не може евтини чуждестранни стоки да ни заливат на пазара.
3
12
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Сто процента някой близък до шайката, държи на склад стотина тира с маски и чака да им стане двадесетторна ценатаСтига сте спекулирали с политиката. Навсякъде в Европа маски няма! Това не е централизирана и планова икономика! Стани вносител и печели милиони!
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова пък има колкото си искаш маски в разни сайтове за алъш вериш
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сто процента някой близък до шайката, държи на склад стотина тира с маски и чака да им стане двадесетторна цената. Че с осемстотин процента надценка няма далавера.