Страх ли ни е от коронавируса? 1/4 са загрижени, за 10% – поредният грип

Поне 25% от хората смятат, че паниката е изкуствено създадена
27 фев 2020 17:30,
149
Страх ли ни е от коронавируса? 1/4 са загрижени, за 10% – поредният грип
Снимка: БГНЕС

Страхува ли се българинът от коронавируса и има ли паника в обществото? Според проучване на "Барометър България" близо 1/3 от българите следят внимателно новините, свързани с новия вирус Covid-19.

На фона на зачестилите случаи на заразяване с коронавирус в Италия ситуацията у нас е балансирана.

Преобладаващата част от респондентите (30,2%) следят активно новините по темата и се вълнуват от развоя на събитията, но за момента не се чувстват застрашени.

Още по темата

Почти е изравнен броят на тези, които смятат, че се създава изкуствена паника (26,4%) и хората, според които всички опасения са основателни и сме на ръба на епидемия (25,6).

За 10,1% от анкетираните коронавирусът е просто поредният грип, с който се сблъскваме, а 7,7% нямат позиция по въпроса.

Въпреки това в последните дни по аптеките се забелязва тенденция все повече хора да търсят маски, въпреки че зареждане няма от почти 20 дни, видя репортер на Dnes.bg. Много хора са прибегнали и до помощта на имуностимуланти.

Други хора се притесняват от евентуална по-дълга карантина и епидемия и са решили да се запасят с дълготрайни хранителни продукти като макарони, боб, леща, консерви.

На този фон ескпертите успокояват, че при поддържане на добра лична хигиена, миене на ръцете с вода и сапун за поне 30 секунди, или използване на дезинфекциращ гел със съдържание на спирт, могат да ни предпазят.

От СЗО предупредиха, че след измиване на ръцете сешоарите с топъл въздух или ултравиолетивите лампи не са ефективни за предпазване от вируса.

Епидемиолозите предупреждават, че макар че вирусът се предава по въздушно-капков път, промивките на носа не са гаранция срещу заразяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
6
 
! Отговори
Сега преди 4 години
Гледайте Дончо отива в Индия и там бизнеса ако се развали. Индийците вече за заразени даже и маймуните там ще бъдат болни.ЗАПОМНЕТЕ.И после ко става а.
99
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи повече от ясно е вече, че за коронавируса са виновни обичайните заподозрени - Цецо, Боко, Гешев, Путин, комунистите, БСП, САЩ, евреите и илюминатите. Не знам, как въобще не виждате почерка на "Планът Ран-Ът" в този коронавирус.Вчера сутринта ставам, отивам до хладилника за 2 кюфтета - НЯМА ГИ! Повече от ясно е, че през нощта Бойко, БСП, Комунистите, Иван Костов, Цецо, Гешев, Божков, Путин, Тръмп и илюминатите от "Ран-Ът" са ми ги взели през нощта!
98
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде отиват парите от дезинфекциите по турската граница, не са ли за фонд който да финансира точно сега ? Или няма кой да попита главния прокурор?
97
0
 
6
 
! Отговори
Трепе преди 4 години
всичко тоя вирус нашата фалшива медицина не може да помогне.Само философстват и тревожат хората.Ако дойде ще разберете като избягат депутатите от парламента.Те са най големите летателни заразители.
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 105 Остави " празните витрини" тиЩото и хабер си нямаш от събитията тогава! По скоро трябва да те притеснява незнанието! Виж то е унизително вече!-:)
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българин 107По принцип няма какво да обясняваш. Това, че си си изпял песента и от теб освен мрънкане и търсене на вина под дърво и камък, нищо друго не е изцяло, ни е ясно на всички. Не виждам какво целиш с тези дръзки, безсмислени коментари, в които няма мнение, а само неграмотно мрънкане. С Това напето име "българин", все едно останалите в тоя чат сме безродни котки и кучета, конвейерно пуснати от някой развъдник, а само величайши мозъци като тебе са уникалните "българи". Ходи се скрий.
94
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 години
Опааа..2 Американофилчета са ми кликнали минусите! Много важно! Щом прочетоха че се пише срещу Америка! Пиша и оборвам с факти бе дечица малки! Аз помня и много речи на г-н Рейгън.Вашият " идол" за Американска демокрация" И едва ли знаете, Че да си актьор и политик.Са 2 различни неща!-:) Просто Рейгън имаше добри съветници! Разбра се по късно! Ама вие не бяхте родени още!-:) И няма как да го проумеете този факт във времето!-:) Какво да ви обяснявам я???
93
4
 
6
 
! Отговори
Я НЕ МЕ ПЛАШЕТЕ! преди 4 години
С ПРАЗНИ ВИТРИНИ И ТЪПОТИИ ОТ ПРЕДИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ....
92
3
 
5
 
! Отговори
Ъ преди 4 години
ДА МУ МИСЛЯТ ОНЕЗИ ОТ МС И НС. ТЕ ЩЪКАТ НАЛЯВО И НАДЯСНО....
91
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинАмерика е тази която зарази Европа!пак си прекалил със съветската телевизия.
90
7
 
8
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 97. Ти *** ли си? Или се правиш на улав? Америка е тази която зарази Европа! Това бозаво старче.Наричано " президент" Да е нападнало някого от както е президент? Не нали! Не е както при баща и син Буш, после и при Клинтън и Обама нещата се повтаряха. И изведнъж " затишие"? Привидно е така! Тръмп действа в " лабораторията" с вируси! Мисли бе българино!-:) Ако можеш и следиш Американската " политика" чрез годините!
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Крим не е руски 97Само дето има заразени и в Русия, както и в един куп други държави. Целия ти коментар е празен по смисъл, също както живота ти.
88
4
 
3
 
! Отговори
до 92 преди 4 години
само за 50 минути откакто си написал коментара още 3-*** дадоха фира и умряха в Италия, сазо за днешният ден новозаразанетие са 180 и това лабораторно потвърдените, които значи че много повече реално са се заразили, просто още не са тествани. иначе, без паника няма страшно ;)
87
0
 
4
 
! Отговори
до 94 преди 4 години
9 дена, 100% ти гарантирам верността на тази информация, затова в Канада и САЩ пратките и пакетите от Китай ги дезинфекцират чрез облъчване с радиация. реално от пратка от Китай може да се заразиш!
86
11
 
3
 
! Отговори
Крим не е руски преди 4 години
Забелязвате ли че в Русия няма заразени..това ме води до мисълта че:-или и вируса не ще да живее в руската *** .-или вируса е пуснат от руските терористи и имат ваксина.
85
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво въобще означава "изкуствено създадена паника"? Паника от глупост е едно, паника, която някой ти набива в главата един бог знае с каква цел е "изкуствена паника". Никой с повече от половин мозък не се чувства особено притеснен от вирус, който във всяко отношение е над 2 пъти по-слаб от най-нормален грип. Кой е толкова безработен и безделен, че да създава паника и за чии рук ще я създава? Ай съвземете се малко! Тия и в хладилника си виждат конспирация вече!
84
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спор няма че паниката е изкуствено създадена, като гледам новините как някои отърчали да купуват брашно ми става весело направо.Толкова лесно се поддавате на манипулация че нямам думи хаха.Няма лошо човек ад има винаги у дома си няколко неща за всеки случай ама чак пък да изкупуваш магазина е откачено .Все някой ден ще се мре от нещо , успокойте си !ъ
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой може ли да каже колко време е активен вируса в околната среда.Едни казват 9 дни,други казват 9 часа,трети казват1-2часа.
82
5
 
5
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Крайно време беше да дойде. Гледам дъртите си стягат нещата за умирачка. Па от някъде някво наследство може да ми капне.
81
2
 
15
 
! Отговори
Италия преди 4 години
вече заразените 650 броя, убитите от вируса 14, 37 човека на изкуствено дишане с машина!! Това при само 650 заразени - питам - в България има ли и 37 апарата за изкуствено дишане или тук 100% ще пишем болните Фира?!