Какво ще е времето през капризния март? По-хладно от обичайното

Дъждът идва още в началото на месеца, а към края му ще вали и сняг
3
Какво ще е времето през капризния март? По-хладно от обичайното
Снимка: Pixabay

Месец март се очаква да бъде по-хладен, с валежи около средните за месеца.

Средните климатични максимални температури за месец март са между 9 и 11 градуса, а средните минимални: от 0 до 3 градуса. Валежните периоди са от 1 до 16 март и от 27 до 29 март.

Месецът ще започне със сравнително ниски температури и значителна облачност. Дъждове ще валят в периода от 4 до 6 март и на 11 март. Снегът ще става все по-тежък, мокър и постепенно ще се топи, прогнозира синоптикът от TВ-MET Петър Янков пред „Труд“.

По-съществени валежи, предимно от сняг, се очакват на 13 и около 16 март. Температурите ще бъдат ниски за сезона.

Валежи от дъжд се очакват от 22 до 23 и около 26. В периода от 29 до 30 март ще застудее и по високите полета и в планините ще дъждът ще преминава в сняг. Топла ще бъде усмивката на баба Марта от 17 до 21 март.

През март може да се наблюдава както “сибирски” студ, така и “сахарски” жеги. Абсолютните минимални температури са от минус 29 градуса в Горна Оряховица; минус 28 в Ихтиман; минус 27 във Видин до минус 9 в Сандански, Петрич и Несебър. Най-високите максимални температури са били измерени в Бяла Слатина и Кнежа 36 градуса, Плевен 34 градуса, Ловеч 33.

В София най-топло е било на 30 март 1954 година – 30,9 градуса, а най-студено на 8 март 1899 година – минус 18, 4 градуса.

Необичайно топла Баба Марта имаме през 2001 година. В цялата страна средните температури са с 4, 5 градуса над средните. Имало е само 1,2 дни с отрицателна температура. Поради топлото време овошките цъфтят по-рано. На 25 и 26 максималните температури са между 26 и 30 градуса, а само два дни по-късно превалява слаб сняг. В три дни от месеца се разразяват и гръмотевични бури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
Еййй пролет иде бе, започна зеленкото да са подава, освен крякането на скорците взеха са чуват и по-песнопойни птички, а пък жените позахвърлиха одеждите и взеха си показват татуировките по вратове, гърбове и кореми, а пък наперени момчетийки си усукват главата наопаки да ги гледат и току са препънат в някоя щръкнала плочка от скоро ремонтиран тротоар.Ама да им река да знаят-ако ги прегърнете тия моми и са разтреперат, гледат влажно, насълзено и джуките им парят-Да бягате! Туй е корона веруса бе
1
2
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
2-3 дена прогнозата за времето може да е вярна към 80-90%,над 3 до седмица-към 50-70 % а пък за месец -?