4 март, 1977 г. - 129 души загиват в Свищов след силен трус

В града днес почитат паметта на жертвите
4 мар 2020 09:14, Елка Василева
77
4 март, 1977 г. - 129 души загиват в Свищов след силен трус
Снимка: архив, БГНЕС

В Свищов днес от 11.00 ч. с общоградско възпоменание и поднасяне на цветя ще бъде почетена паметта на загиналите при земетресението на 4 март 1977 година.

Градът дава 129 жертви.

Сред загиналите при земетресението в Свищов са и 27 деца, припомня БНР.

Трусът с магнитуд над седма степен по скалата на Рихтер от епицентъра във Вранча преди 43 години срути жилищен блок и работническо общежитие на химическия завод.

„При спасителните работи нямаше секунда да се почива – разказва доброволецът Иван Димитров за спасителната операция. - Постоянно се работеше, на смени се работеше. Вадеха се мъртви хора, живи хора. Голяма мобилизация, голяма амбиция, хората помагаха отвсякъде. За съжаление това е черният ден на Свищов“.

Свищовлии и общинското ръководство на града ще поднесат цветя на двете паметни плочи на „33 Свищовски полк“ и на площад „Велешана“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: земетресениеСвищов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Karen martin преди 4 години
Имате ли някаква финансова криза? Имате ли нужда от заем за рефинансиране на вашия дом? или да разширите бизнеса си? Имате ли нужда от заем за уреждане на спешни дългове? Имате ли нужда от заем, за да изплатите сметките си? и др. Вземете заема от $ 2 000 до $ 150 000 000,00 USD / EURO / POUNDS, тук, в HARRY CYRIL FANM FIRM, ние даваме заем в размер на 2% и Пари, преведени във вашата сметка в рамките на 3 часа след одобрение. Ако се интересувате от получаване на заем, свържете се с нас чрез електронна поща: harrycyrilloanfirm93***yahoo
69
0
 
1
 
! Отговори
да преди 4 години
1976 се уволних войник от Свищов 1977 стана земетресението Падна блок на 7-8 етажа до земята до поделението и общежитието на Свилоза -добре че тогава се е извършвала смяната и не е имало много хора
68
4
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Ех какви славни времена бяха !А бяхме млади.
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в Русе яко тресеше и трещеше едновременно.Бях на 11, бягане по стълбите надолу по пижами от 6-ти етаж.Цяла нощ - навън, ами ако се повтори?Баща ми се качи догоре все пак, за да донесе дрехи. Беше изнесъл малкия ми брат барабар с юрганчето. Кошмар...
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Религията е човешка измишльотина.Човек мисли ,че е над всичко..Но е така
65
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пешо На тебе Пешо не ти е интересно , ама аз който съм го преживял като ученик в 11 клас в гимназията в Силистра , ...... никога няма да го забравя . Пожелавам ти да не преживяваш такова нешо , лошо е пвярвай ми !!!!!!
64
20
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Това е съвременната журналистика. Било е отдавна, пет реда стигат! Толкова! Не е интересно сега! Точка!
63
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава съобщили ли са го по телевиозра а дрогаре??Сега ако не дай си бОЖЕ СЕ СЛУЧИ КОЛКО ТОЧНО МЕСЕЦА ЩЕ ВИЯТ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МЕДИИ А??ЛИЦЕМЕРИ ТАКИВА!!
62
1
 
4
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
Първо не се казва железобетон а стоманобетон.Второ има си ред за земетръсни шайби,вътрешни,външни и стълбищна клетка.Най е защитена командната сграда за източна Европа на летище София -девета степен за земетресения и ракетни удари. На гара София тук там в приземният етаж на различни места имаше изтичане на пясък.След земетресението влака от София се движеше със скорост на костенурка ,най явни,видими разрушения бяха по сградата на гара Горна Оряховица.
61
1
 
6
 
! Отговори
Миткалото преди 4 години
По време на земетресението бях в приземният етаж.И изведнъж започнах да се клатя,буквално под краката ми пода се гънеше на вълни като ,,тих бял Дунав се вълнува".Някой се изкряска - земетресение! и се втурнах ме на бегом с директора си.Застанахме в близост до паметника а той беше тогава от наредени един над друг блокчета.От тук чувахме бомбените удари от падащите от тавана на чакалнята луминицентни лампи.След това се преработиха всички греди и арматурата към тях,колоните и арматурата им също.
60
3
 
0
 
! Отговори
Ценов преди 4 години
С огромни сАнтименти ...
59
1
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 59 Прав си. Така наречените земетръсни шайби представляват стълбищните клетки , които се правят от железобетон.
58
2
 
4
 
! Отговори
информативно преди 4 години
през 1977-*** от АЕЦ Козлодуй са съществували само блокове 1 и 2.
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Противоземетръсните шайби не се отливат в основите,а са армирани бетонни стени минаващи през цялата височина на сградата.В основите се отлива фундаментна плоча
56
0
 
20
 
! Отговори
Нормите преди 4 години
След земетресението във в Вранча през 1977 година завишиха противоземетръсните норми. После през 1987 година след земетресението в Стражица още веднъж ги завишиха. През 2012 година ги завишиха за трети път и най-новите сгради би трябвало да издържат земетресение до 9 степен, но дали е така само животът може да покаже.
55
1
 
23
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
С огромни сънтименти съм към този град защото там съм завършил ВФСИ Д.А.Ценов. Бях дете когато стана това земетресение и в този ден имахме гости от Свищов и помня тяхната тревога тогава по техни близки да не са сред пострадалите. Но за жалост съдбата отново си направи удар с хора от този град по повод трагедията на децата в река Лим и тяхното удавяне . Помня през студентските си години резултатът от това земетресение как тамошната болница беше разрязана на половина .Да почиват в мир !
54
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Противоземетръсните шайби станаха задължителни след земетресението в Стражица 1986.Тогава промениха и нормите в проектирането и строителството.А за жертвите *** криеха до 90-те години
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
самия разлом върви Вранча- Букурещ- Свищов затова там е усетено най-силно,конкретно в Козлодуй е усетено със сила 5,4-5,6 по рихтер, между другото през 1940 във Вранчаа има едно по-силно земетресение с магнитут 7,6
52
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Япония АЕЦ ги строят да издържат земетресения до девета степен. В България АЕЦ Козлодуй издържа без никакви проблеми земетресението във Вранча през 1977 година от 7,4 степен. АЕЦ Белене беше проектиран да издържи още по-силни земетресения.
51
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След земетресението през 1977 г. В строителството започнаха да отливат в основите противоземетръсни шайби. Няма сграда строена след 77 г. До 1989 г. Без такава основа. Сградите които имат такива основи издържат 8-*** степен.