Каква да бъде детската болница? Мнението на архитект

Ананиев се среща на 9 март с недоволните от Националната педиатрия
5 мар 2020 09:50, Петя Славова
14

Лекари, архитекти и родители протестираха пред здравното министерство в София под мотото "Не искаме болница от миналото".

Недоволните настояват да се отмени обществената поръчка за бъдещата Национална детска болница, която е предвидено да се изгради върху строеж, започнал преди 40 години. Те се обърнаха към властта и обществото с отворено писмо.

Още по темата

"Имаме европейски норми за проектиране, на които тя трябва да отговаря - трябва да има повече асансьори за евакуация, нещата са твърде много. Опасно е за детско лечебно заведение. Защо училищата и детските градини са нискоетажни?", коментира арх. Мелани Качарова в "България сутрин".

Тя допълни, че в проекта, който разработва, предлага болница от павильонен тип с нискоетажна структура, която да бъде безопасна за децата и тяхната евакуация при инцидент.

Председателят на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Владимир Пилософ попита в отвореното писмо как така преди 16 години въпросният градеж е бил неизползваем, а сега изведнъж станало възможно да се завърши успешно.

"При положение, че преди 16 години сградата е обявена за негодна, при никаква реконструкция, не мисля, че може да стане такава изведнъж", заяви Качарова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея най-важното преди проектирането на такава болница е да попитаме децата каква е тяхната представа за болница, а не да ги вкарваме в сграда, която допълнително да ги стресира.

На 9 март протестиращите ще се срещнат със здравния министър Кирил Ананиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Тая нормална ли е? Една болница е сграда с много сложно съчетаване на много различни функции. Заданието вероятно е десетки или стотици страници. Тая мацка говори за детски площадки, покривно озеленяване все едно става дума за кооперация. Щяла да пита децата какво искат. Явно такова е нивото на архитектурното образование.
11
0
 
4
 
! Отговори
Александър преди 4 години
Намерили сте най-добрия кадър да разпитвате за здравеопазване. Не наричайте девойчето архитект преди да е завършила само я злепоставяте и без това и личи, че ѝ остава още много да учи. И хора, половината ви кадри са от грешна сграда!Каквито са протестиращите, такава са ви и журналистите..
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смехория някаква. Да сме питали децата каква да била болницата... на павильончета, с балончета
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Павилиончета на 3 етажа. Такива бяха болниците преди 9-ти септември 1944 година. Такива са всички стари болници в България.Тези ренегати искат да върнат българското здравеопазване в капитализма преди 1944 година.Как ще се транспортират хора и оборудване между павилиончетата?Чрез транспортна лента тип конвейер? Ще стане като завод на Хенри Форд от 1920 година.
8
1
 
10
 
! Отговори
колчо преди 4 години
Съвсем вярна е преценката, че архитекти и други "специалисти" търсят нова площадка, която ще бъде значително по-скъпа. И - пропуски на инвеститора - Министертво на здравеопазването - прикачете и публикувайте конструктивната експертиза, сигурен съм, че конструкцията ше издържи на всички норми, като знаем, как се строеше преди години. И още нещо - за да няма спекулации, нека да се изготви Прединвестиционно проучване на базата на заданието, да се обсъди и затворят устите на всички коментатори.
7
6
 
12
 
! Отговори
pepe преди 4 години
По повод тая болница винаги съм се чудил какъв е проблема с тази стоманобетонна клетъчна конструкция? Така се строи всичко и до ден днешен. Ами ако имаше проблем досега ЖК тата щяха да са паднали, камо ли къщи на по 100 години. Най-бързия, качествен и евтин вариант е просто да се наредят тухли и да се обособят стаи и кабинети.Просто Архитекти строители и политици искат да се облажат, за сметка на по-скорошно качествено обгрижване на децата ни!
6
5
 
14
 
! Отговори
Само преди 4 години
За няколко дни,Правителството даде 37млн.за стадиони на ЧАСТНИ футболни клубове в Пловдив.Но за детска болница пари няма.Ето това е политиката на ГЕРБ.
5
2
 
7
 
! Отговори
Емил Странжев преди 4 години
Строителната мафия , архитетите, общ .поръчки !!! Важното е да се застрои, усвой цялата българска земя, пари да грабят , пък после и потоп да става . Обикновения данъкопратец да му мисли
4
4
 
13
 
! Отговори
Родител преди 4 години
Не спряха да дават думата на алчни архитектчета и строители...много ясно, че всички искат да облажат от чисто нова сграда. Но този път ще им приседне! Здравето и бъдещето на децата ни са преди всичко!
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва електората да се лекува в европейска класа болница, за тях само най-доброто ... те избират властта в това блато.Над 150000 български деца под 16г живеят извън страната, 48000 българи годишно напускат страната и ни обявиха за най-бързо изчезващата нация.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква ли, ами колкото е по-скъпо толкова по-добре за някои, Ананиев много добре го знае..
1
4
 
10
 
! Отговори
Борко суджука преди 4 години
Каквато и да я направят, четиридесет процента са ми в касичката. Затова е важно да е скъпа.