Напрежение в пловдивска болница - без респиратор, без маски...

Медици са били без предпазни средства до жена със съмнение за Covid 19
16 мар 2020 08:51, Петя Славова
40
Напрежение в пловдивска болница - без респиратор, без маски...
Снимка: БГНЕС

Голямо напрежение цари в една от пловдивските болници. 84-годишна жена, със съмнение за коронавирус, почина в МБАЛ "Свети Мина" в града, след като два дни не е изследвана. Медиците от здравното заведение изпратиха отворено писмо, че нито имат предпазни средства, нито необходимата апаратура, нито инструкции как да действат.

"Не става въпрос за протест, а за това, че не можем да си вършим нормално работа, не сме защитени. Не е невзета проба, а невъзможността това да бъде направено. Организация - няма. Пациентката почина в момента, в който дойде материалът за взимане за проби. В Пловдив няма лаборатория, която да изследва пробата, а бързите проби не са регламентирани", обясни д-р Румен Стоилов и допълни, че в Пловдивско е нямало никакъв инструктаж и съдействие.

Още по темата

По думите на лекарите в болничното заведение няма и респираторни апарати, ако има - те не работят и спешна помощ отказала да транспортира болната към инфекциозно заведение.

С пациентката са били контактни 10 души от персонала. Според  д-р Стоилов те не са били защитени. Резултати от пробата на жената, изследвана в Националната лаборатория, се очакват в сряда. Медиците са притеснени, че ако тя се окаже положителна, значителна част от персонала ще трябва да бъде поставена под карантина.

"Тази болница е държавно-търговско дружество. И поради това имат самостоятелността сами да решават проблемите си. Като имат такива, те трябва да сигнализират към дирекция "Здравеопазване". До нас такава информация не е стигала. Получихме я от социалните мрежи и медиите", заяви д-р Калинов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей сега, с тази помощ от ЕС Бойко ще накупи апаратура, маски, всичко. Чакайте само да обявят обществените поръчки, да скрие е левия джоб половината пари...
14
2
 
23
 
! Отговори
чичоГошо преди 4 години
Каква била тази болница ли? Като всички останали, дори повечето са по-зле. БГ здравеопазването е неподготвено и хронично недофинансирано (и това е контролирано) да действа в рутинна ситуация, а какво остава за извънредна.Облъчват ни от една седмица с великите си мерки, и ни внушават колко сме безотговорни (и това е вярно), но пропускат да кажат как продадоха здравето ни за почивки, футбол и автомобили за милиони/милиарди.
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Пловдив навсякъде е така, но лекарите си мълчат. Защо няма лаборатория, в която да се тестват болните в Пловдив?
12
2
 
21
 
! Отговори
Syag преди 4 години
Вирусът тръгна преди 4 месеца. Посредством днешната световна мобилност беше ясно, че ще удари навсякъде, включително България. Защо не сме подготвени за 4 месеца питам ? Правитвлството, институциите, хората са тотално неподготвени, а трябваше да сме опънати като струни. Ако и когато това премине, не искам да виждам герберски клоуни да се трупат пред камерата с думите "Ситуацията е нормализирана, благодарение на правителството".Поне един път да се окажат мъже и да кажат "Милостта на Бог ни спаси"
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eстествено че няма да има, като сме си разпродали апаратурата преди месец за жълти стотинки!! Който не вярва да види тук:https://statereserve.bg/bg/assets/resourcedocuments/5249/18.02.2020%20MR.pdf
10
2
 
20
 
! Отговори
Лаура Кьовеши преди 4 години
Чух, че някаква медицинка техника е продавана. Да го почвам ли?
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стандартна паника и мрънкане. След раздухването ще му вземат главата на директора паникьор.Каква е тази болница да няма запас за поне няколко дена с лични предпазни средства. А за не работещи апарати, които вероятно води като изправени... малко му е поста. Затвор!
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иначе ми се показва мутрата всеки ден по телевизията..да ми обяснява как всичко е наред и лекарите имали всичко необходимо.Лъжец!
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Каскет веднага погвай дебелия патриот за продажбата на медицинска техника преди месец. Това е национално предателство.
6
4
 
30
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Сега разбрахте ли,че превърнахме България в една мизерна държава с един *** начело ?!И тия 800 000 000 ? ще ги откраднат като всичко досега...
5
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По телевизията щабове министри и кой ли още не ни уверяват че всичко се контролира всички болници са заредени, но голата истина лъсна. Ситуацията е сходна с изявлението вчера на еди кой си министър дето уверяваше че няма нито един БГ шофьор на чужда граница да чака. И в следващия репортаж дадоха положението на границата на Словения. Как да им вярвам на управляващите. Защо дезинформират обществото?
4
3
 
23
 
! Отговори
Х преди 4 години
Асфсслта яде ли се? Пие ли се, или се вдишва?
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо персонала контактувал с нея не е бил защитен? Специално за пловдив ли да се обясни че има смъртоносна пандемия?Докато не изкарат армията и не почнат да стрелят явно тия няма да схванат
2
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка болница си има бюджет. Да са го предвидили! Отделно- взимащи заплатите си в плик- да помислят малко колко ощетяват държавата и себе си самите. И не на последно място- достатъчно време имаха да си поръчат маски, ако щете от чужбина.
1
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато си прегвърлят топката кой какво на кого е казал, целият Пловдие да бъде запечатан! Да разберат, че са некомпетентни и не организирани! Тотална карантина за Пловдив!