Карат медици във Варна да взимат проби без защитни облекла

Това противоречи на наредба на Националния щаб, коментира лекар
18 мар 2020 12:40, Петя Славова
29
Карат медици във Варна да взимат проби без защитни облекла
Снимка: БГНЕС

На днешния брифинг ген. Мутафчийски показа новите защитни облекла, които ще ползват медиците ни. Екипите на ВМА вече изпробват новата продукция, но така и не стана ясно кой ще има достъп до нея.

Общопрактикуващите лекари са притеснени, че те не са достатъчно защитени. Пред БНР д-р Гергана Николова - общопрактикуващ медик и член на УС на Българския лекарски съюз, коментира искането на областния управител на град Варна Стоян Пасев, колегите й без защитни облекла да ходят по къщите и да вземат проби от контактни лица.

По думите й това противоречи на наредбата на Националния оперативен щаб.

Още по темата

"Никой не може да изисква от общопрактикуващите лекари, които по никакъв начин не е подсигурил нито със защитно облекло, нито с подходящото място за преобличане, за дезинфекция, нито с костюмите, с които трябва да се работи с пациенти, предполагаемо заразени с коронавирус", каза тя.

Д-р Гергана Николова коментира упреците на областния управител Стоян Пасев от вчера, че общопрактикуващи лекари са отказали да вземат проби за коронавирус от контактните с единствения мъж с положителна проба от Варна хора. Той поиска и Българският лекарски съюз, за да вземе отношения.

"Да отиде някой, който ще бъде с престилката и слушалката от кабинета си, за да вземе проба от предполагаемо болен от коронавируса, означава, че ние 4000 джипита ще ги загубим още първите 10 дена от развитието на обстановката в България и след това няма да има кой да поеме целия преден фронт на здравеопазването", каза тя.

Д-р Николова каза, че призивите на Китай и Италия – най-тежко засегнатите от коронавируса страни, бяха "пазете лекарите си, защото няма откъде после да намерите други".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Хасан преди 4 години
Защо тея убийци с разрешително да са на първа линия затова са учили.Ами ние останалите да не сме по малко заплашени шофьори на камиони, работници в всякакви индустрии,възрастни хора и др.,че ще им ракопляскаме на тия бойковци. Народ който пребива лекарите си и после им ръкопляска той неумира.
20
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
А бе не преигравайте, че този вирус ще се задържи. Как ще си вземете заплатата тогава като нямате досег до пациента. Изобщо цялата работа с ДЖИПИТО я натресе Кликата на Костоффф. Ненужна работа. Имаше си РЦЗ, Поликлиника и Лекари всеки квартал и градче. Ама нали са алчни, използваха алчността Костоффф и кликата. С ние бяхме *** да вярваме на всичко.
19
1
 
1
 
! Отговори
до ел. техника преди 4 години
Явно си само п---*** купи адекватни защитни средства ( маска с филтър, костюм и дезинфектанти), да видим на какви цени ще ги вземеш и къде ще ги намериш!Щял да намери адекватни средства. Това да не ти е да вземеш фазомера на дядо си...Контрамногоумник!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е що ве, не искат ли да се заразяват?! Я па тия! А ние им ръкопляскаме...!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ толкова си могат. Калинки...
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно безумство е лекари и сестри да работят без сигурно предпазно облекло. Общопрактикуващите лекари в момента са много уязвими. Нека управниците ни положат усилия да ги снабдят с необходимото, за да могат да работят. Това ще бъде една адекватна мярка.
15
0
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ами явно е назрял моментът Борисов да смени Областния Управител на Варна, който е надхвърлил нивото си на компетентност.На мен също не ми вясно как ще се вземат проби. Може би трябва да видим в ЮТюб. Не може да няма клипчета как това става по границите или в заведения и лаборатории. Първо при такъв малък брой заразени би следвало те да се настанят примерно в АренаАрмеец, където един малък екип може да ги следи. Не ясно ако вече се доставят и какво става с контаминираните предпазни средства.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно е, че всички ние високо уважаваме такива хора с такива забележителни способности да извличат полза от поста си.
13
2
 
12
 
! Отговори
Мими преди 4 години
За съжаление,както винаги нашите управници само много говорят.Защитни средства и адекватни мерки за измиване и дезинфекция на населените места и лечебните заведения НЯМА !!!
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако прочетете внимателно Хипократовата клетва, ще видите, че тя единствено задължава лекарите да не прелюбодействат с пациентите си, мъже или жени. И да обучат безплатно децата на учителя си. Изискването за лекарска тайна е като смокинов лист - да прикрие евентуалната им некомпетентност.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новината не се разпространява не защото е фалшива, а защото високоуважавания г-н Пасев е от активистите, които имат връзки навсякъде (справка многобройните му снимки в интернет ухилен и прегърнат с Б.Б. и други подобни). Цялото му време и енергия отива в това да се мазни на подобни хора и да гради популистки рейтинг, за да може да придобива парцели на морето за стотинки. Високоуважавания от мен г-н Пасев е неспособен на друга дейност, но ние силно се нуждаем от него минимум като кмет!
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новината изобщо не е фалшива. ОП лекарите ще се заразят първи. Затова да си пият имуностимулаторите от листовките и рекламните брошури и да се готвят психически. Помощ от държавата няма да видят.
9
4
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Фалшиво ти е съдържанието в главата. Или си платен човек на Пасев?
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Пасев, това тъ по и противно същество, не вземе пробата с голи ръце?
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стоян Пасев се опита да гради имидж с крайно необмислено (вероятно поради невъзможност) популистко предложение! Поради неговата амбиция да извлече дивиденти по време на чума, вчера вече лична лекарка е взела незаконни проби на короноболни при покъртителна липса на защитни мерки! Това със сигурност ще се отрази с бум във Варна след около 2 седмици! Разбойниците освен да заплашват трябва да знаят че и те носят отговорност пред народа! И да се молят народ да не е равно на тълпа!
6
1
 
11
 
! Отговори
Асен преди 4 години
Да оставим на страна всичко друго, да погледнем разпространението, този вирус се разпространява като всеки друг, рино-, корона- или инфлуенца-вирус, по въздушно капков път. Риск да се заразиш има, но не е както си мислят някои хора, ако минеш покрай някой болен и автоматично и ти си болен. Ако човекът срещу вас не ви се изкашля в лицето, не си оближе пръста и ви бръкне в носа, рискът от заразяване не е чак толкова голям. Стига с тези драми, паниката не помага на никой.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това баце Разбойко и Гещапото няма как да го разберат! Те сега са заети да преговарят с Уолтопия колко пари ще са за тях за да му подарят болница заедно с персонала! В НОРМАЛНА държава този отдавна щеше да е в затвора! А лекарите със сигурност ще ни съдят в бъдеще. Вчера вече варненска общопрактикуваща лекарка е вземала проби на контактни! Интересно какво се случва след това като обикаля с автобуса да ги носи и после се прибира минавайки през 1-2 магазина. Отделно пациентите...
4
0
 
24
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Те нашите лекари са и възрастни. Ако се разболеят може и да не оцелеят. Трябва много да ги пазим! Да им пляскаме не помага ...
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руска корона рулетка . Със залози.От приходите ще се изплатят лпс.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ясно, че лекарите ще отказват да вземат проби, без подходящо и сигурно защитно облекло. Без лекари не може. На всеки лекар стоящ в чиста стая, да зачислят по десет милиционера, които ще правят нужните манипулации, под ръководството им. И без това седемдесет хиляди махат *** безцелно по цял ден.