Мангъров: Маските и ръкавиците не вършат работа при Covid 19

Той прогнозира, че у нас пикът ще е след 3 - 4 седмици
19 мар 2020 09:35, Петя Славова
325
Мангъров: Маските и ръкавиците не вършат работа при Covid 19
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Предпазните марки и ръкавици не вършат абсолютно никаква работа при здравите хора", подчерта доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница пред bTV.

"Това са маски, а не противогази. Ако сте болен и си я сложите, маската ще предпазва от най-едрите плюнки. Най-фините частици обаче минават през нея и тя не предпазва. Носенето на маска дава една измамна сигурност, че човек едва ли не е защитен. Всъщност той е един рицар без броня", заяви специалистът.

Още по темата

Относно ръкавиците Мангъров обясни, че освен да хванем гъбички по ръцете, нищо друго няма да се случи. "Просто трябва да си миете ръцете, това е по-ефикасно. Миенето с обикновена вода и сапун е почти толкова ефективно, колкото и да се търкате с дезинфектанти. Ако не се миете, а се мажете само с дезинфектанти, само размазвате мръсотията", каза още той.

Мангъров отново подчерта, че за да спре една такава епидемия като коронавируса, трябва поне 70% от населението да преболедува и да изгради антитела.

По думите му най-вероятно именно това се е случило в Китай, където в Ухан за последното денонощие не е регистриран нито един случай. Огромната часто т случаите там са минали безсимптомно", обясни медикът.

Атанас Мангъров прогнозира, че най-вероятно пикът на заразата у нас ще е след три-четири семдици. Той бе категоричен, че човек не може да се зарази отново, защото в организма се образуват антитела.

"В Банско няма епидемия, там вирусът е докаран при четирима души. Да се затваря целият град е проява на сила, но от епидемиологична гледна точка е безсмислица. Епидемиологията е наука и трябва да се изхожда от нейните принципи", обясни Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вода и са пун казах, саапуун - това е истината.
254
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очевидно е, че е дадена трибуна на специалист, който е против предприетите в България и цяла Европа мерки, против карантината------Какви мерки са предприети, бре?? Никъде маските не са задължителни именно защото и с маска е като и без маска. Доцентът ти казва същото, което говореше и Мутафчийски, и Кантарджиев и всичките други. От маска има нужда ако си лекар и се завираш в непосредствена близост до болния. Да ходиш по улицата без лице като психопат, е признак на лудост.
253
9
 
13
 
! Отговори
pege преди 4 години
евала една умна глава да каже нещата както са, ан е пожарникарски изцепки.
252
4
 
16
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Нова 2-*** лекари са арестувани. Този път от Инфекциозна болница - Пловдив. Причината - писали отворено писмо до областния управител, че работят без защитни облекла и ефективни маски. Дали им маски еднократки. Задържани, разпитвани и накарани да подпишат Протокол, че повече няма да ВСЯВАТ ПАНИКА като казват, че работят без предпазни средства!!! ФАШИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ!
251
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В разгара на епидемията в Ухан, китайците казаха, че освен маски трябват и очила и хората ходеха като от "Воден свят". Опасения за аерозолно предаване и т.н. Тука почнаха с миене на ръце и маски. Свършиха маските и викат- те не помагат :). Завъртя се някоя маска и айде пак слагайте ги. А очите? Някак си не е сериозно това дезинформиране. Маските FFP2 и 3 помагат. И N95 на 3м и т.н. Очила трябват, ръкавици трябват. Или ще се пазиме или кучета ни яли. Всичко е някакво половинчато при нас.
250
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълен смях сте хора, няма такива скапаняци, които да вярват, че в аптеките им продават маски като на лекарите хахахахахахаха
249
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът не обича някой знаеш да му дава акъл. Българинът ползва две осведомителни агенции и им вярва безпрекословно: АЕЖК и АЕЧК - Агенция Една Жена Кажа и Агенция Един Човек Каза.
248
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според този "спец" (може да е в неговата област) в Ухан с минали критичния минимум от преболедували и за това няма нови случаи. Математика 6ти клас : 10 милиона население, заразени 70% (според него) прави 7млн жители. От тях в най-добрия случай от хоспитализация имат нужда 10%-700 000 жители. Не мисля, че така е станало...Меренето на темп. по къщите и карантина 2 месеца.Това е...
247
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До упсЧе какво ли може да знае един доцент-вирусолог за вирусите в сравнение с видния експерт по управление на камиони "упс"? Ъхъмммм!
246
0
 
18
 
! Отговори
Мисля че е прав преди 4 години
Той не говори за защитните облекла на медиците а за маските, които 90% от хората носят. Същите тези, които бяха по 50 ст. а сега са до 5 лв. парчето.Маските, които предпазват и се ползват от медиците са FFP2 и FFP3, в Щатите ползват N95.
245
11
 
12
 
! Отговори
упс преди 4 години
Леле леле..... На тоя кой му даде думата? Естествено, че маските пазят околните от теб, ако си болен.Според тоя *** трябва да си сложиш маска чак когато вдигнеш температура... И дезинфектантите размазвали вирусите... Думи нямам.
244
4
 
9
 
! Отговори
Гуфу преди 4 години
Е защо тогава колегите на професора дигнаха олелия, според мен напълно основателно, че нямат маски, ръкавици и др. предпазни средства. Щом не може да ги предпазят, пък и рискувал гъбички по ръцете да получат. Ходи разбери. Не се научихме, че само единни ще се справим. Личното его трябва да остане назад. Има кризисен щаб с не по-малко компетентни професори от Мангъров щом те задават мерките подкрепете ги. Тук ми се струва, че има, аз защо не съм в щаба ами оня е.
243
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този не е лекар,а златотърсач.Ето какво пише един пациент,който е имал взимане-даване с него през 2019 година -"ПРЕДИ ДВА МЕСЕЦА, ЗАВЕДОХ ДЕТЕТО ПРИ НЕГО ..................РАЗБИРА СЕ В ЧАСТНИЯ МУ КАБИНЕТ. РАЗГОВОР 5 МИНУТИ ОБЩИ ПРИКАЗКИ - ЦЕНА 100ЛВ! НЯМА КАСА .НЯМА И КАСОВ БОН! АЗ ОТ ПРЕГЛЕДА НА ДЕТЕТО ОСТАНАХ РАЗОЧАРОВАН, ТОВА Е!"
242
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ластика,който в краищата се връзва и се получава форма на кръг е с дължина 80 см. и се прекарва през нагънатите парчета платПлат - Н - 18 см.,В - 36 см.,като дългата част от 36 см. се нагъва на три части от по 12 см. една върху друга,а в горната и долна част поставяте ластикаСтабилно е,преди да завържете ластика,пробийте две дупки на тези метални къси ленти,с които завързват края на пакетите на хляба или др. продукти,като прекарате ластика през тях и тази част се поставя в долната част на маск
241
3
 
23
 
! Отговори
абв преди 4 години
Очевидно е, че е дадена трибуна на специалист, който е против предприетите в България и цяла Европа мерки, против карантината. Положителното е, че остана някаква демокрация, плурализъм на мненията. Отрицателното: А ако не е здрав, но носи зараза без да знае, не е ли по-добре да си кихне в маската? Тъкмо се научиха, че не е редно да ми кашлят в лицето и се отправя нов сигнал към населението: Няма нужда ...
240
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, маските са бариерно средство, което намалява вероятността от заразяване, ако не напълно, то в повечето случай - особено ако има наоколо някой, който сее пръски от устата си или киха. Доцентът дезориентира хората
239
2
 
24
 
! Отговори
Вируслав Ковидов преди 4 години
До Анонимен 223"Който няма температура е здрав.Навсякъде мерят температура и ако нямаш, те пускат"---- Не, не е вярно - не си здрав, просто нямаш симптоми. 80% от заразените не проявяват никакви признаци на заболяване, но могат да сеят зараза.
238
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя лъже,не го слушайте и не се изгражда имунитет при коронавируса,направете си маска от плат и ластик,като преди това изгладите с ютия плата за дезинфекция.както и очила,когато сте навън или пазарувате,поставете си и латексови ръкавици!Ако искате да сте още по-сигурни,поставете между парчетата плат на маската и една всекидневна(от тънките) дамска превръзка,дамската превръзка абсорбира влагата от устата,а от външната страна не допуска навлизане на влага,вируси,прах и т.н.
237
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно, маските трябва да се правят с тънък слой от активиран въглен на прах, което не е сложно да се направи
236
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
изглаждате с ютия(за дезинфекция) и нагъвате парче плат с дължина 36 см. на три части една върху друга,изрязвате един ластик и го връзвате във форма на кръг,този ластик се прекарва(или зашива) през долната и горната част на нагънатия вече плат,като отстрани се оставят да стърчат два полукръга в краищата на маската,които ще поставите зад ушите си!Очила - изрязва се парче от пластмасова бутилка,разрязва се,за да стане правоъгълна форма,в краищата пробивате дупки и прекарвате ластик.