Екатерина Захариева: Над 700 българи искат да се приберат

70 са туристи, останалите трайно са живеели в чужбина
30 мар 2020 10:23, Петя Славова
65
Екатерина Захариева: Над 700 българи искат да се приберат
Снимка: БГНЕС

Над 700 наши сънародници по света искат да се приберат в България заради коронавируса. Това каза външният министър Екатерина Захариева пред bTV. От тях около 70 са туристи и те намаляха, защото събота и неделя приключи успешно прибирането на някои от тях, повечето организирани се прибраха, поясни Захариева.

Тя заяви и че има все повече единични случаи, но някои групи са компактни и по-лесно се организира превоз за тях, като тази в Чили, където са 12 човека. Външният министър обясни, че държавата не е давала никакви финанси за прибирането на сънародниците ни, единствено е организирала с национален превоз да се върнат.

Още по темата

Даваме пари само там, където хората нямат в момента, но след това те ги връщат, просто не е коректно да се взимат парите на данъкоплатците, ако не е някаква хуманитарна кауза, каза Захариева. Тя поясни, че над 180 души искат да се върнат от Испания, а има и много хора, които са живели в чужбина, но са преценили, че ще им е по-добре да се приберат в България в условията на пандемията от коронавирус.

Захариева разказа, че са имали и странни случаи, в които хората са казвали, че почивката им свършва след два дни. Това е недопустимо, те трябва да се съгласят с нашите условия, иначе не се знае след два дни дадената страна няма ли да си затвори въздушното пространство.

Консулските ни служби работят навсякъде само за спешни случаи. Уведомили сме и другите държави за удължаването на срока на документите, каза още Захариева. Водят се и разговори с Турция, за да се намали километричната опашка от тирове по границата.

Една от причините за неудобството е, че Турция има списък с държави, в които попада и България, според който шофьорите на товарни камиони трябва да преминават карантина. Едно от предложенията е да се заменят с други водачи, преминали 14-дневния срок у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
13
 
3
 
! Отговори
Знам преди 4 години
Всички пристигащи със самолет в България са под задължителна карантина 14 дена. Подписват декларация и РЗИ ги наблюдава. Иначе неможе да минеш граничен контрол.
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са тия туристи по тези времена??? От месеци ли са по туризъм или от седмица???
31
3
 
7
 
! Отговори
Nadali преди 4 години
Силно се съмнявам във истинността на тази статия.....
30
1
 
23
 
! Отговори
мак преди 4 години
Крайно време е да спрат да прибират хората. Който успя да се върне, добре. Какъв е смисъл от мерки тука, щом прибират тарикатите туристи, тръгнали по почивки или пък други, които се ослушват не знам за какво. Бая хора прибрахте, стига толкоз. И ако зависеше от мен, щях да вкарам идващите в задължителна карантина направо от самолета. Стига с тези емоции - ама аз искам в родината, дайте самолет, полага ми се.
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А като трябва да си плащат данъци и осигуровки не искат да се прибират? Да им бъде отказано, свободни са да емигрират къде искат!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не останат там като тук държавата няма да им помага като там когато остнат без работаМного от тях (освен заради близки) са нямали нито жилище, нито постоянен трудов договор. Има сезонни работници и такива на черно, които остават на улицата. Дори много от другите нямат жилище под наем, а живеят в къщи за гости с по няколко легла в стая. Помощите са бюрокрация с месеци, за тях задължително е нужен постоянен адрес, осигуровки и в някои страни поне една данъчна декларация.
27
11
 
2
 
! Отговори
Мутафчийски преди 4 години
Да се върнат! И тук да останат, защото там вече няма да ги пуснат.
26
2
 
31
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Тия ***, дето хукнаха по екскурзии в разгара на епидемията, заслужават да ги оставят където са и да се спасяват, както си искат
25
4
 
36
 
! Отговори
Ss преди 4 години
90% от тез симпатяги не са дали 1 стотинка на таз държава а сега тази държава с моите пари ще ги лекува и после таз държава като няма пари и тегли заеми пак аз ще ги връщам защото тез пак няма да ги има в държавата !
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ela gi vij kvi chada sa ei alooouu ulichnici
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Nikakvo pribirane ma gospojoo tva sa kradci,prostitutki prosqci bez rabota v momenta ne sa po ulicte ti si luda riskuvascg bg naroda zarad tiq
22
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УУууууу Ние не можем да излизаме от дома а те да се приберат искат от май на та си!
21
30
 
6
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 4 години
Те са чеда на Майка България ! Длъжни сме да им помогнем !!!
20
2
 
20
 
! Отговори
ееее преди 4 години
Не мога да разбера какво правят тия хора в чужбина при положение че вируса в България е от 1 месец? Защото тук животът е по евтин когато пазаруваш с евро и плюс тези които са от други държави им плащат за безработица. Защо не останат там като тук държавата няма да им помага като там когато остнат без работа?
19
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да се върнат и да тръгнат по улиците да сеят зараза.
18
3
 
40
 
! Отговори
Пенди преди 4 години
Отваряйте хотелите по морето и който иска да се прибира да го карантинират там за 30 дни, но да си плаща! Хора с парички са! Хем ще е удобно на полицията да ги контролира, хем ще си оправим туризма! В противен случай да си остават там където са!!!
17
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Захариева прибира заразени от най-засегнатите от коронавируса дестинации, но е забранено да се разхождаш в парка... Желая ви успех на изборите.
16
1
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 4 години
Ами то, и аз искам да не ме държите вкъщи, ама го правите !
15
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ще се прибират нали там е рая, а тук ад, нещо не схващам.
14
4
 
40
 
! Отговори
Haters gonna hate преди 4 години
Когато плюха отвън,а ние се борихме всеки ден за България беше хубавво нали?