Радев поиска всеобхватно тестване като изход от "обществената парализа"

Президентът: Не можем да спечелим тази "война" само с глоби!
Обновена: 31 мар 2020 18:31 | 31 мар 2020 18:31, Веселина Йорданова
637
Радев поиска всеобхватно тестване като изход от "обществената парализа"
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че дългото оставане на ограниченията води до риск от много по-големи поражения от тези от коронавируса, включително и до по-висока смъртност.

В Благоевград той участва в заседанието на местния оперативен щаб. Президентът благодари на всички, работещи на първа линия и коментира икономическите мерки на правителството и намерението му да изтегли заем за справяне с кризата.

"Трябва да си поставим ясна национална цел възможно най-бързо, но управляемо и безопасно да се върнем относително към нормален ред на живот", заяви Радев и апелира да възстановим свободата на движение на хора и стоки.

По думите му процесите трудно може да се управляват на базата само на 4000 тествани, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи.

"Трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения, на обществената парализа. Необходимо е всеобхватно тестване с фокус върху различните социални и рискови групи в различни региони в страната. Не можем да спечелим тази "война" единствено с глоби, с насаждане на страх, на чувство на вина и на неизвестност в населението", изтъкна държавният глава.

Президентът припомни, че многократно е настоявал за убедителни и всеобхватни мерки, най-вече социални. Според него обаче на засегнатите им се предлага не реална помощ, а заем.

"Този път трябва да сме много внимателни и този заем да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така парите пак да потънат, както всички останали досега", коментира той по повод намерението на правителството да изтегли средствата за справяне с кризата.

Според президента е основателно притеснението на медиците относно поставената задача всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с коронавируса. По думите му това крие риск да блокира напълно болниците и да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични, кардиологични и други спешни случаи, а хората стоят вкъщи и чакат.

Ветото, което наложих върху закона за мерките при извънредно положение, коригира опасни разпоредби, които даже ГЕРБ осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за емоционални вълнения, изтъкна президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


637
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно нещо е сигурно бсп ще пукнат от яд че някой краде без тях )))
391
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минало му бело ветото,ами да му обясним защо-ГЕРБ пак се направиха на майка Тереза и нали е криза,пък трябва да сме единни,пък Борисов горд че парламента го подкрепи за извънредното положение и бла.бла.бла,и айде подкрепихме БКП за спекулата.Обаче аеропланетиста реши да играе с психичнодесните та гракна че ще сложи вето на недемократичните текстове хахаха.Борисов му тегли едно конско и на другия ден гласуваха с НЕ!НИНОВЦИ ПЪК КАТО ЕДНИ ПЪЛНИ ИД..ОТИ ГЛАСУВАХА ПРОТИВ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО СИ!Затов минА!!
390
10
 
14
 
! Отговори
Необходимост преди 4 години
Тоя требва да си направи всеобхватни изследвания , хванал е некакуф т-ъ-п вирус , и да пие гинко билоба , понякога помага.
389
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалко че и твоя не е ползвал
388
11
 
21
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
Този Резидент няма ли най-после да се престраши и да отиде на посещение в град, с кмет от ГЕРБ? Да отиде, за да види с каква"всеобща обич" ще го посрещнат! Страхливец!
387
11
 
23
 
! Отговори
още по-тъжен факт преди 4 години
Наистина е жалко, че няма ваксина за комунистическата празна кратуна и най-тапия управлявял някога, некадърника Радев
386
15
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
Много ми хареса :Бойковия министър на здравеопазването отменя вчерашната своя заповед за маските ! Причината е , че баща му не е ползвал кондом .
385
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До така като гледамТоя скоро ще почне да конкурира Стратега от Мировяне, ака Чичо Митко. с неговите изказвания.
384
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Що за коментаторипРезидента ли "защитава масовия българин"? Същия дето обяви, че вируса е несъществуващ и се подиграваше на препоръките на националния щаб да не се ходи на Шипка и си събра хиляди, точно когато вируса се е разпространявал, тоя ли?Същия тоя, който наложи вето на частта от закона, която забранява спекула по време на криза, тоя ли?Я вземете се скрийте червени ******.
383
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На такъв народ таквизе управници
382
2
 
16
 
! Отговори
допълнение преди 4 години
Съгласен съм с едно - трябва да бачкаме.Но не можем да подценим ситуацията. Държави с по-големи възможности от нас вече имат претоварено здравеопазване. Куп хора в интензивното и незнайно колко по домовете си.Ние постигаме забавяне на заболеваемостта с мерките и това е важно.Кръчмите и хотелите не са най-важното в икономиката.Запомнете едно - по време на криза отпадат ред бизнеси, които не са от първостепенно значение, за това основата на икономиката ни трябва да са други бизнеси.
381
12
 
10
 
! Отговори
още по тъжен факт преди 4 години
Наистина е жалко, че няма ваксина за комунистическата празна гтиква и най глупавия управлявал някога некадърника Борисов.
380
13
 
13
 
! Отговори
Що за коментатори преди 4 години
абе какви хора сте - тука над 90% е хейт. Явно сте някаква специална извадка от обществото с някакви изкривени интереси. Човекът защитава масовия българин - скромните хора, с ограничени възможности, подтискани и тъпкани от политици и големи богаташи. Кои сте вие???
379
1
 
7
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
"Трябва да си поставим ясна национална цел възможно най-бързо, но управляемо и безопасно да се върнем относително към нормален ред на живот"ето това наричам аз ясна мисъл :))
378
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 412В момента народа не иска Борисов да управлява заедно с оня генерал Мутафчийски.
377
16
 
14
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
Ако бяхме редовна държава заслужава импийчмънт само за тези приказки!
376
17
 
14
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
тоя вечно неразбрал дрънка си неговите и нажежава обстановката
375
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...aма е членка на НЕбойковата БКП и носи цветя на гроба на бай ти тошо,а уж била костовистка демек върла демократка.Тоя се оказа и финансов спецЯлиС,щом взимали заем хазната била празна ИД/ИОТ!!Между другото къде се покри госпожа първиятра...верс на България??НЕ МИ ТРИЙТЕ КОМЕНТАРА АКО ОБИЧАТЕ!!Писна ми от тоя....
374
17
 
17
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Хайде стига бре, лалугери Това е единственият политик застанал на страната на народа. Президент на всички. Има и други де , който не могат да се чуят. Ама са на едната ръка.
373
12
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
ХАЗНАТА Е ОПАПКАНА !!!КЪДЕ СА НИ ПАРИТЕ ТИКВО