Радев поиска всеобхватно тестване като изход от "обществената парализа"

Президентът: Не можем да спечелим тази "война" само с глоби!
Обновена: 31 мар 2020 18:31 | 31 мар 2020 18:31, Веселина Йорданова
637
Радев поиска всеобхватно тестване като изход от "обществената парализа"
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че дългото оставане на ограниченията води до риск от много по-големи поражения от тези от коронавируса, включително и до по-висока смъртност.

В Благоевград той участва в заседанието на местния оперативен щаб. Президентът благодари на всички, работещи на първа линия и коментира икономическите мерки на правителството и намерението му да изтегли заем за справяне с кризата.

"Трябва да си поставим ясна национална цел възможно най-бързо, но управляемо и безопасно да се върнем относително към нормален ред на живот", заяви Радев и апелира да възстановим свободата на движение на хора и стоки.

По думите му процесите трудно може да се управляват на базата само на 4000 тествани, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи.

"Трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения, на обществената парализа. Необходимо е всеобхватно тестване с фокус върху различните социални и рискови групи в различни региони в страната. Не можем да спечелим тази "война" единствено с глоби, с насаждане на страх, на чувство на вина и на неизвестност в населението", изтъкна държавният глава.

Президентът припомни, че многократно е настоявал за убедителни и всеобхватни мерки, най-вече социални. Според него обаче на засегнатите им се предлага не реална помощ, а заем.

"Този път трябва да сме много внимателни и този заем да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така парите пак да потънат, както всички останали досега", коментира той по повод намерението на правителството да изтегли средствата за справяне с кризата.

Според президента е основателно притеснението на медиците относно поставената задача всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с коронавируса. По думите му това крие риск да блокира напълно болниците и да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични, кардиологични и други спешни случаи, а хората стоят вкъщи и чакат.

Ветото, което наложих върху закона за мерките при извънредно положение, коригира опасни разпоредби, които даже ГЕРБ осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за емоционални вълнения, изтъкна президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


637
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 425Родев обяви вето понеже се гласува закон писан неграмотно.
371
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде и празнословеца тунеядец Радев се изока на мегданО/сега медиите/.
370
9
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
ФАКТ :СОЦИАЛИСТКАТА НИНОВА НЕ Е БИЛА ЧЛЕН НА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВАТА БКП !!!СЛАГАЙТЕ МИНУСИ , ГЕРБЕРУХИ
369
10
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 415: Кой се оказа неподготвен с резерва? Това практиката го показва. Колко да се държи в резерв и колко се инвестира - това зависи от способността на финансистите да имат що-годе приемливо прогнозиране на бъдещите рискове. Трябвало ли е да имаме по-голям резерв? Очевидно да. Е, не е ли прав Радев? Прав е, разбира се.
368
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая фирмите ще се принудят да платят за тестване на персонала, за да може да почнат работа.
367
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
злобата на герберите е ненадмината :) въпрос на време е Радев да ги изпрати в небитието :)
366
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е, че този печален субект ще влезе в историята!Единственият президент, който застана открито срещу правителството на държавата си по време на пандемията!Единствен в целия свят.....
365
3
 
17
 
! Отговори
Комон Сенс преди 4 години
Тестовете не са лечение, камо ли панацея.Също така, ако вярваме на медиие, не са сигурни.Два теста дават отрицателен резултат - един положителен.Можем л ида купим 21 милиона теста и какво ще спечлеим от това?Да тласнем милиони хора в лабораториите - такава карантина ще спазим ,че ум да ви зайде.Тествайте хора със симптоматика и такива , които са от рискови групи. Не бутайте зорлем населението по болниците, че ще направите беля!
364
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато някой се опитват да ни намерят повече тестове от Ю. Корея, други акъл само дават и правят визити, гледайте ги по действията не по думите, останалото е популизъм.
363
0
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До ГостМожеш ли да представиш доказателства да тюрксия ни произход и култа към Тангра.Писмени документи, светилища, поне една конска опашка, тюркси думи или топоними отпреди 14-ти век, следи от материална култура или фолклор с тюркси мотиви и най-накрая ДНК-анализи.Такива неща няма и няма как да има.Идват една шепа тюрки номади, побеждават най-голямата империя, основават държава и вместо юрти започват да строят каменни градове и изчезват безследно?! Остава само името почитано от покорените?!Ха
362
16
 
12
 
! Отговори
Мисля преди 4 години
Поне президента в тая държава е разумен и може да мисли и да вижда общата картина. На следващите избори дано го изберем за премиер. наистина е има голямо движение на хора и контакти, та най-вероятно през тези 20 дни откакто дойде вируса, вероятно се е разпространил и вече очаквам да ни отминава. Оказва се, че сме здрав народ и много малко стигнаха до болниците и имат нужда от интензивно лечение. Горе главата, всичко ще се оправи!
361
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н Радев, с тази фиксация спрямо Борисов,само излагате доколко сте посредствен.Поведението Ви е като на ***,хранещ се от гостоприемник.Премиерът може и да е търпелив спрямо Вас,но Народа - едва ли!
360
1
 
3
 
! Отговори
Давиденков преди 4 години
Това добре, но трябва да затворят и границите понеже като си джиткат хората наем натам файда няма да има
359
13
 
18
 
! Отговори
питам преди 4 години
Колко пари дари Радев?
358
10
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
позитано,Нинова не е членувала в партията на борисов ....БКП !?
357
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
... пак се оказа неподготвен относно резерва. При Цветанка госта, икономиста каза, че голям резерв е глупаво да се държи. Той не носи нищичко. Парите трябва да се влагат и като потрябват повече се теглят заеми. Проста работа, но тя не е за прости хора било то и президенти. И защо трябваше да ходи чак в Благоевград за да изръси поредните си т_ъпизми и за да го покажат по телевизиите. Беше се скрил след поредните изцепки на Шипка.
356
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли някои които не знае за тия които работят денонощно оставели семеиства и деца . За доброволци, дарители и всички онези които помагат всеки със каквото може и всички останали които не могат да помогнат поне гледат да са дисципленирани и да не пречат . Така единствените неблагадарници ,некадърници и безполезници във нашата държава са команчите ,*** радев и изкукуригалите пенсии. Та със какви очи и със какъв морал може да се изправи тая ватинка да ни получава и да изисква неща
355
15
 
11
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
" Не може само с глоби и насаждане на страх да спечелим тази война..."...........................Е то е ясно, ама за толкова им стигат силиците на тьпите гербаджии .
354
10
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
Днес ЕК отговори на запитванията за " да се нарушават човешките права с извънредния закон " на бочко с пяната на брадата .ЗНАЕМ ЗА ВЕТОТО ! 100 % ЗА !!!УСЕТИХА СЕ МАЛКО УМНИТЕ ОТ ГРОП !!!
353
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От коментарите тук разбирам, че корнелиявирусите не могат да четат. Написах някъде в първите 20 коментара, че пРезидента го играе Кептън Обвиъс слевайки примера на Южна Корея, но явно корнелиявирусчетата им трябват три месеца да го осмислят - точно колкото на Грипен му трябваха да използва примера на южнокорейците.