Танева: Коронавирусът не се пренася чрез храни!

Готови сме да посрещнем нуждите за Великден и Гергьовден, обясни тя
1 апр 2020 12:17, Петя Славова
31
Танева: Коронавирусът не се пренася чрез храни!
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът остава дълго време върху повърхности, но според министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, няма доказателства, че заразяване чрез пренасянето му от храни е възможно.

"Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храната. Ние следим всички научни становища, които излизат по различин институти по света. Няма доказателства, че заразяване чрез такова пренасяне е възможно", заяви Танева пред Нова тв.

"Няма доказателства, че заразяване чрез такова пренасяне е възможно“, каза още тя и посъветва плодовете и зеленчуците да се измиват добре.

Още по темата

"Трябва да вземем всички противоепидемични мерки, за да запазим здравето на хората. Лично аз не съм си правила тест за коронавирус, защото не съм прочуствала неразположение или признак, който да говори за него", добави министърът.

Тя коментира и появилата се информация за спекула при някои храни. По думите й, комисия за защита на потребителите трябва да следи за спекула на цените на продуктите. Такъв е джинджифилът, чиято цена стига 20 лв. "Проблемът е за всички хранителни ресурси, за която България има достатъчно да нахрани собственото си население и това в Европа, за да не се допусне изкривяване на пазара, поради нарушени логистики", обясни Танева.

Относно заразения с коронавирус депутат от ДПС Хасан Адемов, министърът коментира: "Пожелавам му бързо оздравяване. С него имаме много добри колегиални отношения. Вярвам, че всичко ще бъде наред. Снощи му пуснах съобщение и му казах, че му желая бързо оздравяване".

"Когато получим сигнали за спекула с цените на храните, уведомяваме КЗП за това. Вчера получихме сигнал за джинджифила, че цената в магазин е по-висока и то два пъти по-висока, отколкото преди седмици", категорична бе още Танева.

Според нея един от най-големите проблеми в сектор "Земеделие" е липсата на възможност за износ. "Ако успеем логистично да провокираме доставката в магазините да бъде от българските производители ще премахнем рисковете в доставките", каза още тя.

България произвежда агнешко и е готова да посрещне нуждите за Великден и Гергьовден, увери още земеделския министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Handel преди 4 години
Независимо от подвеждащите реклами за дъвки слюнката в устата дава винаги основна реакция - т.с. по същество слюнката е разреден самунен разтвор. Така че с съвсем разбираемо да не можеш да се заразиш от храна.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом толкова категорично е казано (почти като заповед), сигурно наистина храната не пренася вируса. А за да не го пренася, значи го убива. Но щом го убива, значи храната е дезинфектант. Това е много добре - вече ще можем да си дезинфекцираме ръцете с банички. Дръжки на врати, копчета на асансьори - с хлебчета или кюфтета.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви нужди за Великден, бе?! *** пак да събере селските тетки ракиджии на маса и да се изпонатръшкат всичките, както селяндypите от Лом. Каква толкова храна за Великден?! Поръчал съм си агнешки котлетчета- правим ги с хрупкава коричка от билки, пармезан и трохи- страхотни стават, топят се в устата. Какво повече да ям за Великден?! 1 козунак, 15 яйца и айде. На *** трапезите много слабо ме вълнуват. Трябва контрол да има да не се събират селяндуpите по маси и софри да разнасят зарази.
4
4
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПОРЕДНАТА КОРОНА ВИРУС ЛЪЖА!!!ЕДИН БОЛЕН С МАЗНИТЕ СИ РЪЦЕ КАТО ОПИПА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ ТЕ СТАВАТ ВЕДНАГА ЗАРАЗНИКОРОНА ГЕРБ АКО НЕ ВИ ИЗЛЪЖЕ ЗНАЧИ НЕ Е КОРОНА ГЕРБВЧЕРА ГОРАНОВ ЛЪГА , ЧЕ БЕЗРАБОТИЦАТА ЩЕ СЕ КАЧИ САМО С 2%НАРЕДЕНО Е НА ЦЯЛОТО КОРОНА ГЕРБ СЪСЛОВИЕ ДА СЕ СКЪСВА ОТ ЛЪГАНЕ!
3
2
 
12
 
! Отговори
Евтаназирано прасе преди 4 години
От депутатските кюфтета се пренася, или поне от гарнитурата.
2
2
 
14
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 4 години
Интересно, казаха ни, че Епидемията е в Следствие на това, че Китайците Изяли Грешният Прилеп от Пазара в Ухан и не е Вирус от Лабораторията в Ухан. Сега ни казват, че през храна не се пренеся - тези 2 твърдение не са ли в Директно Противоречие?! може би съм ***, но съм искрено объркан!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Танева, какво стана с проверките на къщите за тъщи, има ли наложени санкции ?