По време на пандемия: Какво се случва с децата в риск?

ДАЗД стартира с онлайн проверки
2 апр 2020 14:15, Петя Славова
2
По време на пандемия: Какво се случва с децата в риск?
Снимка: pexels.com

Държавната агенция за закрила на детето обнови мерките за контрол за спазване на правата на детето и стартира извършването на дистанционни онлайн проверки, съобщиха от Агенцията. Това засяга проверките във всички училища, детски градини и ясли, центрове за подкрепа за личностно развитие, лечебни заведения, дирекции "Социално подпомагане" и всички доставчици на социални услуги за деца. Новият начин на проверяване ще се извършва чрез обмен на документи в системата за сигурно електронно връчване, както и с предаването на материали чрез криптирани файлове.

Още по темата

"Всички заедно трябва да работим за съхраняването на детските права, независимо, в каква ситуация се намираме. Съвременният технологичен свят ни предоставя различни начини за бърза и надеждна комуникация, които може да използваме и за да повишим ефективността на нашите проверки." – категорично подчерта председателят на ДАЗД, д-р Елеонора Лилова пред БГНЕС.

От страна на Агенцията са създадени и условия за провеждане на беседи чрез видеоконферентна връзка в зависимост от възможностите на проверяваните. На база на резултатите от дистанционните онлайн проверки ще може да се издават предписания, в случаите на установено нарушение, с посочен срок за изпълнение, както и методически указания и/или препоръки. С резюмета от тях ще бъдат уведомявани и други компетентни органи.

Този начин на работа от страна на ДАЗД се налага по препоръките на Националния оперативен щаб срещу разпространението и опасността от COVID-19. Той ще се използва и в бъдеще в ситуация на извънредно положение или случай на спешност.

Първата дистанционна онлайн проверка на инспекторите от ДАЗД се прави в дирекция "Социално подпомагане" по разпореждане на Окръжната прокуратура по повод случай на извеждане на дете и настаняването му в приемно семейство.


2
Още по темата: ДАЗДдеца в рискCOVID-19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се спряха. Какво значи деца в риск? Има деца, които са пребивани. Да си приберат насилниците на топло и толкова. Всяка вечер взимам електронните устройства на дъщеря ми и я карам да си легне. Познайте, според нея, какво насилие и тормоз търпи. Дори ме е заплашвала да се обади на социалните.
1
0
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 1 месец
Тия еничapи когато и да ги ... човек, все ще е закъснял!