Ветеринари: Държте котките си у дома, не галете чужди кучета

Специалистите апелират за повече мерки при домашните любимци
8 апр 2020 09:57, Петя Славова
35
Ветеринари: Държте котките си у дома, не галете чужди кучета
Снимка: БГНЕС

Специалистите по ветеринарна медицина препоръчват на собствениците на котки да държат домашните си любимци на закрито, за да помогнат за предотвратяване на разпространението на коронавируса, предаде Би Би Си.

Британската ветеринарна асоциация заяви, че "собствениците не трябва да се притесняват" за риск от инфекция от домашните си любимци.

"Няма нито един случай на домашно куче или котка, заразяващи човек с COVID-19" заяви д-р Ангел Алмендрос от градския университет в Хонконг пред Би Би Си Нюз.

Изследванията показват, че котките могат да успеят да пренесат вируса от други котки.

За да предотврати какъвто и да е риск от домашни любимци, пренасящи вируса от ръцете на собствениците им в козината си, Британската ветеринарна асоциация (BVA) насърчи собствениците да предприемат "разумни предпазни мерки".

"Поддържайте добра хигиена на ръцете, опитайте се да държите домашните си котки на закрито", каза председателят на асоциацията, цитиран от БГНЕС.

"Избягвайте ненужния контакт с домашните си любимци, прекаленото гушкане и не им позволявайте да ближат ръцете или лицето ви. Не докосвайте кучетата на други хора, докато ги разхождат", предупредиха от BVA.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Козела преди 4 години
Моита Маруся е съштата порода на 3 години е и е кастрирана.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мачорът на снимката е СУПЕР СЛАДЪК КОТАРАК :)))
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Панираннепременно!Но не за коронавирус, а за друг вид заболявания, неудобно е да споменаваме тук названията им.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-скоро бих си пийнала от чашка, която е облизана от котето ми, отколкото от такава, от която си е пийнала например сервитьорката. Щото котето е ваксинирано, пие си редовно противопаразитните, а за сервитьорката откъде да знам.
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брех, не вярвах, че ще имам случай да сложа плюсче на Бау, ама на.
20
0
 
2
 
! Отговори
Fori преди 4 години
Котката на Асандж.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашият котарак е в къщи под домашна карантина още от малко бебенце.И винаги като го галя си мия ръцете след това.А други животни не пипам!
18
0
 
2
 
! Отговори
Gregory House, M.D. преди 4 години
До: Паниран (номер 17)Ми освен да се тестваш за херпес, друго няма за какво.Но от това не се умира, тъй че, споко!Продължавай с домашните занимания.Надявам се и двамата с котето да сте заедно под карантина?
17
1
 
1
 
! Отговори
Чудя се преди 4 години
Като си идем от короната,кои ще останат кучетата или котките!?
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес из Аязмото се разхождат животновъди с любимците си. Те влизат през главния вход покрай униформен общински служител, стоящ до служебен автомобил и обръщащ им гръб.
15
15
 
5
 
! Отговори
ВСИЧКИ преди 4 години
котки и кучета,изоставени по улици, паркове, градинки , да се ЕВТАНАЗИРАТ!
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мани котките, в САЩ заразиха тигри в зоопарк!
13
1
 
7
 
! Отговори
Една смешка преди 4 години
До ГнусИмаме една съседка, която отглежда няколко котки, подбира ги все много красиви.Като цяло поддържа хигиена, слугува им. Но се е случвало да има по някой смърдящ котарак, който пи.ка.е навсякъде и тогава са ставали разправии.Веднъж се случи нещо много смешно. Няколко човека бяхме у тях да обсъждаме общ проблем, свързан с ремонт на сградата. Домакинята сервира кафе. Сложи и каничка с мляко и хоп, едно малко коте се качи на масата, навря муцунка в каничката и лакомо заблиза млякото.
12
1
 
11
 
! Отговори
Ей!!! преди 4 години
Някой да не вземе да накиха или накашля кварталната котка, която е любимка на всички ни!Дявол ще ви вземе, ако ни разболеете писанката!
11
2
 
13
 
! Отговори
D преди 4 години
Сега започва и популацията на плъхове мишки *** а знаем че и те разнасят вирус ако ги няма котките кой ще ни пази Кучета също гонят твари и крадци
10
0
 
15
 
! Отговори
D преди 4 години
По принцип трябва да се мият ръцете след като се пипа котка и куче и не трябва да ни облизват а само сега Домашна котка е тази която не излиза нито на улица нито на двор и там няма от какво да ни е страхНе всявайте такъв страх да не почнат да ги тровят
9
4
 
13
 
! Отговори
кит кст преди 4 години
поне 4 пъти съм обгрижвала котки или куче с 'корона' - и нищо ми няма а сега заради такива глупости ще нарасне насилието над животни особено над бездомните :((((
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах интервю с немския вирусолог от Роберт Кох отпреди 2 дни. Каза, че са взели много проби от апартаментите на заразени и вируси е имало навсякъде, но не са получили нито една жива култура от предмети и не са намерили нито едно заразено животно. Сега смятат, че вирусите не остават активни върху предмети толкова дълго, колкото се предполагаше, но все пак да си спазваме хигиена.
7
0
 
12
 
! Отговори
Галете само преди 4 години
вашето коте
6
27
 
14
 
! Отговори
Даа преди 4 години
Който гледа животни вкъщи е кирливан!