"На ръба" на безпаричието: Тревожим се, всеки десети вече "не издържа"

АФИС: Кризата с коронавируса увеличава социалното разслоение
466
"На ръба" на безпаричието: Тревожим се, всеки десети вече "не издържа"
Опашките пред Бюрата по труда са ежедневие. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рязко нараства тревогата на значителни групи от хора, които се усещат близо до "ръба" във финансово отношение като резултат от ограниченията, наложени от извънредното положение. Това показват данни от проучване на социологическата агенция АФИС, проведено по телефона в периода 11-13 април сред 2085 души.

В отговор на въпроса "Вие или член на вашето домакинство изпитвате ли някои от следните последици в резултат на извънредното положение", 23.9 % са потвърдили загуба на работно място. Почти същият дял (23.6 %) сочат, че член на домакинството е с намалено заплащане. Близкият дял не означава, че това са едни и същи хора; двете категории само частично се застъпват, уточняват социолозите. 28% съобщават и/или за съкращаване на работното време.

43% от домакинствата са изпитали поне една от тези три последици. А 11% от домакинствата са претърпели и трите вида последица. Още 3% са загубили работно място и са претърпели намаление на заплащането, но без намаление на работното време.

Финансовият удар е по-силен при хора, чиито доходи и без това са ограничени. Сред населението като цяло преценяващите, че "живеят по-зле" от останалите хора е 19%, а сред изгубилите работа или част от заплащането и работните часове, този дял е около два пъти по-висок (съответно 47%, 38% и 41%). Дали е по причина или като следствие, е друг въпрос, важното е, че те имат по-малко резерви и са по-уязвими.

В кои сфери е най-голям делът на хората, останали без работа? Най-тежък удар от положението понасят туризмът, хотелиерството, ресторантьорството. Там загубилите работата си са 44%. Както при всеки икономически застой, силно страдат също така транспортът (15%), строителството (15%). Осезаемо, но засега по-слабо са засегнати услугите (11%), търговията (10%), земеделието (6%) и промишлеността (4%).

Според данните в голям риск от обедняване изпадат големи групи граждани. 14% от домакинствата представляват около един милион души, в това число 800 000 пълнолетни. Ако бъде допусната депресия, за нарастващ брой хора рискът да изпаднат през процепите на социалната защитна мрежа ще стане трагична неизбежност. Второ, ако продължи да доминира очакването депресията да се проточи, това очакване ще се превърне в самосбъдващо се пророчество, коментират от АФИС. В такива моменти само държавата може да подкрепи фактора "търсене" в икономиката, като не допусне да има спад на потреблението, от там на поръчките, от там на наемането на работна ръка.

Месец след въвеждане на извънредния режим е ясно, че въпреки запазеното и дори увеличено доверие в ръководството на страната, все по-големи групи хора се доближават до ръба на безизходицата. На въпроса, ако извънредното положение продължи, колко време можете да издържите финансово, всеки десети (10%) споделя - "Вече не издържам". Всеки двайсети (5%) отговарят - "около седмица“. 31% могат да потърпят още около месец. 26% мислят, че могат да почакат още три месеца. Сравнително спокойни са 30%, които смятат, че могат да изкарат половин година и повече.

Иначе казано, кризата увеличава социалното разслоение, тъй като около половината от пълнолетните граждани разполагат с финансов буфер да издържат още месец на извънредното положение, а едва един от всеки пети е спокоен за по-далечното бъдеще.

Мотивите за тревогата на около 15% от населението се потвърждават от дескриптивни сведения за положението им. При тях паралелно наблюдаваме завишена двойно и тройно честота на самоотчета за лош материален статус (безработица + намалено заплащане + намален трудов престой). Това не е чудно. По данни преди кризата реално безработните, включително трайните, които не посещават Бюрата по труда, са около 11%, а от тях около 8% не се осигуряват, посочват анализаторите.

Приетият от правителството подход за подпомагане на изгубилите доходи обвързва извънредните компенсации с фактора „осигуреност“, докато значителна част от работещите хора не се осигуряват изобщо или се осигуряват върху намалена сума. Пример са надомните работници, неформалните работници в семейни стопанства, дребните земеделски производители, нередовно самоосигуряващите се, "прекариатът", преводачите и "гурбетчиите" в други страни от ЕС, които не могат да заминат поради ограничителните мерки.

Делът например на неосигурените не е никак малък. По данни от национални представителни изследвания на АФИС преди кризата само 44% от пълнолетните са осигурени по трудов договор на пълен работен ден, 3% - на непълен, 1% - на граждански, 2% - от съпруг или родител, 25% - от държавата (пенсионери), 6% се самоосигуряват, но тъкмо сега сферата на услугите рязко се сви, и 16% изобщо не са осигурени.

В типичния случай жителите на страната очакват животът в нея да се върне към нормалния си ход "до няколко месеца" - това е отговорът на 48%. По-големи оптимисти, че това може да стане в рамките на месец, са 15%. Мнозина обаче предполагат, че финала на това изпитание ще видим чак към края на годината (23%) или след това (15%). Към момента на изследването това кореспондира с едно средно очакване в рамките на месец да започне снемане на ограниченията в придвижването, съвместното присъствие в едно помещение и т.н.

Към края на март (по данни от предходния телефонен сондаж на АФИС) очакващите бързо връщане на стария ритъм на живот до месец са били едва 10%; до няколко месеца – близо 52%; до края на годината – 22,5%; по-дълго – 15,3%. С други думи, с напредването на извънредния режим не можем да говорим и за съществено подобряване на очакванията за скорошна развръзка. Ако това продължи ще измести трайно и нагласата за връщане към един все по-отдалечаващ се "нормален ход". А това може да окаже съществено влияние и върху икономиката на страната, обобщават от АФИС.


Анализът е въз основа на данни от национално представително проучване на Агенция "АФИС", осъществено в периода 11-13 април 2020 г. Интервюирани по телефона са 2085 пълнолетни български граждани. Методът на регистрация на данните - телефонно интервю, намалява представянето на хора с относително поиски доходи и образование, както и тези, които търпят материални лишения. Поради това цитираните дялове на засегнатите хора и тежестта на понасяните трудности може да се окажат подценени в нашата анкетна ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


466
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
Преди ми беше много смешно на бензиностанцията като спре някой с лъскаво БМВ и друса един джоб стотинки да сипе десетина лева газчица. Естествено в ръка държи айфон (или галакси) и полага огромни старания да ИЗГЛЕЖДА като баровец. Сега се наслаждавам как същите вият от глад.К'во става братоци? Май сте живяли на кредит а?
277
1
 
0
 
! Отговори
Германец преди 4 години
не са излишни перчения---Въпрос на манталитет явно...
276
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До ГерманецКолко данъци общо плащаш на година в "европейския бюджет"?:)
275
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Forever"адвокатите кат цяло не извършват нищо стойностно"Сериозно, и ако не е тайна, кой ти дава съвет когато трябва да оформяш правно какъвто и да било въпрос, кой удостоверява, че една сделка е правно издържана, и т.н.? С други думи, кой "превежда" законите на страната на обикновените граждани и ги защитава на базата на същите тия закони?
274
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До ГерманецТи ми благодариш, но в този разговор ти си човека, който се опита да се възползва от "перчене": без основание, цел или нещо друго. Просто ти си "германец" който "иска". Нито си германец, нито имаш основание да искаш. :)
273
0
 
1
 
! Отговори
Forever преди 4 години
До някоя си, Адвокатите като цяло не извършват нищо стойностно,за вас е добре винаги да има проблем,за да има какво да ядете,не работите по съвест,така ще наклоните клиента че да ви създава работа,една нищожна професия,облагодетелствана от разбити човешки съдби.
272
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До някоя_сиДа, приносът им не е толкова голям колкото го изкарват, макар че не е и незначителен. Плащат данъци а някои и осигуровки, но това не е и чак толкова важно. Важното е, че това са излишни перчения. Ние не се делим на "там" и "тук", а на можещи и неможещи, а такива има и там и тук и е желателно по-малко можещите да не се излитат да дават акъл на повече можещите само защото са "там". :)
271
2
 
5
 
! Отговори
Германец преди 4 години
Леко да не дерайлираш, мадам Диор :) И бъди по-нежна с капслока на клавиатурата :)Нещо против турскоговорящото малцинство в България ли имаш? Или против нискоквалифицираните работници? Не са ти на социалното положение ли?Българите в чужбина наистина имат сериозен принос към инвестициите в страната---тенкюверимач
270
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки човек с ограничен интелект се притеснява от подобни кризи и неизвестността, която е свързана с тях.Нормално е. Закона на джунглата в света на хората е напълно реален сценарий.
269
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До някоя_сиСпокойно, не му се връзвай. Българите в чужбина наистина имат сериозен принос към инвестициите в страната. Това не означава, че приноса на всички е еднакъв. Спокойно един човек от средната българска класа допринася в пъти повече от един обикновен български работник (а понякога от такъв от средната класа) на Запад за българската икономика. Това, че човека държи да покаже колко много повече прави показва комплекси за малоценност. :))
268
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Германец"Мисля, че уточних, че не съм търсил услуга, така че може да спрете с мантрата за възнаграждението :)"Каква мантра за възнаграждение? Единствения който е правил това на въпрос си ти. :)Щом не си й чел постингите откъде знаеш всички тези неща, за чанти, какво носи, членове и алинеи? Опитите ти да избегнеш отговор на въпроса ми са елементарни. Поне си признаваш, че си т*ол. :)
267
2
 
4
 
! Отговори
Германец преди 4 години
Мисля, че уточних, че не съм търсил услуга, така че може да спрете с мантрата за възнаграждението :)до 1Защо си мислиш, че й чета постингите? Това нещо става само за тролене. След като ен пъти ни обясни какво работи мъжът й, какви торби на Гучи.. ъъъ Диор носи самата тя, как не можем да й стъпим на стандарта и социалното положение, и прочее селянии.Душа, като нейната, изтъкана от комплекси и еснафщина не заслужава нищо повече от тролене до дупка. ***, парвеню пар екселанс.
266
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До някоя_сиМоже да е това, а може и да е един от многото български емигранти, които искат да се самоубеждават, че са направили правилен избор като са заминали. Не им е ясно, че ако си кадърен има работа и тук и там и не е въпрос на това да се хвърля кал в съседния двор. Което и от двете да е, е ясно, че господина нарочно се държи по такъв начин. А че в България отдавна вече има средна класа е ясно на всички, но има много хора които още не могат да се адаптират и им е по-лесно да плюят.
265
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До някоя_сиНяма смисъл. "Германец"-а изчезна. Никаква изненада. Подозирам, че дори да се появи след като прочете това няма да отговори на въпроса ми от 346
264
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекалено много се *** дискусията в заяждане. Има хора, на които не е леко. Аз съм този, който дадох съвет да се договори човекът с работодателя си или да отиде в бюрото по труда и да поиска съдействие. Аз също съм работодател и не смятам да освободя нито един работник по време на кризата, но не ми харесва, че има много работодатели, които се държат некоректно и държат хора без да им плащат. За мен съм си направил разчет до кога мога да плащам и съм го съобщил, надявам се до Юли да сме ок
263
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До ГерманецПросто от любопитство: така като каза, че постовете й са пълни с членове и алинеи, според теб, те адекватно ли подкрепяха тезите й? Тоест, релевантни и обяснителни ли бяха за това за което говори?
262
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Някоя си,Най-добронамеро те питам, ти адвокатка ли си?
261
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви сте вие тук адвокати,да давате инфо безплатно,ха,ха,ха
260
2
 
0
 
! Отговори
Германец преди 4 години
до 1Обяснението е много по-просто. Тя се изхвърли и сега се крие зад този параван с платените консултантски услуги.С други думи -- не съм търсил консултация и не съм очаквал отговор "при поискване", защото поставих въпрос на който няма отговор. Изобличих я в цялата и неадекватност, така да се каже.
259
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
До ГерманецТрябва да се информираш за това какво означава да поискаш правен съвет. Явно не си наясно. :)))