Спешни мерки за деца със СОП при извънредно положение

Карантината се отразява на психичното им здраве
15 апр 2020 20:30, Петя Славова
7
Спешни мерки за деца със СОП при извънредно положение
Снимка: БГНЕС

Спешни мерки и допълнителна подкрепа за децата със специални образователни потребности (СОП) в условията на извънредно положение поиска от просветното министерство омбудсманът Диана Ковачева.

Повод за настояването ѝ са жалби на родители, че домашната карантина се отразява на психичното здраве на децата им и води до регрес в техните знания и умения.

В жалбите си до омбудсмана родителите на деца с увреждания, образователни затруднения и поведенчески проблеми посочват, че в условията на извънредно положение, техните синове и дъщери страдат най-много, защото са свикнали с ежедневни рутинни дейности като посещения на социални услуги в общността, рехабилитация и работа с ресурсните учители.

Заради Covid-19 обаче сега това няма как да се случи и по тази причина родителите настояват да има мерки за физическа активност за децата им на открито, което ще помогне за овладяване на агресивни прояви и нервно напрежение особено при онези от тях, които са от аутистичния спектър.

Родителите предлагат и въвеждане на детски зелени коридори - т.е. децата да могат да посещават паркове и детски площадки в определени часове при спазване на всички мерки за лична безопасност.

Те обръщат внимание и на това, че часовете с ресурсните учители трябва да бъдат повече, а комуникацията с родителите - по-добра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен5То само от аутизъм да беше.....
4
2
 
7
 
! Отговори
ф преди 4 години
Да посетиш парка при спазване на определените мерки за дистанция и безопасност е безумие. Ако се съгласите на такъв тип достъп то този тип достъп ще остане за постояно дори след ( и ако въобще ) премахването на извънредното положение. Парковете трябва да бъдат отворени веднага за всички и да децата имат най-голяма нужда и всякакъв вид рестрикция ги обрича. Но на мракобесниците от ГЕР Б им пука само за дебелите им *** и за далаверата. Затова ще ни ограничават до дупка с измислени мерки!
3
3
 
8
 
! Отговори
До 123 преди 4 години
Дано не се налага да разбереш от собствен опит защо.
2
3
 
6
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 4 години
До 123"изкат" идва да каже че някой е имал специални потребности ама те не са били обслужени.
1
6
 
12
 
! Отговори
123 преди 4 години
Защо само за децата със СОП? Останалите деца нямат потребности? И те изкат "зелен" коридор за парковете!