Противоречива ли е заповедта за затварянето на София?

Юрист смята, че има неясноти в ограниченията
17 апр 2020 19:00, Петя Славова
227

Заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев изправи юристи и граждани пред нов прочит на ограничителните мерки. За хората на път те се оказаха препятствие. И макар да оставят "вратичка" за работещите, според юриста Николай Димитров, не са достатъчно добре разписани и ясни.

"Един момент, който е пропуснат в тази заповед е, че липсва уредба за автомобилите, които пренасят стока, но не са товарни", каза юристът Николай Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според него не е ясно и за кои населени места около София важат ограниченията.

"Дали се прилага само за територията на град София самата наредба, или за така наречената област "София – град", уточни още той.

За нарушения на Конституцията обаче не може да се говори, категоричен е съдията Благовест Кунев. Тъй като заповедта на здравния министър е в следствие на приетия Закон за извънредното положение от Народното събрание.

"Предпоставките то да бъде ограничено са - наличие първо на закон, който да предвижда ограничението, легитимна цел – в случая е опазване на народното здраве и трето – трябва да има пропорционалност. Това е изискването за съответствие между постигането на легитимната цел и използваната принуда", коментира конституционният съдия Благовест Кунев.

Извънредното положение е в сила до 13 май, а ограниченията за столицата - до второ нареждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С криене вкъщи няма да стане.Рано или късно всички ще се заразим без изключение.Дали ще се отложи смъртта на някои,които няма да го изкарат е под въпрос докато няма ваксина.Дори никой да не мърда в София и другите населени места,достатъчно движение имаше до момента и трябваше да пламне заразта.Явно 90% го карат леко без да усетят.Въпроса е,че първи уж въведохме извънредно положение,но темпа на изследване и откриване е крайно бавен.Съответно другите държави ще го преболедуват и ще ни изолират.
175
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целият цирк е незаконен. Очевидно че целите на циркаджиите са:- съсипване на икономиката- Подготовка на почвата за евтина продажба на всичко, което е останало непродадено - жесток грабеж на населението (сметките за ток, вода и парно вече го показват)Вземете се събудете и предприемете мерки!
174
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажете ясно до къде е София? Тя не е до Околовръстното.
173
4
 
12
 
! Отговори
AcOrP преди 4 години
До 183 правилноКакво е трябвало преди 2 дни? Ограничението е в сила от седмици. Просто имаше възможност при спешна необходимост да може да излезе човек. Ама като не го спазват масово. Сега ще е в пъти по-тежко за всички...
172
5
 
11
 
! Отговори
правилно преди 4 години
е затворена София, то трябваше преди два дни, ама дедето умните св наумуват..Особено двта индиански квартала. Да се облекчи карантината в другите градове. Какво е това за 1 заразен, 100 000 затворници и без дажба дори.
171
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 176. Ми да се върнем в Комунизма тогава никой не излизаше и никой не влизаше в страната. Хипохондрици такива
170
5
 
21
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Огнището на заразата са идващите от чужбина и вече три месеца е така. Защо не им наложиха реална карантина, както направиха други държави? Ние хората в България показахме отговорност и въпреки неадекватните мерки на правителството, успяваме да задържим разпространението на вируса, но идващите от чужбина ни заразяват.
169
3
 
20
 
! Отговори
Мама Роса преди 4 години
А във връска с КПП- тата не само баровците си влизат и излизат ,но и.много от колегите на проверяващите.Показват се служебни карти на хора работещи в системата на МВР и с широко вперени очи ,влажни,почти насълзени се казва : " Абе колега , няма ли какво да направим ?" Законът да е закон за всички , а с парите от глобите да се пооправят малко болниците без да се краде моля.На челно място сме по брой интемзивни легла, а то за нормални болнични едни чаршафи няма.МЪКА!!!!!
168
10
 
12
 
! Отговори
Мама Роса преди 4 години
Хората от Англия , Холандия и прочие са БЪЛГАРИ!!! -родителите ни или наши деца .Престанете да ги обвинявате, всеки отговаря за постъпките си.Вирусът затворени граници не могат да го задържат.Що за хора?.....Едните не вземат на сериозно нито случващото ,нито пък всеобщата карантина и така поставят не само себе си ,но и близките си в опасност.Другите пък си седят вкъщи,изпълняват всичко,но само мънкат под мустак и негодуват.То по-добре няма да става.80136
167
6
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Здравните Власти изпуснаха вчера Епицентъра на Заразата , всички видяхме коли със Софииски Номера по Морето и Банско . Ще Измрем всички ако Държавата ги пусне обратно .
166
9
 
8
 
! Отговори
U2 преди 4 години
До Анонимен 172Ти кога работи за последно? Сигурно преди 10 години.И какво е виновен Борисов че на теб ръцете са ти заврени в дупката отзад под кръста...
165
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заповедта щеше да е правилна, но закъсняла, ако бяха спрели и самолетите от Англия, Холандия и Германия. Ако бяха спрели всички прииждащи с коли, микробуси, автобуси и влакове български граждани от заразени територии. Да ни се внасят вируси непрекъснато, без да се изолират и проследяват всички контакти и да се тества, а ние да стоим арестувани и глобявани по безумни правила, е подигравка с търпението ни! Заповедта е проява на нисши емоции и с нищо не помага на никого! Вредна е за всички!
164
7
 
18
 
! Отговори
Ala bala преди 4 години
Споко бре :) яжте и пийте ;) като свършат парите и изгладнеете- РЕВОЛЮЦИЯ
163
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ситуацията е ясна - ОСТАВКА
162
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо само Заповедта? От 10 години някои си живуркат в пълно противоречие с демокрацията, с Конституцията, със законите, с морала! Сега просто затвориха овцете и се разхождат спокойно, като истински господари на Земята ни! И в средата на самотните си нощи се изтъпанват в телевизорите ни с поредната си изцепка!
161
6
 
26
 
! Отговори
Ананиев, дай оставка преди 4 години
Ананиев, нркомпетентен сте, подайте оставка! Вие сте икономист, не медицинско лице, съветвано от не медицински лица. Правите глупости, явно Ви е трудно да се справите, така че слезте от поста си!
160
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кога ще спрат идващите от чужбина свободно да си щъкат където им е кеф?
159
23
 
11
 
! Отговори
se преди 4 години
Допуснаха се много грешки от щаба и управляващите в момента.Основната грешка беше ,че не се взеха твърди мерки от самото начало и не се затвориха всички населени места .За справяне с този сериозен вирус не е късно да се затвори всичко за всички без значение на интереси и печалби.С тези либерални мерки само може да се очаква продължаване на кризата и повече загуби както човешки така и икономически.Ако затворят София то тези дето е напуснаха ще се карантинират сами там където са отишли.
158
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заповедта е правилна, но закъсняла.
157
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ммм ..!Явно ти си за психиатър. Щом това те впечатлява толкова. Ако знаеш пък какво предстои... ще трябва да се гръмнеш още утре.