39-ият български военен контингент се завърна от Афганистан

Те изпълнявали задачи по охрана на база "Летище Кандахар"
20 апр 2020 19:06, Анисия Иванова
33
39-ият български военен контингент се завърна от Афганистан
Снимка: МО

Поздравявам ви за дисциплината, отговорността и службата към Родината. Радвам се да ви посрещна на родна земя в пълен състав и навреме. С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна към военнослужещите от 39-ия български военен контингент, които се завърнаха днес в нашата страна след участие в мисията на НАТО в Афганистан, съобщиха от Министерството на отбраната.

Той припомни, че подготовката и сертификацията на 40-ия български военен контингент за участие в мисията „Решителна подкрепа“ са съвпаднали с началото на световната пандемия от COVID – 19.

„Благодарение на взетото тогава решение днес ротацията на военните ни контингенти е извършена успешно и по план“, каза началникът на отбраната.

Адмирал Емил Ефтимов даде висока оценка за изпълнението на задачите, възложени на 39-ия контингент по време на мисията на НАТО в Афганистан.

Началникът на отбраната посочи, че в усложнената ситуация на световна пандемия основните два приоритета пред Въоръжените ни сили са запазването на здравето и живота на военнослужещите и цивилните служители и поддържането на бойната готовност.

Адмирал Ефтимов отбеляза, че за опазване на здравето на военнослужещите, които се завръщат от участие в международни учения и операции, са разработени противоепидемични оперативни процедури заедно с органите на Военномедицинската академия. За първи път те са приложени към екипажа на фрегатата „Верни“, завърнал се у нас на 12 април след изпълнение на задачи в състава на втората постоянна военноморска група на НАТО.

В изпълнение на разпоредбите след преминаване на тест за COVID-19 и задължителните рутинни медицински прегледи военнослужещите от 39-ия контингент ще бъдат настанени под карантина за необходимия период от време. „Много е важно в тази обстановка да бъдете отговорни към себе си, към близките си, към колегите си, за да може след като приключи този период да се върнете успешно в строя“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

На церемонията по посрещането на контингента на летище София присъства бригаден генерал Валентин Кръстев – началник на щаба на Съвместното командване на силите (СКС).

Военнослужещи от 30-ти отряд за контрол на придвижването от състава на СКС, под ръководството на подполковник Иван Петров – началник на формированието, осигуриха граничните и митническите процедури на летище София, а специализиран екип от Сухопътните войски направи дезинфекция на багажа на контингента.

Тридесет и деветият български военен контингент, който се завърна от участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан, е в състав до 160 военнослужещи, със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. По време на мисията те изпълняваха задачи по охрана на вътрешния периметър на база „Летище Кандахар“, контрол на автомобилния и пешеходен трафик в базата, както и обучение, съветване и подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

Национален командир на контингента е полковник Красимир Горанов, помощник-национални командири са полковник Мирослав Маринов и подполковник Вичо Вичев, а командир на ротата за охрана – капитан Росен Начев от военно формирование 48 430 – Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
Наемни у6ийци и *** някакви.Да си стоят на мaйната си и янките да им плащат заплатите, застраховките и пенсиите!
27
3
 
13
 
! Отговори
Морски преди 4 години
Тия лап,ачи чий интереси защитават чак в Авганистан?!Смешници!
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От София до Кабул са 4000 кмКакво геройско и патриотично има да отидеш на 4000 км от Родината си и да окупираш и да тормозиш чужд народ на земя която не ти принадлежи???Господ ще ги накаже за алчността им и да злото и мъките които са причинили на народите в Афганистан.Аз не искам афганистанци в България но и нашите наемни убийци нямат работа там!
25
1
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
До Антибългарина 6 Всъщност това са истинските български герои!Какво геройство има в това да нападнеш и да окупираш чужда държава? Всеки народ има право на свобода и самоопределение на земята, която му е дадена от Бога. Как така ще ходят с оръжие в чужда държава да им казват как да живеят? У нас ако дойдат афганистанци с автомати ще им се радваш ли?Това са наемни убийци за пари, какво търсят в Афганистан???
24
1
 
17
 
! Отговори
Taliban преди 4 години
МИСИЯТА Е УСПЕШНА.ОПАЗИХА МАКОВИТЕ ПОЛЕТА.
23
15
 
5
 
! Отговори
Чета и си мисля преди 4 години
Тази статия коментират значителен брой платени руски ***. Като сте големи пичиве, бегайте на Изток бе! Бегайте и яжте варени картофи и му'айте самогон. Мислете бе завистници, мислете! Иначе нещо сте извън реалността в която живеем!цЗащо не станете и вие войници, па ходете и вие за "лесни пари"!? Лесни - ама на думи,! Той и Ботев го е казал за такива като вас - сигурно обаче не сте му чели стиховете, което за жалост превръщате не само във ваш проблем!!!
22
1
 
9
 
! Отговори
Чудя се преди 4 години
До "Нямам нищо против български войници..."Пий си хапчето и си лягай! При подобен неадекватен коментар, друго не мога да ти предложа!
21
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам нищо против български войници да бъдат командировани в Афганистан.Нека в деиствителна военна обстановка придобият опит , и най-важно да си изработат заплата ,а не по цял ден да безделничат в поделенията + два дена седмична почивка!Против съм да им се дават хиляди левове за тази командировка!
20
1
 
7
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...dobre e ,che momchetatya sa se varnali jivi I zdravi ot Afganistan ,no iskam da poitam .chii interesi zashtitavat balgarski voinici v Afganistan ?!?? Zashtoto ako ne sa balgarski ...I sa chujdi ...znachi ,che pushechnoto ni meso ot naemnici se e zavarnalo ot Afganistan !!! Ne mislia ,che imame povod za niakakva gordost ot tova !!!
19
2
 
17
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Целостта или независимостта на България пазеха тези *** с български паспорти в Афганистан?
18
2
 
26
 
! Отговори
Ко преди 4 години
Нашите войници в Афганистан са окупатори. В услуга на Америка. Друго обяснение няма, освен пропагандни манипулации
17
1
 
2
 
! Отговори
Хванете го! преди 4 години
И палката по главата. Записвайте всичко и го пратете в Ленгли с пожелания за Весели Великденски празници!
16
2
 
1
 
! Отговори
Спешно съобщение преди 4 години
Кажи на Украинците, че при тях има един дето трябва много спешно да му се случи "инцидент". Спешно и бързо, че иначе ще има Русата блондинка 2.0.
15
1
 
28
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Поздравявам ви за дисциплината, отговорността и службата към Родината.Не знаех,че Родината ни се нарича Афганистан,и се намира на няколко хиляди километра от България.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14Казват се АПЗ.апезета.АВАНС,ПЕНСИЯ,ЗАПЛАТА.Около 2000 човека са.1500лв.заплата + 700лв.пенсия.
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Охранители Пазачи.И кво дират там.Пазат талибаните .Харчат народна пара за тоя дет духа.
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само в системата на МО и МВР около 3000 служители са на двойна хранилка заплата и пенсия едновременно от началото на 2016г и още ги държат незнам за какво,при тази голяма безработица,наистина НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА г-н Борисов!!!
11
1
 
16
 
! Отговори
ДО: 7 преди 4 години
Генералисимуси, генералисимуси и примуси ще имаме скоро!
10
3
 
38
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Уважавам българската армия и държава но тия на снимката не са войници а наемници. Чий го дирят на 5 000 километра от родината окупационни войски в чужда държава чии интереси защитават там??? Окупират и тормозят чужди държави и народи срещу заплащане от САЩ това не са войници а наемници на САЩ предатели и майкопродавци.Аз не искам сирийци иракчани и афганистанци в България но и нашите войски нямат работа в техните държави.
9
1
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
И ТОЧНО КАКЪВ СА ГО ДИРИЛИ ТАМ!!!!БЕЗОБРАЗНИЦИ)!