Нямало опасност от завишаване на гама-фона у нас

Радиация във въздуха над България не е отчетена
16
Нямало опасност от завишаване на гама-фона у нас
Снимка: Pixabay

Сметките на Националния институт по метеорология и хидрология показват, че радиационния фон в България няма да се промени и няма опасност заради пожара край АЕЦ "Чернобил".

Разликата между сега и аварията в Чернобил през 1986 г. е, че в момента няма никаква опасност. Ситуацията тогава беше различна, увери директорът на НИМХ проф. Христо Брънзов пред bTV.

Още по темата

Снощи след 23:00 ч. беше проведен брифинг в Министерски съвет по повод появилите се слухове, че има опасност за страната ни във връзка с пожара, който горя в близост до чернобилската атомна централа.

Проф. Брънзов обясни, че системите за ранно предупреждение обикновено се захранват с официална информация, тъй като Международната агенция за атомна енергия, при авария, изпраща потвърдени данни. Такива обаче не са получавани вследствие на пожара край Чернобил.

Въпреки това към Института е имало запитвания за гама-фона, което е довело до задействането на системите за предупреждение, но след използване на обществени източници.

След задействане на системите стана ясно, че нищо опасно няма да дойде. Сметките показват, че идващото няма да бъде регистрирано от уредите, защото е с една хилядна изменение от процента спрямо естествения гама-фон“, подчерта ученият.  

По думите му НИМХ е компетентна институция, която има за задача да каже какво, кога и в каква концентрация ще дойде над България. Именно затова и системите за ранно предупреждение са при тях.

„Ако има опасност ние сме тези, които сме длъжни да информираме управляващите“, допълни той.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Що се касае до преди 1 година
осъдения за прикриване на случая Григор Стоичков,както и за ролятана ПБ на ЦК на БКП,които според оня с латиницата по-долу са били едвали не с народа и са страдали с него,му препоръчвам да си затвори устата ида не прави пропаганда с фалшиви новини.Ако не знае,има много информацияза големите мерки,взети от комунистическата държава за защите на ПБ и ЦК,а не за защита на народа,от когото истината се криеше.Истината е една,афалшифицирането и говори за опит за оневиняване на ЦК и ПБ от тролове.
14
0
 
0
 
! Отговори
Неточности преди 1 година
Радиацията се дължи на алфа,бета и гама частиците.Гама-това са фотони и кванти,образуват се при ядрен разпад.При него се образуват и бета частици,теса електрони и позитрони. Тоест,за да има наличие на опасна гама и бетарадиация,е нужна верижна реакция.Не така стои въпросът с алфа частиците.Теса с вторична радиация,породена от верижната реакция.Такива продължава даима в Чернобил,а пожарът ги изпраща в атмосферата и вятърът може да ги докара.Нивото не е голямо,но за гама фон не става и дума.
13
0
 
1
 
! Отговори
3.6 roentgen преди 1 година
Няма причина за паника. Радиацията била по ниска от тази на една обикновена рентгенова снимка.
12
1
 
2
 
! Отговори
vdch преди 1 година
До байтошовцитеЦялото политбюро беше на манифестация. А често споменавания Григор Стоичков (мир напраха му) във Велинград и яде салати като целокупния български народ. А радиациония фон се повиши до около 0,20 микросийврта за час при ежедневен около 0,15.Всичко останало са литературни съчинения на платени ченгета кано Валентин Босевски - Вихър.
11
0
 
4
 
! Отговори
Картофчо преди 1 година
Хубавото на дъжда е, че ще свали летящите микропрашинки на земята и ще ги закара надълбоко. В противен случай частиците щяха да си летят по-дълго време наоколо. Затова гледайте да не стоите под дъжда и като се приберете вземете душ и почистете дрехите. Маските които уж са за вируса в случая ще са много полезни! Лек ден и се пазете!
10
2
 
6
 
! Отговори
Картофчо преди 1 година
Това изявление ми е като Дежа-Вю от 1986г. :)Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено.Все още има хора които са учили навремето за радиоктивните елементи!1. Радиофона няма да се повиши - това е вярно!2. Обаче ще дойдат разпрашени горещи частици!3. Те ще са от елементи които имат дълъг период на полуразпад.4. При радиоктивния Йод от 1986г. организма можеше да се насити с медицински йод и да го изхвърли. Тази превенция при новодошлите елементи е невъзможна.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много странно през 1986 въпреки радиацията са се провели състезанията от Формула 1 на датите 27 април 1986, 11 май в Монте Карло и другите състезания по график. На снимки от 87-88 година по носът на Сена се забелязва тъмно кафяво до черно на цвят петно. Според тогавашната му приятелка Адриана Ямин ставало на въпрос за предполагаем рак на кожатаи е било отстранено в дълбочина. След това е останало белег.
8
3
 
3
 
! Отговори
АЛИ БАБА преди 1 година
ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ НЯМА ОТ МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА ЕЛЕМЕНТИ..ИМА НЯМА 5 ДЕНА И 34Г ТО ТОГАЗ СЪЩО НЯМАШЕ..ДРУГАРИ НА 1 МАЙ .. ЕДИН М.....Ф.СТ ДА НАПРАВИМ ..ДНЕС ПАК ВАЛИ АМА НЯМА СТРАШНО..МОЖЕ И МАРУЛКА ПАК ДА СИ ХАПНЕМ..
7
7
 
4
 
! Отговори
байтошовците преди 1 година
Байтошовците вярват , че всичко си е като по времето на Бай Тошо и управлява БеКаПе. Тези времена отдавна са минали. Едно време за всичко ни лъжеха - няма чернобилска радиация - хайде на манифестация , а Политбюро пият минерална вода от чужбина и всички храни за тях -проверени и обеззаразени, Сега има интернет , има опозиция .Нищо не може да се скрие.Радиация няма .Дори шведите , които откриха чернобилската радияция - казаха че радиация няма.
6
5
 
0
 
! Отговори
ЦК на ГЕРП преди 1 година
Спокойно ,бе ! Всичко издишахте през 1986 !!!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се страхуваите бе излезте под дъжда
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това,че до нас радиация не може да стигне,сме го чували и преди.Какво се случва всъщност , кой да ти каже - строго секретно!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПетровПрофесора смота нещата. Системите за ранно предупреждение са на други както винаги и те получават информация от тях. Тоест пак не вършат никаква работа, а чакат някой някога нещо да им бил кажел. Ами за какмо въобще има цял институт по тоя въпрос след като един човек може да им върши цялата работа ?
2
3
 
10
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Тези от Националния институт са бивши БАН аджии, цял живот в кръчмето до института им. Нищо смислено не могат да кажат, камо ли да изчислят.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гама-фон, вирус и какво ли не ... карантината се затяга и от стаите трябва да влезете в мазетата, да се заключите и да чакате последния си час.