Протест срещу продажба на гора прекъсна учението в Црънча

Хора навлязоха в обсега на военния полигон
Обновена: 6 май 2020 12:12 | 6 май 2020 12:09, Александър Попов
61

Снимка: Павел Гълъбов/dnes.bg

Хора от с. Црънча и околността се събраха на протестно бдение над местността Гергьова черква. Те са против продажбата на част от гората в Црънча от община Пазарджик.

Бдението е планирано за 12.30 след демонстрациите на военните формирования, които се провеждат на полигон Црънча.

Няколко човека обаче навлязоха в зоната на учението и го прекъснаха, което не е било предвидено от организаторите на протеста, които са се събрали на Гергьова черква.

Още по темата
"Искат да продадат гората на таен търг, не знаем на кого и защо. Съдът с решение твърди, че това не е гора, но всеки може да види, че е", сподели пред репортер на Dnes.bg един от протестиращите.

Според тях това е някаква сделка межди бившия кмет на Црънча Евгени Атанасов и сегашният на Пазарджик Тодор Попов, като инициативния комитет няма да спре с протестите. И допълниха, че има направен и нерегламентиран път.

Събралите се хора, които тепърва ще се увеличават, отправиха молитва в близост до черквата в местността, където по традиция се отбелязва Гергьовден.

Каква е историята?

През 50-те години Црънча е станал общински център и гората на селото става общинска. След края на социализма общински център става Пазарджик и гората преминава към нея. И затова Пазарджик сега има правото да я продава. Според местните в самата гора има тракийски могили, които не са изследвани. Отделно има останки от крепости. Те се опасяват, че като се продаде гората всичко може да бъде разкопано и разграбено.

На общинското заседание преди няколко дни сегашният кмет на Црънча Ангел Юруков заяви, че цялото село е против продажбата на горите. Думите му обаче бяха контрирани, че община Пазарджик се нуждае от средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
5
 
! Отговори
ПОПОВ=ГЕРБ=ДПС преди 3 години
Пазарджишкия кмет Тодор Попов е патерица на Бойко Борисов
48
4
 
8
 
! Отговори
varg преди 3 години
Мафията герб ще падне съвсем скоро и ще има народен съд.
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
горите са национално богатство и не трябва да са частна собственост,да се национализират всичките и да се опазват,то нищо не и остана на тази държава
46
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да забранят продажбите на гори и ливади, че аман от строежи! Никакво строителство до 2040г.
45
2
 
9
 
! Отговори
ТАНИТКА преди 3 години
КЬДЕ Е ТУКА ДЬРЖАВАТА НИ ИЛИ ПАК СТАВА ВЬПРОС ЗА МНОГО ПЪРИ МНОГО СЕ НАДЯВАМ ДА НЕ СЕ СЬСТОИ ПРОДАЖБАТА ИЗПОЛЗВАТ МОМЕНТА АЛЧНИ ***
44
2
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
До кметска мафия 42 Ти сам признаваш че са само легенди.
43
4
 
27
 
! Отговори
Жико преди 3 години
Като за последен мандат, тоя няма да остави камък върху камък.
42
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излагация. Щом толкова закъса общината, кмета да продаде негов собствен имот. Нали "добре" управлява? Да понесе лична отговорност.
41
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИмпийчмънт на кмета и нови избори. Този ще продаде и майка си както е тръгнало.в бсп са все такива
40
4
 
5
 
! Отговори
Иван Попов преди 3 години
Кметът на с. Црънча общ. Пазарджик не е Ангел Юруков.
39
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общината нямала пари и ще продава гората. И това са родолюбци и милеят за народа си. Импийчмънт на кмета и нови избори. Този ще продаде и майка си както е тръгнало.
38
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гората е на всички. Останалото е присвояване.
37
5
 
29
 
! Отговори
кметска мафия преди 3 години
То ако беше само в Пазарджик *** май навсякъде е таква имотна корупция. А за софийски имоти и Банкя се носят какви ли не легенди и всичко е законно за Гешев и новия шеф на корупцията Цицеров.
36
6
 
8
 
! Отговори
сокче преди 3 години
Антиутопията на Борисов явно води до призрачни протести като този филм на ужасите от който се изплашиха дори военните фръцковци!
35
8
 
9
 
! Отговори
Бойкоеб преди 3 години
До ТонкатаТиквояд, на теб Костадинов ли ти е проблемът?:))) Виж, ти имаш по-голям проблем;))) Работата по избирането на Ковид Майтапчийски за президент, може да се закучи;))) "Величеството" ти има особен нрав и доста дебело Его;)))
34
2
 
40
 
! Отговори
мак преди 3 години
Някой е хвърлил око на гората, сигурно за да строи вили за богатите. Общината, ако има нужда от средства, да измисли друг начин освен продажба на гората, която би трябвало да е на всички, а не на шепа богаташи. Ако не ги спрат сега, могат да я продадат цялата, парче по парче. Бандитизъм.
33
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КПП-тата паднаха;Протестите почнаха
32
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко си ''няма'' вила в Барселона за какво му е гора?
31
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тоя генерал майор с жълто ококо устата отде го икопаха гепаджиите? Бил поставил редничка войничка за охрана, ама протестиращите са я игнорирали, а докато неговите хора си играят на войници , други имат по-сериозни проблеми.
30
19
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Костя Копейкин що го няма на протеста?:):):):)Открадна копейките,купи си къщурка,обаче го хванаха в кражбата и сега ше прави ресто:):):):)