Протест срещу продажба на гора прекъсна учението в Црънча

Хора навлязоха в обсега на военния полигон
Обновена: 6 май 2020 12:12 | 6 май 2020 12:09, Александър Попов
61

Снимка: Павел Гълъбов/dnes.bg

Хора от с. Црънча и околността се събраха на протестно бдение над местността Гергьова черква. Те са против продажбата на част от гората в Црънча от община Пазарджик.

Бдението е планирано за 12.30 след демонстрациите на военните формирования, които се провеждат на полигон Црънча.

Няколко човека обаче навлязоха в зоната на учението и го прекъснаха, което не е било предвидено от организаторите на протеста, които са се събрали на Гергьова черква.

Още по темата
"Искат да продадат гората на таен търг, не знаем на кого и защо. Съдът с решение твърди, че това не е гора, но всеки може да види, че е", сподели пред репортер на Dnes.bg един от протестиращите.

Според тях това е някаква сделка межди бившия кмет на Црънча Евгени Атанасов и сегашният на Пазарджик Тодор Попов, като инициативния комитет няма да спре с протестите. И допълниха, че има направен и нерегламентиран път.

Събралите се хора, които тепърва ще се увеличават, отправиха молитва в близост до черквата в местността, където по традиция се отбелязва Гергьовден.

Каква е историята?

През 50-те години Црънча е станал общински център и гората на селото става общинска. След края на социализма общински център става Пазарджик и гората преминава към нея. И затова Пазарджик сега има правото да я продава. Според местните в самата гора има тракийски могили, които не са изследвани. Отделно има останки от крепости. Те се опасяват, че като се продаде гората всичко може да бъде разкопано и разграбено.

На общинското заседание преди няколко дни сегашният кмет на Црънча Ангел Юруков заяви, че цялото село е против продажбата на горите. Думите му обаче бяха контрирани, че община Пазарджик се нуждае от средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
6
 
! Отговори
Кривда преди 4 години
Юризмът е лицемерна дейност на алчни същества, която изменя състоянието на действителността по тяхно желание!
28
3
 
14
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
До горски//Ами минете и вижте.Когато отивате към Бакьово,на един километър преди селото в ляво се вижда добре хълма,а като тръгне свлачището,хората,които след това са си построили вилички в подножието ,ще ги намерят в реката.Природата е хубава ,може и екскурзия да си направите
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Протестите със спазване на дистанция наподобява хорър с излизане на зомбита.
26
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-после нещо смислено. Различно от коронавирус
25
12
 
2
 
! Отговори
горски преди 4 години
До FallschirmspringerСтига глупости. Никой не сече 40 годишни дървета. секат се 80+г. Разходът е същия, добивът - три пъти повече
24
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е протест на местни, а организиран НПО екоталибански рекет. Някой не си е платил на зелената мафия.
23
18
 
3
 
! Отговори
горски преди 4 години
До АнонименПали, режи и се сече в държавната гора. Нека някой дойде да сече или хвърля *** в частната. Гората и земята трбва да са частни
22
3
 
30
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
Преди много години,по време на тъмният социализъм бяхме на бригада до село Бакьово да копаем тераси по голите хълмове,за да бъдат залесени.Бяхме голяма международна бригада имаше рускини,полякини,литовки и полагахме робски труд.До два часа копане,след това обяд,печене на реката,а вечерно време танци на ливадата пред палатките,с една дума мъка незабравима.Преди десетина години минахме с джипа,за да покажа на дъщеря ми как са ме измъчвали да залесявам,но предприемчив бизнесмен вече сечеше гората
21
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва общинските съветници да ги вкарват в затворът за 10-15 години.Абе какво стана с оня кафявкият патриот дето проспа 5 год източване на язовир.
20
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да анализират местните как кметът Теодор печели изборите години наред и да отидат в малите и да решат проблема, този секретарката му убиха и нищо няма, редно е скоро Гешев да отиде да разгледа Пазарджик и да види как е пазара
19
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До горскиВ Швейцария живеят нормални хора а в бг 90% от предприемачите са с манталитет на бракониери.Пали,режи,сечи,карай отровни отпадъци събирай боклукъt на Европа да го заровиш в земята.Тва им е.
18
3
 
13
 
! Отговори
Свободен българин преди 4 години
До горски Ти един от купувамите ли си? Облажи ли се?
17
42
 
0
 
! Отговори
горски преди 4 години
Съдът казва че не е гора, но г-н протестиращ виждайки дървета определя че е гора. Журналистът на статията се води от думите на протестиращия и озаглавва статията си ''продажба на гора'' и коментиращите се възмущават. Уат дъ фак ис дис. Даже и да е гора - 70% от горите в Швейцария са частни.
16
4
 
24
 
! Отговори
Дървена корона преди 4 години
Понеже зелените еко вегани са отишли на чеверме, затова само местни хора протестират.
15
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хвала на тези хора.Дано постепенно се зароди социално общество, което да мисли не само за себе си .Браво.Жалко е че единствена цел станаха парите и материалното.
14
2
 
23
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До Анонимен 8 /"Върнахме се в чорбаджийското времена ....""Ако трябва да сме точни задминахме ги и сега сме в демократичните и неолиберални времена.При които всичко държавно и стойностно трябва да бъде разграбено,унищожено,и след това с бодра крачка,и под демократични лозунги да се премине към следващата държавна собственост за следващото разграбване.Трябва да се знае,че както пред парите,така и пред закона всички не са равни
13
2
 
45
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Общината като има нужда от средства,спрете да КРАДЕТЕЕЕЕЕ.Омръзнаха ни вашите долни,мръсни игрички.
12
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви хора да развалят кефа на тиквата не може така веднага оня с каскета да се задейства.
11
2
 
28
 
! Отговори
Сашо преди 4 години
Какво да правят хората?Ако подадат жалба където и да е-наши хора са там, ако кажат медиите да разследват-и там са наши хора, ако пък протестират пред кметство/община/НС-ще им трябва разрешение, което се взема от наши хора, ако не-ще ги бият наШте хора....Не е мястото и времето да се протестира там, ама като никой не ги чува
10
3
 
25
 
! Отговори
Стефанов преди 4 години
До Стефан Христов - Ясно защо - защото иначе НИКОЙ няма да забележи и отрази протеста. Съвсем друг е въпросът дали протеста е основателен и дали продажбата е законна.