Криза щеше да има и без мерките срещу коронавируса

Растеж на икономиката се чака догодина, заяви Караниколов
7 май 2020 15:47,
26
Криза щеше да има и без мерките срещу коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Дори в България тези мерки да ги нямаше, щеше да има икономически проблеми, както в целия ЕС. Това каза за БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов за икономическите мерки срещу кризата заради пандемията от COVID-19.

"7,4% е спадът, който се очаква за българската икономика. Очаква се последните три месеца да има завъртане на икономиката, но растеж ще има 2021 г. Имаме средносрочни и дългосрочни мерки. Дългосрочните са да върнем икономиката, там, където беше преди няколко месеца. Разработваме план за помощ на не-микро предприятия. Ще трябва да направим всичко възможно да върнем бизнеса, да предоставим средства, за да могат фирми да станат по-конкурентоспособни", каза той пред БНТ.

Още по темата

"Хората няма да се върнат по заведенията, докато не се уверят, че има заплати", добави той.

"Мярката 60/40 беше от първите, много хора я отричаха. Тя ще даде ефект за 150 хил. човека към момента. Тя винаги може да претърпи разделение. Тази мярка е за тези, които я приемат. При една криза трябва да имаме готовност бюджетът да обезпечи всички социално", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи британската икономика ще се свивала 14 % а Бг икономика ще се свивала 7 % :) :) :) Демек сме по добре от Великобритания? Да имам ждурналистите на хаджи Бойко пишат глупостите които им нареди
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора та ние не сме излизали от тая криза близо 30г.няма от какво да се плашим .
21
0
 
11
 
! Отговори
Не се връзва преди 3 години
Опаааа! Чакай, чакай, господин министър! Нали нашата икономика беше за пример, нали ръстът на БВП беше ненадминат при Боце?! Нали хората се връщаха от чужбина, за да жънат от безкрайните залежи на Гербовата икономика...
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките влошиха 10-пъти състоянието.Ако ги нямаше ГРОБ-аджиите спокойно можеха да казват::Видите ли!... Проблема не е в нашият телевизор! "
19
0
 
8
 
! Отговори
Колкото ми дадоха преди 3 години
От тук на там и аз толкова ще им дам видях им политиката ,никой повече не може да ме убеди в каквото и да било-- и последната някъде закътана илюзия е унищожена ...
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, но с нагласената пандемия кризите станаха две! Като папагали се хванахте и вкарахте народа в психото, а това с фурми не се лекува!
17
1
 
17
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Кризата в България си има име! И то е ГЕРБ !
16
1
 
10
 
! Отговори
ама преди 3 години
разбира се, че щеше да има криза в икономиката и без този "смъртоносен" вирус. Нали ти така си гледаш работата, че да ни докараш до криза. Министърът на икономиката да изтропа такъв бисер, не е истина просто... това е оценка на точно неговата работа.
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако министъра на икономиката си разбираше от работата нямаше да се очаква спад на БВП от над 7 на сто.
14
7
 
9
 
! Отговори
Тъп като г@з преди 3 години
Този Карапуткински е толкова глупав, че даже не осъзнава това...Но това не Му пречи да краде като за последно и да пренася контрабандно злато, пари и бело на шефовете си с правителствения самолет.
13
5
 
11
 
! Отговори
Да се изходя и аз. преди 3 години
Живея на село до Софето.Фермер съм.Да ви кажа че тази криза ми е през макарите.Сиренето съм го продал преди да съм го произвел дето се казва.И всичко останало е така..И Боко ми е през макарона.
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 1 година копнеят за криза и изкарват разни сигурни индекси и зависимости, че ще се случи. Добре че беше грипния вирус да им удари едно рамо, но малко слабо за тяхно съжаление.
11
18
 
2
 
! Отговори
анкета преди 3 години
1.Тоа министър е експерт и за мен е номер едно (+)2.Никакъв експерт не е,а просто едно недоразумение (-)
10
5
 
23
 
! Отговори
лъжливото овчарче преди 3 години
Караниколов бил започнал да пише мемоари. Книгата щяла да се казва "Моята Фурма".
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, без мерки пак щеше да има криза, заради проблеми при търговските ни партньори, но мерките значително влошават състоянието на икономиката. Колкото по-стрикни са мерките, по дълбока е рецесията.
8
12
 
8
 
! Отговори
MKII преди 3 години
До Ром"сВиж сега, повечето, които сте "от народа" нямате необходимия умствен кпацитет, да разбирате неща, които са по-сложни от чалга, люпене на семки, търкане на билетчета и ходене до село, за да се яде и пие. Затова остави министъра да си гледа работата, гледай си и ти своята и така.
7
6
 
13
 
! Отговори
ваучермен преди 3 години
С ваучер във ръка + бойковизъм => сметката излиза, няма криза.
6
3
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Този икономист се надява да има V -криза ,но няма да е нито V нито W,а по-всяка верятност ще е U,а може и да е L следващите 3-4 години. Ако поживеем-ще видим кой ще е прав,този ли министър на икономиката или едно просто сиганче !)
5
6
 
20
 
! Отговори
ДюБай преди 3 години
Ако сделката за агнетата и фурмите е между частни фирми, какво е правил министъра там ?
4
6
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Понякога ми имнава такаваз мисъл,че всички анализатори икономически,специалисти по недвижимостта,фин експерти ...ДА НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ за думите си срещу нас-народа,затова че ,ни правят на иди0ти и трескат едни налево-надясно без всякакъв свян и морал ,а не ностя никаквО НАКАЗЕНИЕ! Мисля че ,ще трябва вече като кажат нещо пред ТВ,иедии и след година не се изпълнят прогнозите им -то да бъдат наказвани с 10 000 лева - колко ли експерти ще се изказват и ще ни манипулират !А то лажат като бг-роми