Медици във Видин напускат, ще може ли армията да помогне?

Напрежението в града е голямо
7 май 2020 19:15, Петя Славова
100
Медици във Видин напускат, ще може ли армията да помогне?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Областният управител във Видин поиска помощ от армията заради разпространението на коронавируса в града. Видинската болница продължава да бъде основно огнище на заразата. 30 служители от лечебното заведение са подали молби си за напускане, а над 40 са заразените, които са под карантина вкъщи.

Близо 200 са заразените с коронавирус в областта, 1/3 от тях са от персонала на болницата.

"Работата е много натоварена вече, много е тежка. Всички колеги, които останаха да работят вече са много напрегнати, изнервени", каза предBulgaria ON AIR прокуристът на МБАЛ "Света Петка" д-р Ивета Найденова.

Напрежението е голямо и някои от медиците напускат. До този момент вече 30 от тях са с предизвестие. Анализ на областния оперативен щаб показва, че всички заразени във Видинско по един или друг начин са имали пряк контакт с лекари от МБАЛ "Света Петка", което прави лечебното заведение основно огнище.

Още по темата

"Обърнах се към Националния щаб и към министъра на отбраната и здравеопазването със апел за помощ за дезинфекция на МБАЛ "Света Петка", посочи областният управител Момчил Станков.

Апел е отправен и до лекари от частните медицински центрове в града, но нито един не се е съгласил да работи в болницата.

"Недопустимo е да моля министър Ананиев да командирова медици от страната при условие, че имаме над 80 в частните центрове", добави още Станков.

В момента болницата има необходимост от специалисти в спешна помощ, хирургичното отделение и в кардиологията. Заразените от домовете за възрастни в Гара Орешец и Кула още се извеждат от социалните институции. Единствените болници, изявили желание да ги настанят, са "Света Анна" и "Пирогов" в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
до 70 преди 3 години
Има и такива дето на 4 места работят.На 2 или 3 места всички работят.Хората икономисват от отопление,осветление вода,храна.Клиниката на Гайдарски отдавна не е негова а и не е клиника.То и болницата отдавне не е съвсем болница,ама така се води.
86
0
 
4
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Години наред срещу лекарите имаше такава кампания,че сега никой млад човек не е луд да следва медицина.То не бяхме убийци,крадци-въобще по големи престъпници от нас нямаше.Мислех,че това няма да свърши никога.Сега няма и няма да има лекари.Заради мизерията точно във Видин избягаха и млади и стари лекари кой където намери-в други градове,в чужбина.Това е непрестижна професия и младите няма да я харесат и след век!С големи усилия медии и управляващи убиха това съсловие!
85
0
 
3
 
! Отговори
до16 преди 3 години
Ако още се чудиш *** ги са станеш лекар и да работиш за ...пари, ама трябва да се ожениш за продавачка в Лидл ,за са изкарате месеца, че те са два пъти по-платени.Затова закъсаха във ВидинМедиците работеха на 2-3места, както и софиянци, но като излязоха в карантина, се наложи да напуснат второто и третото си работно място.Физически лекарите си работят и Хипократ е спокоен за тях, ама дефицитът на кадри сега лъсна.
84
0
 
3
 
! Отговори
до анонимен 13 преди 3 години
Вярно е взеват 650 лв ,които стигат за 3 дни.И като лежат повече от 3 дни ? Лекуват ги по пневмония -700 лв. , които едва стигат да 6 дниЕдин леглоден в интензивното струва средно 350 лв.Престоят е средно 38 дни. Касата плаща около 1000 лв за лечение на остра дихателна недостатъчностЗа 10 дни 3500 лвза 20 - 7000 лвза 30 -10500 лвза 40 - 14000 лвВ частната болница ще доплатиш дарение от 14000 лв минус 1000 лв по здравна каса или 13000лв. Иначе частното фалира.
83
0
 
1
 
! Отговори
==== преди 3 години
горките жители на Видин... :(
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има едни печалбари които дават само акъл,предлагам проф.Иво Петров,проф.Генчо Начев,доц.Мангъров да вземат да ударят едно рамо на бедният северозапад(Видин)!
81
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
не мога да взема никакво отношение по въпроса,защото не съм запознат..Но:-За пръв път в живота си чувам призиви АРМИЯТА да върши работата на медиците..
80
0
 
6
 
! Отговори
Армията преди 3 години
Армията ако ще помага на болницата във Видин , Гешев да ПОМОГНЕ НА д-рГАЙДАРСКИ ДА СИ ОПРАВИ СМЕТКИТЕ С ДЪРЖАВАТА!
79
1
 
21
 
! Отговори
Армията преди 3 години
Ако армията ще харчи държавни пари за да лекува народа от ковид-19, ТОГАВА СПРЕТЕ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ НА ЧАСТНИТЕ КЛИНИКИ ВЪВ ВИДИН!ЗА КАКВО ДА ХАРЧИМ ПАРИТЕ НА НАРОДА?
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме хиляди професори и доценти ,да работят в Видин без пари))
77
0
 
8
 
! Отговори
Уж частно,а преди 3 години
Чака и краде от държавата.Туй в коя държава го има.Изнасят си ценоразписа и на който му оттърва и има възможност отива и си плаща.Другото е грабеж.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До веднагаДа. Щом искат пари от държавата. Пък и ситуацията е екстрена. Няма аристокрация в лекарската професия.
75
1
 
20
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Къде пише , че при пандемия , частните клиники , може да не взимат участие в лечението на хората?ТОГАВА ЗАЩО ВЗИМАТ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА , ЗА БЕЙДАВА...КОГАТО ПАРИТЕ СА КЪТ..?
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До поплювковецИмам си друга работа не да чета народни умотворения за палачинки и тям подобни. казах, всеки да мисли за себе си и за това доколко изобщо има потенциал - умствен или какъвто и да е. Аз повече с теб работа не искам да имам. Твърде ниска топка си за мен, че да ти обръщам внимание.
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте хубаво на снимката как лекар носи маската, която трябва да го защитава.И после не се чудете, защо там има толкова заразени.
72
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клиниката на Гайдарски защо да не помогне? Защо се чудиш, човекът е убеден комунист, той е свикнал да получава, не да дава! Иначе на думи ще те омайва с леви идеи и частни медицински услуги!
71
0
 
18
 
! Отговори
веднага преди 3 години
Държавата трябва СПЕШНО да задължи частните болници да приемат и лекуват заразени с коронавируса, така както и държавните. Иначе моментално да им се спрат държавните пари.
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, те лекарите казват ! - ще направим НЕЩО да ти помогнем ама ще ти струва еди колко си.Човека казва , ама аз съм осигурен защо да плащам ? - и отговора е , ами за избор на екип.А той , ама какъв избор аз никой не познавам от цялата болница а те му отговарят ! - познаваш , не познаваш екипа си е екип.И хоп , парите отиват на някой в джоба а този някой няма нищо ама нищо общо с лекарите та даже и със санитарите ! - частна фирма някаква.
69
0
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Клиниката на др Гайдарски е частна....ама и тя взима пари от Държавата!ЗАЩО ДА НЕ ПОЕМЕ МАЛКО ОТГОВОРНОСТ?
68
0
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 3 години
Много си неумен и това, че повтаряш едно и също го доказва.*** и събирай по хиляда проби на ден, какво ти пречи? Има дни в които лабораториите изследват по малко от максималния си капацитет. Тъкмо ще им уплътниш работата. Услугата вече е заплатена от здравната каса. Само дето трябва да станеш я лекар в болница, я инспектор в РЗИ, ама да пишеш не умности е по лесно.