Сачева сметна – броят на регистрираните безработни пада

Има завърнали се от чужбина, но само за периода на кризата
12 май 2020 10:16, Петя Славова
13
Сачева сметна – броят на регистрираните безработни пада
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В момента намалява броят на хората, които са се регистрирали като безработни. Те са средно около 3000 на ден, свързаните с кризата с коронавируса се регистрират около 1300 души дневно. Това заяви пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Завърналите се от чужбина безработни са около 2 500 души, но част от тях са се върнали само за периода на кризата.

По отношение на мярката 60/40 Сачева заяви, че тя ще бъде оценявана по броя на работните места, които ще бъдат запазени. В момента има 172 000 работни места, които ще бъдат запазени благодарение на тази мярка. Всеки ден нарастват с почти хиляда заявленията от работодатели, със 7-8 хиляди души, които ще се възползват от нея.

Не трябва да се бърза с изчисленията, защото средствата, които са изплатени по мярката 60/40 се изплащат поетано. Кандидатстването е до 30 юни, а последните плащания ще бъдат на 30 юли. Досега са изплатени обезщетения, които са за първите две седмици на март.

Министър Сачева заяви, че в момента се дискутира мярката да продължи да действа след 30 юни. Но ще претърпи промени и е рано да се каже за кои сектори ще важи. За месеците на криза тя върши работа, полезна е и задържа нивата на безработица, каза Сачева.

По думите и предстои промени за определени сектори, където приносът на работодателите може да бъде намален.

До този момент има единични сигнали за злоупотреби, които се отнасят до това, че не са изплатени възнагражденията в пълния размер. Регистрирани са и малък брой хора, които пътуват с декларации, че имат регистрация като безработни, а всъщност нямат трудов договор.

Министърът коментира и т.нар "карантинен отпуск" - предложение, свързано с това, че училищата и детските градини не работят.

Още по темата

Факт е, че родителите трябва да получат компенсация, да бъдат подкрепени в този момент, каза Сачева. За това са направени две предложения. Първото е еднократната помощ от 375 лв, а в НС ще се гледа още 30 дни неплатен отпуск да се признават и за трудов и за осигурителен стаж.

"Ние се опитваме да бъдем максимално гъвкави, да отговаряме на условията, които всеки ден се променят и в тази връзка поне що се отнася до най-уязвимите хора - хората с увреждания, пенсионерите, всички мерки, които са предприети и всички помощи, които се изплащат, бюджетите за тях са гарантирани. Що се отнася до активните хора - мерките, които сме предложили, не са се разгърнали в пълен мащаб. Икономически активните не искат помощи, искат работа", каза още Сачева.

Секторите, в които се търсят хора, са в здравеопазването, социалните услуги, в общините, производства на храни и напитки, транспорт, логистика, туризъм, селско стопанство.

Министър Сачева заяви, че продължават да се правят тестове масово в домовете за стари хора, в домовете за социални услуги.

Трябва да бъдат направени 28 000 теста - 15 000 са настанените в домовете, 11 000 души са персонал.

"За момента има 89 души, които са заразени, 5 души които починаха. 30 човека са работещите в тези домове", каза Сачева.

За момента Видин е областта, в която има концентрация на заболели. В Ловеч, Монтана, Велико Търново няма заразени.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Логика преди 2 месеца
Сачева сметна! Сачева каза!
Но! Сачева е министър от ГЕРБ!
Следва логическото заключение:
Първите две твърдения са неистини поради третото!
Извод: отговорът на въпроса "Знае ли Сачева да смята! е "НЕ"!

Само логика, нищо лично!
12
0
 
6
 
! Отговори
неплатено майчинство преди 2 месеца
Вече на тези, които са в неплатено майчинство искат от работодател бележка, че няма платен отпуск. Парадокс е, че работодателят отказва да пусне майките в платено майчинство и си остават в неплатено, но няма да им дадат помощи, както обеща министърката. Тя говори съвсем неподготвена!
11
0
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
На тази организация за нищо правене и харчене на пари на вятъра им е малко 3000 безработни на ден?
10
2
 
13
 
! Отговори
МЪДААА . . . . преди 2 месеца
Пада безработицата защото хората не се регистрират за търсене на работа . ЗАЩОТО НИКОЙ РАБОТОДАТЕЛ НЕ Е ЗАПЛАТОДАТЕЛ . Работодателите искат само да им се работи без заплащане . Както беше през комунизма . Услади им се да им се работи без заплащане и искат още . ТОВА СА КОМУНИСТИТЕ И ТЕХНИТЕ ИЗЧАДИЯ ! НЯМА ДА РАБОТИМ ЗА ЧЕРВЕНИТЕ ! ! !
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шриказки от 1001 нощ! Безработните намалявали с 3000 на ден, хахахахаха
8
0
 
13
 
! Отговори
GD преди 2 месеца
Пуснах заявление за обезщетение при безработица на 6 април по електронен път все още виси необработено. Това означава, че на 15 май едва ли ще получа някакво обезщетение за април. По телефона в НОИ ми казаха, че трябва да чакам, пък ако се забавели този месец другия щели да ми платят на 15то число двете суми, а до тогава явно трябва да карам на зелена диета - коприва и лапад.
К'ви помощи, к'ви 5 лв....?
7
0
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
Интересно откъде има тези числа, като вчера системата им за регистрация не работеше.
6
0
 
12
 
! Отговори
Някой БГ гражданин преди 2 месеца
При 100 работещи бюра по труда в България-цифрата 1300 на ден звучи като "приказка"
,,,,,Не е възможно по 13 човека в бюро по труда да се регистрират среднодневно!!!!!
Вижте какво става в СФ и в големите градове,,,,,,опашки-нон стоп!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Закона е за да те пратят на борсата трябва да имаш 6 месеца работено иначе и да се регистрираш няма нищо да ти дадат и затова хората не се регистрират в бюрата по труда а колкото трайно безработни има така че статистиката им не е вярна тая не може да каже колко са безработните защото никой не знае
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А колко е броят на нерегистрираните безработни? За какво правим статистики, ако не отговарят на действителността?
3
1
 
20
 
! Отговори
Мисирка преди 2 месеца
Браво сачева, браво на генерал Борисов. Вече не се регистрират по петнадесет хиляди безработни на ден, а по четиринадесет хиляди и петстотин. Като всичко това е благодарение на мъдростта, далновидната политика и уменията генерала. Хвала на такива способни държавници, раждащи се веднъж на всеки един милиард години.
2
3
 
8
 
! Отговори
Бау преди 2 месеца
"част от тях са се върнали само за периода на кризата" тези ме дразнят най-много ... Учащи да се приберат - ок. Ама тези донесоха вируса без да им мигне окото ..
1
1
 
18
 
! Отговори
Гербаджии? преди 2 месеца
Сачева е министър - т.е. е от интелектуалният 'елит' на ГЕРБ.

И в същото време не може да направи една проста сметка.

Всички знаем ,че безработните се увеличават - но не и Сачева - явно неспособна да направи първолашка сметка.