Вместо в Гърция, българите хукнаха към фамилни къщи за 24 май

От бранша не планират покачване на цените
Обновена: 12 май 2020 17:33 | 12 май 2020 17:30, Петя Славова
35
Вместо в Гърция, българите хукнаха към фамилни къщи за 24 май
Снимка: БГНЕС

След два месеца, прекарани в изолация по домовете си, българите ще напълнят вилите в страната за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, съобщава "Монитор. От бранша не планират да качват цените в местата за настаняване.

Според проучване на фирма, специализирана в сферата на туризма и маркетинга, една трета от българите са готови да си резервират почивка или екскурзия по-малко от месец след разрешаването на пътуванията.

Основна причина къщите за гости и вилите да изместят луксозните хотели е самостоятелността им - нашенци ще
подбират дестинациите спрямо хигиенните мерки и безопасността им. "Определено има интерес само към бунгалата, всички са заети за 24 май",  обясни собственикът на семеен хотел и малки къщи край Кърджали Златина Милева. Заради пандемията за гостите не се подготвя домашна закуска на блок маса, а помещенията се почистват с професионални препарати. Удоволствието на усамотението в дървена къща до язовир "Студен кладенец" със самостоятелна външна кухня струва 80 лева на вечер.

Хит след края на пандемията остава и село Огняново край Благоевград. Нощувката в двойна стая в къща за гости с минерален басейн там също излиза на същата цена, сочи оферта в сайт за вили под наем. "На територията й ежедневно се извършва дезинфекция и се поддържа високо ниво на хигиена", твърди хазяинът и добавя, че всички места вече са заети и за предстоящите почивни дни.

За двойна стая във вила в село Говедарци край София плащаме наполовина - 40 лв. на вечер. Собствениците тук обаче имат определени изисквания - гостите трябва сами да съберат спалните си завивки и да ги поставят в специален плик, за да бъдат отнесени за почистване. Престоят там се осъществява само в петък, събота и неделя. Работната седмица е отделена за почистване.

Морските дестинации също се радват на голям интерес преди сезона. "Нямаме свободни места до 29 юни",  коментира съдържателката семейна вила в с. Лозенец Теодора Войникова. Не може да бъдат наемани отделни стаи, а само цялата вила, за да бъде осигурена нужната социална дистанция. Цената й е 450 лв. на вечер, а капацитетът 15 души.

Според проучване на маркетингова фирма, значителна част от българите (63,7%) смятат да пътуват веднага след разрешаване на пътуванията или най-много до 1-2 месеца след това, останалата част са готови да тръгнат веднага Две трети смятат да продължат да пътуват толкова често, колкото и преди периода на пандемия. Респондентите са категорични, че първата им дестинация ще е България (54%), спрямо чужбина (28,4%).

Не е ясно дали причините за този избор се крият в нежеланието да се пътува в чужбина, заради риск от заразяване, или е обективно обусловен от затворените граници и намалените доходи на хората. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Чавдар Николов преди 3 години
Аз за 24 май също си резервирах вила - вместо в спалнята ще спя в хола, за да ми е различно. Холът е моята вила.
27
1
 
3
 
! Отговори
баста преди 3 години
Къщите за гости/построени с парите на европейския данъкоплатец/ са все на политици или подставени от тях лица.Няма да ги посетя.
26
0
 
7
 
! Отговори
Бурма преди 3 години
До АнонименВ тая страна има и бедни, и богати. Едните се прехранват трудно, а другите - не. Какво не ти е ясно. Ако имаш пари в излишък, се развличаш. Това е толкоз просто и логично... е казал поетът...
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е някаква шега нали?!? Съвсем за канарчета ни взехте и тук. Днес да не е първи април?!? Всички статии ли са поръчкови?!?
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи бизнеса с хотели и къщи за гости е добре. Няма какво да им свалят ДДС.
23
7
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
Преди 6 години.Бях Впечатлен от едно Английско семейство.Те казаха така.От повече от 20 г почиваме в Обзор.Та защо ни е да обикаляме цял свят лятото през годините? Колкото и да са прекрасни плажовете и обслужването където и да е.Какво ще ни зарадва.Ако нямаме НИТО ЕДИН ПОЗНАТ ТАМ?!Та ние дойдем ли в Обзор лятото,Сякаш на ново сме си у дома! Приятели и познати колкото искаш! Това е гъдела да те познават!-:)А не да ти се усмихват защото очакват парите ти! Нямам какво да добавя повече!-:)
22
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До ЧужденецНе ***. Добре съм, имам ваканционен апартамент до Пирин и друг на морето. Вероятно ще ми се провали ходенето до Италия, но ще икономисаме някоя хартия. Жив, здрав!
21
3
 
10
 
! Отговори
Чужденец преди 3 години
А квичите, че сте били бедни!?
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз мисля ,че къщите за гости с БАЛДЪЗИ не са за изпускане - това е възпято и във фолклора ни ..насам народе!!!
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, обаче скоро българите пак ще могат свободно да ходят до Гърция, защото от европейските институции са се заканили "да свият capмите" на всички държави, които налагат 14 дневни карантини за влизане. Като с особена сила това ще се отнася до съседни държави! Ха да го видим Бойко като пръв европеец кога ще изпълни европейските мерки?
18
1
 
14
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Айде бе хитрец ! Откъде накъде ние данъкоплатците ще ти плащаме тестовете да си разкарваш г**** по света. Уникално безочие ! Ходи където си искаш ама ни искай друг да ти плаща сметките
17
2
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Е, как пък разбра че е неоснователна??Аз току що си получих резултата - отрицателен. И страшно много ми се иска да изтичам до България...но Летище, полет....Никой не може да гарантира че няма да пипна нещо , независимо от защитното облекло. Е, да изложа на зараза близките си ли ? Но... Може би ще прежаля 1м. .карантина /там и тука!!/ и плащане на тестове... Защото нищоправенето стоенето самичка тука си си е още по голяма лудост.
16
16
 
15
 
! Отговори
българин преди 3 години
Каква Гърция ви гони бре?! Който иска.И държи на 100% да си ходи там.Да си ходи и си следва "правилата" на Елините.За да влезе там! Аз ще си бъда пак НА НАШЕТО СИ ЧЕРНОМОРИЕ! Обзор.Там е моята дестинация!-:) Та тук в БГ и ВЪЗДУХА СИ Е НАШ И РОДЕН БРЕ! -:)Познавам от години половината Обзорци.Къде ще ходя дето никого не познавам и нямам какво да си кажа? От нашето родно,По хубаве нема!!!!!!!!! Ех мореееее,,,,,
15
11
 
16
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Чкайте ,бе , къде хукнахте ? Нали сте гладни и бедни ,без пари , без работа ....??? Какви планове , какви 5 лв. ? Зеленият чорап каза , че гладът бил по-силен от страха и чака да напълните улиците с протести ? Пък вие се юрнахте кум вилите и къщите за гости ! Какво стана с протеста срещу Чорапа - никой не го споменава ? Защо ? Хората там стоят вече 11 дни !!!!
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слагаш кавички на новото строителство. Гроздето ли е кисело? Защото новото си е ново. Огромни прозорци, просторни стаи. Светлина, приятно е. А иначе защо да не отидат хората на почивчица? Ти само у вас ли киснеш
13
5
 
9
 
! Отговори
Селянин с колело преди 3 години
Ама що хукват към къщите, защо не живеят там.., мишоци.., после пак у умирисаната панелка или в "новото" строителството.
12
3
 
5
 
! Отговори
Златка преди 3 години
Е браво!
11
8
 
29
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
С кемпера не ми е дерт,да...хукна където си искам.Една пълна...зарядка на хладилници с храна,вода и гориво ми струва около 500 лева.За сега още съм на южното черноморие да хвана...хладното море.Към началото на юни бягам във...високата планина;Мечи чал,Бяла Черква,Бели Искър,Белмекен.Това е...живота,важното е да успееш да се...възползваш от природните дадености на България,а те са много.Ни за Гърция ми е...дерт,ни за Патагония;айде...чаоо.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи без тест за да не се охарчи държавата,това е причината явно.Какво пречи всеки българин,който се прибира в БГ да бъде тестван?Ако няма нищо карантината е излишна.Рано или късно хората ще скочат а това и чака властта за да каже:''Всеки да си плаща тест задължително''Така ще се напълнят джобчетата на точните хора.Всичко е пари да не си мисли някой,че на политиците им пука за народа?!!!!
9
3
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 7 преди 3 години
Нещо не ми стана ясно. Пишеш, че в чужбина имало много дисциплинирани българи. И изведнъж не искаш да спазваш 2 седмична карантина. Тука или ти като *** сам/а си се мислиш за възпитан, или възпитанието на българина важи само за чужбина, а като се върне в българия се освинва. По добре си останете възпитани и в чужбина.