Затварят село Ясеновец заради растящ брой болни от коронавирус

Само за ден са установени 4 нови случая
Обновена: 15 май 2020 19:16 | 15 май 2020 19:09,
22
Затварят село Ясеновец заради растящ брой болни от коронавирус
Снимка: БГНЕС

Областният управител Гюнай Хюсмен, който е и председател на Областния оперативен щаб за борба с COVID-19 на територията на област Разград, свика извънредно заседание на щаба. Поводът е увеличаване броя на положителните проби с короновирус инфекция на жители на село Ясеновец, община Разград. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Още по темата

По информация на директора на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Разград д-р Ася Генева, за периода от 16.00 ч. на 14 май 2020 г. до 09.00 ч. на 15 май 2020 г. са установени четири нови случая на положителни за COVID-19 жители на село Ясеновец. Касае се за две жени и двама мъже, контактни на хоспитализираните в Инфекциозно отделение. От същото село в отделението със симптоми са хоспитализирани един мъж и една жена. Те са в добро общо състояние. Другите двама са без оплаквания и са им връчени предписания. Поставени са под 28 дневна домашна карантина. Общо положителните за областта са 14, от които 4 са хоспитализирани – от с. Ясеновец и 10 са под домашна 28 дневна карантина, разпределени, както следва – община Исперих - 4 лица от с. Бърдоква, община Разград – 10, като 9 са от село Ясеновец и 1 от гр. Разград. Общо контактни са 12 души.

С цел ограничаване разпространението на коронавируса, както и недопускане пренасянето му в други населени места на областта, Областният оперативен щаб за борба с COVID-19 на територията на Област Разград предложи да се въведат строги противоепидемични мерки в село Ясеновец, като се ограничи движението на хората от населеното място. На всички входове и изходи на селото ще има контролно-пропускателни пунктове, които ще проверяват целта на пътуването и ще пропускат само хора с уважителни причини.

Възлага се на директора на РЗИ – Разград да съгласува изпратените документи, съгласно Закона за здравето, с главен държавен здравен инспектор и след потвърждение, да издаде заповед, в която ясно да бъдат конкретизирани противоепидемичните мерки и начина на пропускателния режим в с. Ясеновец.

Членовете на щаба решиха, директорът на ОДМВР – Разград старши комисар Ивайло Йовчев да създаде организация на КПП-тата, като съвместно с представител на община Разград да определят и поставянето на заграждения на входа и изхода на черните пътища на селото.

Декларации от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването, ще бъдат осигурени от кмета на Община Разград Денчо Бояджиев, които ще бъдат предоставени на кмета на селото.

Срокът на действие на мерките е 14-дневен, считано от 16 май 2020 г. В зависимост от заболеваемостта в село Ясеновец този срок може да бъде удължен, решиха още членовете на щаба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
Явно си преминават границата по тайни пътеки, тия контрабандисти и доказани ало измамници. Звънят от Румъния.Да не би да минават законно границата всеки път.Най-жестоките мошенници са това.Какво ли възмездие ги чака?
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време беше да го затворят това племе.Ало къщите им са цели дворци, а се водят социално слаби.Двойни к.радци живеят там.Веднъж ограбват пенсионерите с ало апашките си похвати, а втори път обират социалното министерство с лъжите си, че са безработни.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И карантината няма да ги спаси.Това са грешнициЗли хораАлчни хораБолестта ще премине, но гузната им съвест с костеливи пръсти ще ги мъчи всяка нощ.Проклети са до 9-то коляно и никой човек няма да им помогне.
15
0
 
9
 
! Отговори
06.08.2019 г.: преди 3 години
,,Призори тази сутрин служители от ОД на МВР в Разград и териториалното звено Борба с организираната престъпност в Русе са извършили претърсване на четири адреса в Ясеновец.В един от имотите са открити в метална каса и в тайник зад картина 400 000 евро, над 150 000 лева между 2 и 3 килограма злато. Задържани са 41- годишният Сезгин Шукри, втората му съпруга Сезен на 38 години, 62-годишният му баща му Шукри и 22-годишният му син..,..Още от миналата година тия трябваше да са под карантина
14
0
 
10
 
! Отговори
ало, ало преди 3 години
Село ,,Ало измамници,, ще си плаща за греховете . Тормозиха старците, сега да ги видим. Сигурно домъкнаха румънски вируси.Нали оттам звънят на бабите, да им измъкват парите да погребение.Сигурно в цяла България вирусът ще е преборен, но тия проклети от бабите хора, ще страдат още и още.
13
1
 
9
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Само на мен ли ми се струва,че ген.Фантомас се сърдеше,когато му задаваха въпроси дали заразата не тръгва от ромските махали?
12
4
 
2
 
! Отговори
Кина преди 3 години
А монтираха ли им вече супер технологичните пет g възможности ...хем карантина , хем вечен покой ?!
11
2
 
8
 
! Отговори
Токсиколог-любител преди 3 години
И как прецизно постъпват властите - Ясеновец карантиниране, сатовчанското Осина - не ......Критерии да искаш !!!!!
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разград в началото нямаха никакъв случай ,явно докато не се върнаха някои от Европата ,и защото не са изследвани най-вероятно сега е в карантина селото ,докога ще чакаме и икономисваме от мерки които можеха да се вземат предварително да каже НОЩ
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бг емигрантите в западна европа се прибират.И те носят със себеси вируса.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
разделяй и владей в действие.
7
0
 
28
 
! Отговори
... преди 3 години
Тези не ходят много по сезонна работа. Семейният им бизнес са телефонни измами с турци от западна Европа.
6
0
 
15
 
! Отговори
Абритус преди 3 години
До АнонименТам наистина МОЖЕ! Това са царете на ало-измамите. Махалата птилича на кварталв Барселона. Така че са лепнали точно това което са търсили за да са по-известни!!!
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма част от малцинствата ходят по сезонна работа в Ес. Нормално е. Това нещо не проявява симптоми при голяма част от хората и затова се разпространява. Ако се зарази човек със слаба имунна система и възрастен тогава вече се появяват симптомите които могат да доведат до смърт.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А хвалеха област Разград че няма заразени,хоп цяло село под карантина!
3
2
 
19
 
! Отговори
Аре пак преди 3 години
Върнат се от някъде берачи на краставици и хоп зараза.Ами спрете да ги пускате, че само качвате бройката.
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли Булгария еър дикара прокажени. Само тези летя за беля. Не остана кътче от страната не заразено. И в най затънтените селца в които се прибраха печалбари докараха проказата. А уж има щаб който да ни пази от проказата. Не няма никакъв щаб нарочно ни вкараха прокажени за да приберат 812 милиона евро и да си ги делнат. А ние ще плащаме сметката.
1
4
 
17
 
! Отговори
Нане преди 3 години
гюней...Самоизолирай се с цялата гмеж за срок от 6 месеца... Първобитници....