Антон Кутев: БСП отдавна предлага 9% ДДС за храни и лекарства

Грешка беше да се разпуска парламентът, обясни той
17 май 2020 15:08, Петя Славова
34
Антон Кутев: БСП отдавна предлага 9% ДДС за храни и лекарства
Снимка: БГНЕС

"Радвам се, че се прие предложението на БСП за създаване на комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на Covid-19." Това заяви народният представител от БСП Антон Кутев пред БНР. Той коментира, че според него се е прекалило с някои от мерките, което вече има чисто икономически измерения: "Личната ми позиция е, че не трябваше да се избързва с ограничителните мерки. Не видях никакъв смисъл от това да се затворят парковете. Бяха пресилени и КПП-тата по градовете".

"Беше грешка да се разпусне парламентът, защото той е основният коректив на всяко действие и управляващ орган. Видя се, че като се прехвърли цялата власт в ръцете на един човек, единственото което следва е объркване, хаос и противоречащи си заповеди през няколко часа", каза Кутев. Според него много неща е можело да се направят по- умно и по-леко.

“Властта не управляваше кризата и не вдъхваше спокойствие. Не отричам противоепидемичните мерки, а това, че правителството и щабът бяха заети с това да плашат хората, вместо да си свършат работата”, обяви социалистът. Той подчерта, че министър-председателят и щабът не са осигурили безопасността на хората, борещи се с вируса: “Трябваше да предоставят предпазни средства на болниците, защото до средата на април медиците в областните болници бяха без предпазни средства. Не свършиха това. Единственото, което направиха, беше да ни плашат колко много трупове и катафалки ще има."

Антон Кутев коментира думите на премиера Борисов, че българите имат редкия шанс да управлява той: “Борисов се счита за дар Божи, но всеки има право на заблуждение. Умилително е."

Народният представител изтъкна, че здравната криза е приключила, но икономическата тепърва предстои. "Трябва да има мерки и към икономиката, не само към здравето. За съжаление за някои хора кризата тепърва предстои, а всеки следващ фалит ще влошава кризата още повече", каза той.

“БСП предлага от години 9% ДДС за храни и лекарства. Бизнесът трябва да бъде подпомаган, но е нужно да се помогне и на хората. От БСП искаме парите да стигнат конкретно до хората. Искаме да се намалят цените на ключовите продукти, за да се помогне и на бедните хора. Най-тежко ударените от кризата няма да отидат в ресторантите и по хотелите.Точно те трябва да бъдат подпомогнати”, каза Кутев. Той подчерта, че е нужно държавата да стимулира икономиката, за да не се влоши кризата.

Социалистът припомни, че управляващите не са приели много от предложенията на БСП, като това неплатеният отпуск да се плати от държавата, както и една минимална работна заплата да се даде на всички хора, останали без работа.

Кутев коментира, че приветства всякаква форма на намеса на държавата, когато тя е пазарно съобразена. Това би могло да регулира средата, защото държавата би трябвало да работи с малки маржове и да предлага конкурентни цени.Той даде пример с атомната централа в Козлодуй, за която коментира, че продава най-евтиният ток в България, а може би и в света. "След като 30 години ни обясняваха, че БСП иска национализация и че държавата е лош стопанин, сега неолиберално правителство започна да стига до идеята, че е нужна пряка намеса на държавата в определен бизнес сектор", изтъкна Кутев. Според него ако това се случи, ще бъде добра крачка, но е важно дали ще има добро управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: БСПДДСАнтон Кутев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Русенец преди 3 години
Поредната идиотия. След като поставиха собствения си президент да връща в парламента точно техните предложения. След като Румен Гечев, да не остане по назад от Волен заяви, че ген. Мутафчийски не му е никакъв, за да казвал каквото и да е. След като световни лидери не се срамят да признаят, че няма изпитана рецепта. Само Корнелия знае всичко. Като Тръмп. Но видяхме Тръмпова Америка. Както и Русия дето Путин вдига ограниченията , за да могат руснаците да отидат на референдум за доживотна власт.
27
2
 
5
 
! Отговори
Asd преди 3 години
Общото между бсп и телефонните измамници е, че лъжат пенсионерите
26
6
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Бсп е в будна кома..бсп е приемник на БКП,в която членува твоя любим вожд бойко.
25
6
 
7
 
! Отговори
Рени преди 3 години
До БанкерЪПитай какъв е държавния дълг на Гърция....и тогава я давай за пример като успешна икономика.
24
5
 
20
 
! Отговори
Стефания преди 3 години
КУртев, защо не направихте 9% данъка върху храни, лекарства, детски стоки и книги докато БСП управлява явно или в коалиция с ДПС, НДСВ и тайно с Костов??? БСП обича да предлага намаление на ДДС и огромни социални разходи като опозиция, но като управляваши БСП фалира 7 банки + КТБ, въведе плоския данък в полза на богатите, масларова увеличи пенсиите с "цял един български лев", великия икономист р. гечев фалира България, заплати и пенсии бяха от 3 до 7 долара, а 1 долар се разменяше за 3000 лв...
23
4
 
17
 
! Отговори
Бсп е в будна кома.. преди 3 години
Какво беше Бсп, че нещо не си спомням ?
22
3
 
17
 
! Отговори
ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН преди 3 години
Кутев, "*** не чуруликай" е казал народа! БСП първа да си оправи своите финанси! Ама с такива гурута като "професор" Гечев ...... ?!
21
4
 
21
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Социалистите много обичат да преразпределят средства. Стига да ги има, обаче. Защото "социализма свършва тогава, когато свършат парите на другите"!
20
2
 
9
 
! Отговори
Джордж,на дедо Гочо преди 3 години
Дадааа..отдаааввнаааа!хахахааа..абе,да ви кажа в тоз живот на държава не улучихме!
19
2
 
25
 
! Отговори
девалвация преди 3 години
до като бяхте на власт защо не го намалихте това ддс бе другарю антон ? защо тогава не направихте нищо от това което сега непрекъснато предлагате и критикувате ? а другари и другарки ?
18
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9% на избори да вземете..
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешката на Борисов е, че трябваше да намали данъка на ресторанти и хотели само докато се съвземат от последствията на Пандемията...но това може да се коригира когато му дойде времето.
16
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички предложения на червената Мафия са конрапродуктивни и нямат икономически ефект - колко може да навреди на "икономиката" затварянето на парковете и на няколкото КПП'та (и то временно) ?Червен популизъм постфактум, от рода "ние щяхме да го направиме по-добре" - Да ама Не !
15
3
 
10
 
! Отговори
БанкерЪ преди 3 години
До 14Ами в нормалните държави парите идват от производството. А не само от данъци! Я виж как е в Гърция - ДДС на лекарствата и книгите е 0%, а на храните - 6%!? Те откъде вземат пари?
14
5
 
25
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
"Антон Кутев: БСП отдавна предлага 9% ДДС за храни и лекарства" А защо не го приехте когато бяхте на власт? Кутев гледай си тролчетата не превишавай компетентността си.
13
19
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
А защо тиквите, които са на власт 11 години, не премахнаха плоския данък - нещо повече, Главанака заяви, че не трябва да се пипа?
12
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравият разум се е евакуирал от тази заразена с тъпотия, алчност и диващина територия! Има ли значение кой прави разумните предложения в полза на обществото? Тук шепа шебеци се упражняват върху българския народ и възраждат практики от 90-те години на 19 век! Храната, лекарствата, водата, електроенергията за бита, детските стоки и учебниците са онези базови потребности, които трябва да са най-малко с намалено ДДС!Мислят за джобовете си, а не за народа си, серсемите!
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези много раздават на чужд гръб!Такива лицемери са!Алооо кой създаде плоския данък?Кой създаде най крадливото племе червените олигарси?Знаем го вашето управление?Харчене до дупка!И след тях катастрофа!
10
3
 
22
 
! Отговори
спинозния преди 3 години
пак се оля,били го предлагали,защо не го направихте,всъщност вие за 30 год. не сте направили нищо добро за страната,но това което направихте фалирахте държавата 2 пъти,хората помнят,за това повече на власт НИКОГА,КРАДЦИ ненаядни.
9
1
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Я на на кръчма не ода !!! Ама в магазина-всеки ден ! Да бехте намалили ДДС на храните...