Марковски: Въпреки че шофьорът на пътя е пил, няма умисъл

Жертвите на катастрофи са повече от тези за коронавирус
Обновена: 17 май 2020 14:38 | 17 май 2020 14:10, Петя Славова
165
Марковски: Въпреки че шофьорът на пътя е пил, няма умисъл
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В поредната седмица на катастрофи, причинени от пияни шофьори, главният прокурор поиска драстични наказания. Строгостта на закона анализира адвокат Марин Марковски.

"Въпросът е това дали е разумно, правилно ли и редно ли е да стане. Ако стане, означава, че ще има ужасно тежки присъди, непоносимо тежки. Аз в практиката го срещам непрекъснато. Носят ми обвинителните актове на шофьорите, карали пияни и ударили и убили хора. Това е много лошо и опасно”, каза пред Нова тв Марковски.

Адвокатът цитира статистика, според която загиналите от транспортни престъпления са повече от починалите от коронавирус. "Разумното, цивилизованото общество ще трябва да направи всичко възможно, за да намали това", смята той.

Още по темата

Марковски коментира думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева: "В практиката редица престъпления по транспорта се квалифицират като непредпазливи, въпреки че са извършени след употреба на значителни количества алкохол или в пъти над разрешената скорост. Това води до умисъл на дееца, в случая – водач".

"Не ми се вярва това да е теза на главната прокуратура, защото няма действаща норма, няма разумно правосъдие, няма практика нито сега, в миналото, нито в бъдеще, която ще позволи да се запише правна норма, че умисълът се приема предварително, ако някой е употребил алкохол и наркотици. Умисълът е това, което човек мисли преди да направи престъплението", посочи Марковски.

"Когато става въпрос за вината – дали е непредпазлива, или умишлена се изследват разсъжденията на извършителя, непосредствено преди деянието, а не във времето назад. Тези разсъждения решават какво да направи. Когато някой прави нещо, ако е умишлено съзнава, че прави определено действие", обясни адвокатът и даде пример: "Удря с чука и чупи стъклото на кола. Съзнава, че, като удари с чука, ще счупи стъклото. Той иска да го счупи. Съзнанието и искането да счупи стъклото или да убие умишлено го прави умишлен извършител", допълни адвокатът.

За него същината е разликата между умишлен и непредпазлив. "При непредпазливите деяния този, който прави нещо лошо, се наказва от закона. Той обаче не го е желал, не е бил, бил е длъжен и е могъл да предположи. Това е законът. Когато се качвам пиян аз съм длъжен и мога да предположа, че ще сгазя човек, но аз не желая" внесе още яснота Марковски.

"Никога пострадалите не трябва да участват по никакъв начин в конструирането на закона. Техните чувства са накърнени  и наранени. В закона се държи сметка за много повече неща. Справедливостта е в закона и в съдията", категоричен беше той.

"Никога парламентът няма да гласува текст, че ако някой е употребил алкохол, наркотик и в комбинация с двете, се счита, че е извършил умишлено убийство", заключи адв. Марин Марковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има ли осребряване за изказа на Марковски?А от там по пътечката,където треби.Адвокатите са пищенски кутии!
147
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Пуснете мУмчето ве.Младо,учи за студент.Утре може да замести Корнелия в партията или да замести президента.Малко ли политици има,които са сгрешили преди това.Ако бяха в зандана,сега щяха да са кокошкари,а парламента ги направи бизнесмени,заменкаджии,банкери,че се справят и с офширките!
146
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 146Затова излязохте от ес.Във водещите демокрации на ес, като холандия дават 3-4 годинки... С право на предсрочно излизане.Въпрос на европейски ценности.
145
2
 
8
 
! Отговори
Локум преди 3 години
На Марковски локумите са отвратителни. Начи преди да се нацепя с вещества би трябвало да съм наясно, че разсъдъка ми след това няма да е много трезвен. Обаче все пак умишлено се нацепвам и също толкова умишлено се качвам в кола и съвсем неумишлено убивам човек. Но все пак когато умишлено съм взел книжка, съм бил наясно,че не трябва умишлено да карам нацепен. Всеки нацепен умишлено поема риска да убие човек. И с това деянието за мен става умишлено.
144
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво бълнува този човек, но живея в Англия и тук, ако някой причини смърт на пътя заради:- алкохол- зяпане на телефона- наркотични веществаПрисъдите започват от 14 ГОДИНИ до доживот!!
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
верно, като си пийна и реша да убивам е виновен алкохола. ние, убийците, сме най-невинните жерви на алкохола.
142
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовХибридник и тук ли се намести? Нищо не разбираш, неграмотен си до безобразие, а ревеш за внимание. Отивай на нивата, там картофите те чакат и справедливостта можеш да я раздаваш сред себеподобните си.
141
1
 
16
 
! Отговори
бай х преди 3 години
дай боже и него да го помете някой пияни и дрогиран ... само че да остане жив инвалид и на делото някой друг адвокат да му каже Въпреки че шофьорът на пътя е пил, няма умисъл....
140
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами тогава ще се напия и ще напиша на стъклото. Ако катастрофирам и ви убия да знаете че нее Умишлено. Ало Шишкавия щом съм поел алкохол или наркотици качил съм се в автомобил значи че умишлено тръгвам да убивам. Първо. Реакциите ще са ми неадекватни. А това ще доведе до катастрофа и то жестока. Защото под въздействието на алкохола или дрогата скороста ще ми се струва ниска и ще натискам газта. Щом съм се качил пиян или дрогиран значи знам че ще убия някой. А това е умишлено убииство.
139
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 137А какво значи карал без книжка и бързо и убива пешеходец на тротоара... а съдията казва, "че това, че си без книжка не означава, че не можеш да караш кола" - случай от демократична холандия.
138
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добър адвокат знае най добря
137
2
 
9
 
! Отговори
За тази свиня, преди 3 години
няма ли свински грип, пак ли ръси глупости, нямало умисъл, нима с разум се качва да шофира, а не може на краката си да стои. Чисти убийци са и трябва директно в затвора, вямат място на пътя!
136
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 години
До Ти да видишМисля, че е крйно време такива почернени бащи да вземат правосъдието в собствените си ръце и с помощта на огнестрелно оръжие или две мачетета, д въведат справедливост.Първо колиш деятеля, след това едно от децата на съдията!
135
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работата на адвоката по цял свят е да докаже че подсъдимия е невинен до доказване на противното.Когато някой е изпил 1литър ракия , 2литра вино и две бири за изтрезняване а адвоката докаже , че е невинен това означава : смотан прокурор , подкупен съдия или сбъркана съдебна система с вратички за измъкване ! - четвърто положение няма.
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това по надолу казва всичко. Кратко и ясно. Направил си престъпление, отговаряш за последствията си 100%. Точка"Удря с *** и чупи стъклото на кола. Съзнава, че, като удари с ***, ще счупи стъклото. Той иска да го счупи. Съзнанието и искането да счупи стъклото или да убие умишлено го прави умишлен извършител"
133
0
 
7
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
Умишлено убийство или не....убийството е убийство....За умишлено убийство 30год.трудов лагер,за неумишлено 20год....без заменки или предсрочно излизане - понеже бил работил.
132
0
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
На тоя това му е работата! При това е добре платен!Казват, че като умре човек докторите го оставят, адвокатите не!
131
0
 
3
 
! Отговори
Право+Справедливост преди 3 години
чл. 342, ал. 3 от НК, умисъл има, разбира се, а желание да се приложи законът?Дано, за Милен и занапред!
130
0
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Ами като са пияни да ядът уайна,а не да сядат зад волана!
129
0
 
20
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
МПС-то е средство за придвижване, което изисква ниво на умение и чувство за отговорност, за да се управлява. Да караш пиян е същото като да хвърляш ножове по дървена врата, за която е вързан човек. Не желаеш да го убиваш, но понеже си се ос*рал от пиене е твърде вероятно това да се случи.