Цветари от Варна протестират, искат обезщетение

Предупреждават, че са на ръба на фалита
20 май 2020 08:45, Петя Славова
18

Необичаен протест на цветари във Варна. Те поискаха от общината да им намали наемите, заради тежката ситуация в бранша и липсата на клиенти. Предупреждават, че са на ръба на фалита, предава Bulgaria ON AIR.

За разлика от колегите си в Холандия, които в знак на протест, унищожаваха продукцията си с фадроми, варненските цветари протестираха мирно.

"Изхвърлихме маса цветя, маса цветя за стотици левове. И това на нас никой не ни го компенсира. Трябва да разберат, че ние не продаваме краставици и домати, за да си ги консервираме. Всичко е затворено и ни призовават да стоим вкъщи, няма как да изкарваме тези пари", подчерта цветарът Елена Йончева.

Въпреки уверенията, че ще бъдат таксувани наполовина за двата месеца принудителен отпуск, търговците трябвало да платят всичко, даже и тока на затворените бараки.

"Преди 3 години реновираха пазара и цената на наема стана двойна. Вярно, че са малко по-добри условията, но пак нямаме нито тоалетна, нито мивка. Всички ритуали са забранени – няма сватби, няма абитуриентски, изписвания няма", обясни цветарът Мими Динева.

Преди години били 30 души на пазара, сега са 18 и продължават да намаляват.

"Този наем е за един 3-стаен апартамент в центъра. Първата сватба, която обявиха, че им трябват цветя, е за септември месец. Смятайте за какво става дума. Това значи блокаж от всякъде. Трябва някакво кардинално решение да се вземе", посочи председателят на Сдружението на цветарите във Варна Росен Марков.

От общината казват, че са готови на компромис и намаляване на наемите с 30 на сто, но само за два месеца напред. Затова протестите вероятно ще продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
6
 
! Отговори
Едно към едно преди 3 години
Съгласен съ да има някакво обезщетение, но според данъчните декларации за същия период от 2019 г. Цветарите не издават касови бележки в цялата страна, не декларират печалба, а сега "пеят" тъжни песни за изхвърлени цветя за стотици лева. Така е много браншове.
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не купувам отрязано цвете. То е мъртво. Само в сакция, дори за подарък предпочитам живо цвете.
14
2
 
12
 
! Отговори
Ован преди 3 години
Чакай ве човек. Когато по 8 март, 15 септември, Цветница и измисленият 14 Февруари една роза стане 7 лв и не издадете касов бон всичко е ток. Сега като сте от другата страна на *** пищите. Нека общината им намали наемите но никъв фандък от правителство и тн .
13
3
 
6
 
! Отговори
е па преди 3 години
натопете цветята в езерото, така е наторено, че ще ги държи живи поне година.
12
4
 
5
 
! Отговори
somebody преди 3 години
Данъчните да им върнат платените от тях данъци върху за последните две години и готово!
11
4
 
6
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
Стига сте мрънкали бе, по цял свят е така.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе,всички иска пачки..Ами работете бе гадове,кой дава пари без работа
9
2
 
14
 
! Отговори
Бивш Цветар преди 3 години
Като не им върви бизнесът - да фалират! Пределно ясно ми е какви тройни и четворни надценки слагат, НЕ издават касови бележки, укриват данъци и такси!Закривай!Много станаха просяците с претенции към държавата нещо!
8
2
 
17
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Какво? Искат помощ от моите пари ? Та тези цветари ми продават една роза за 4-5 лв. ,когато моята надница е толкова !!! Що не се гръмнат цветарите ??? Мога ли да им завра розите в ......... !
7
2
 
12
 
! Отговори
бяла роза преди 3 години
собствениците на обществените ( частни ) тоалетни няма ли да спретнат протест , обезщетение да искат ? или другарката независима не се е сетила да ги организира ?
6
16
 
0
 
! Отговори
4 преди 3 години
Явно не си правил бизнес в БГ-то, а само си чел книжки. Държавата трябва да помогне на тези хора.
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на 8 март не ревахте, на 14 февруари също. Сега драма голяма стана за един месец.
4
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хем ми е жал, хем- не. Бизнесите трябва да могат да се адаптират. Ако остарееш като идея, ако няма търсене- търсиш нови методи. Доста бизнеси не искат да погледнат напред, да се променят спрямо ситуацията. Докато някои фалират, други се възползват от глупостта на първите и печелят в пъти повече от преди, отварят нови работни места. Говорим за онлайн услугите. Всеки получава помощ според платените осигуровки. Цветя и касова бележка? Голяма рядкост.
3
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кого му са притрябвали гюрлюците им. Преди имаше оборот само заради задължителния букет даскалиците на всеки празник. Сега поне си спестихме тези пари. То и повечето предпочитат бонбони пред цветя. А за пред мадами само с цветя не се минава - всяка предпочита парфюм, бижута и т.н. поне остават. А не готови увяхнали и след два дена в казана.
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намерете си работа като хората. Цветя и букети могат да се поръчат онлайн и всъщност няма никаква полза от разни магазинчета, които и без това не дават фискален документ при продажба.
1
2
 
15
 
! Отговори
Барбата преди 3 години
Да продават ламборжинитата. После ша опрайме ДДС за цветарите на 5 процента.