73 белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи тази година

Броят им се увеличава през последните 4 години
Обновена: 25 май 2020 13:58 | 25 май 2020 13:46, Елка Василева
6
73 белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи тази година
Снимка: БДЗП

Тази пролет в българската част на Източните Родопи се излюпиха общо 73 белоглави лешоядчета. Това установи екип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по време на мониторинга на  гнездовите колонии на вида в Източните Родопи с цел отчитане на гнездовия успех.

Общият брой на излюпените малки тази година ще се изясни при проверката на всички гнезда през следващите седмици. През изминалата година експерти и доброволци на дружеството преброиха 77 малки, като от тях успешно са излетели 73 белоглави лешоядчета.

Едва няколко години по-рано, през 2016 г. са излюпени 51 малки, а са излетели 50. “Последните четири години се покачва по-сериозно броя на излюпените и успешно отгледани малки. Наблюдава се едно добро повишаване на двата показателя, което е отговор и на повишаващата се численост на популацията”, споделя Добромир Добрев от БДЗП.

Сред птиците има и двойки, които са загнездили повторно. Това се случва, когато двойка загуби мътилото си и снесе отново в същото или друго гнездо, обясняват от дружеството.

Малките лешоядчета се излюпват в края на март и началото на април. Близо четири месеца родителите оказват непрестанни грижи за новото поколение. Толкова време е необходимо, докато потомството порасне достатъчно, за да започне първите летателни опити. В средата на лятото малките лешоядчета вече съвсем не са толкова малки. Въпреки че са едва на няколко месеца, те са напълно развити и тежат колкото възрастните им родители – около 7 кг., а понякога и повече.

Лешоядите са постоянен и скитащ вид. Младите птици скитат до около петата година, когато достигат зрялост. През това време могат да извършат придвижвания на големи разстояния от местата на излюпване. Това са критични моменти от живота на птиците, когато близо 70% от тези лешояди умират в тази ранна фаза на живота си.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
Кога да ги очакваме в Народното събрание и Министерски съвет?
2
4
 
5
 
! Отговори
НОЩ преди 2 месеца
След толкова обещания за трупове по улиците и градинките, пак ще трябва да си търсят обикновена ***.
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко десетки хиляди лева от Натура 2000 са отишли за преброяването на пилците?!