Годините падат, първия досег с наркотици у нас става на 13 г.

Най-рисковите групи са гимназистите между 15 и 19 години
27 май 2020 19:30, Петя Славова
80
Годините падат, първия досег с наркотици у нас става на 13 г.
Снимка: pexels.com

Средната възраст на първа употреба на наркотици у нас е 13 г. Най-рискова група се явяват гимназистите на възраст между 15 и 19 години. Това заяви Кремена Йонева, главен експерт в отдел "Зависимости" към Националния център по обществено здраве и анализи.

През последните години възрастта на първата употреба на някакъв вид наркотично вещество спада надолу и дори може да е под 12 години, допуска експертът. "При най-рискова група – учениците в гимназиален курс, като че ли имаме най-голяма употреба, не само експериментиране", каза пред БГНЕС Йонева.

Тя подчерта, че има разработени две национални програми по превенция, които целят да обхванат училищата в цялата страна. Те са пилотни и се реализират в 12 града в страна. Едната е насочена към ученици от 5 до 7 клас, а другата е от 8 до 11 клас. "При втората основният подход, на който се залага, е "обучение на връстници", като първо се обучават доброволци. В тази възрастова група самите деца имат по-голямо доверие на информацията, която получават от своите връстници, а не толкова от възрастните – учители или родители, а примерът им се възприема безкритично", посочи специалистът.

В двете национални програми са предвидени срещи с родители, учители, психолози и педагогически съветници. Малка част от тях се е осъществила до момента заради ситуацията с коронавируса, но експертът се надява с началото на новата учебната година да стартират в цялата страна.

Политиката на национално ниво срещу употребата на наркотиците и наркотрафика се осъществява от Национален съвет по наркотичните вещества, който е към Министерски съвет. Той разработва националната стратегия за борба с дрогата.

Просветният министър Красимир Вълчев заявява, че всяка година се изготвя годишен доклад по проблемите, свързани с употребата и злоупотребата с наркотични вещества в България. МОН събира и обобщава данните от всички 28 регионални управления на образование. На база отчетените данни през учебната 2018/19 година в програми и кампании за превенция са обхванати 208 301 ученици. Работи се както на ниво клас, така и с родителите, и със съответните институции, като се изнасят беседи за вредата от дрогата.

Няма готова формула как да предпазим децата от наркотиците, но има добри практики и много опит, натрупан в страните, които имат традиции в тази сфера. От тях може да се поучим. Това заяви пред БГНЕС Валентина Маринова, която също е главен експерт отдел "Зависимости" към Националния център по обществено здраве и анализи.

"Няма формула, някакъв алгоритъм, защото става въпрос за психологическа и социална работа и за много специфичен контекст, който има в различните страни, в различните малки общности, по-малките населени места, големите градове и т. н., към който е нужно да се адаптират тези превантивни програми", подчерта Маринова.

 


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 месец
Така е в Гербава България, бъдеще няма, нито за нас, нито за децата ни!
76
4
 
2
 
! Отговори
!!! преди 1 месец
Същата история е била и преди 10-20 години. Просто е нямало такива статистики :D Все едно никой от нас не е бил млад и не е злоупотребявал с нещо (дали алкохол, дали наркотици)
75
0
 
8
 
! Отговори
една мими на 18 г. преди 1 месец
Еврейската отрова действа, глупачетата се хващат на всичко, само да има лепнат етикет "модерно" .. Как пък аз никога не посегнах към наркотик, въпреки че се води символ на социален статус? Как нямам нито instagram, нито tiktok, нито всички там глупости ?
Интелект, дами и господа.
Просто трябва да знаеш малко световна история, за да ти е ясно кой иска да сме тъпи, бвзпаметни овце. Тогава лесно ще знаеш кое да правиш и кое да не правиш. Уви, джуките са по-важни от книгите
74
2
 
5
 
! Отговори
тонката преди 1 месец
Така е под демокрацията, господа. Кой не скача е червен. Кой скача децата му са наркомани. Ваш избор. Избрахте грешно.
73
1
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Къде ги обичайните ка тили да ми кажат, че то и едно време си беше така :))))))
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
супер бай балгар връзкарски бере плодовете на връзкарството и рушветчийството си
71
0
 
0
 
! Отговори
Дарт Вейдър преди 1 месец
360 кила уа хаха хахахах
70
0
 
4
 
! Отговори
Аха преди 1 месец
И какво правят ВЛАСТИТЕ по въпроса - отчитат статистиките ли ?
69
0
 
7
 
! Отговори
Репресиран от БКП преди 1 месец
Военният Агент Сава е Ахмед Доган вербуван за ВОЕННИЯТ отдел на ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ към които се числял и един от тарторите на агитката на ЦСКА Лютви Местан

И изведнъж ВОЕННИЯТ МИЛИЦИОНЕР от ДС Ахмед Доган през 1990 лети в хеликоптерче на РУМНО заедно с шефа му Добри Джуров

Пътят на досиетата на над 10 000 милиционери от ДС благодарение на ДПС отиде до Босфора ама до Европа не е стигал

Една част от тях е възможно да са в гробището а другите станали ТУРКОФИЛИ като Бойко Борисов и Е.Михайлов
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прекалили сте с наркотиците.
67
2
 
5
 
! Отговори
Ян Язов преди 1 месец
Свестен е ЧЕРВЕНИЯТ ПАРТИЗАНИН от БКП бетер Велислава Дърева

Това го знаеме

САЩ във Виетнам роди ПСИХИЧНОБОЛНИ

РАМБО се разболя психически

Доскоро ветерани ВОЕННИ ОФИЦЕРИ от армията на САЩ пречукваха МИРНО ЖИВЕЕЩИ АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИ та местната САЩ-полиция ги поразстреля

Нашето свестно червено БКП от сумати парткизански боеве срещу фашизма и капитализма нито един червен партизанин не превъртял защото 9 септември е националният празник на червената марксическа монархия Корейска НДР
66
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В БКП имаше и свестни хора, в ДС - нито един!
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе АНТИ САЩ АНТИ ДЕМОКРАТЕ

Комунистите от комисията отваряща досиета на ДС подмениха прехода и го направиха вечен

Според конституцията до 1990 БКП с всичките си 800 000 червени членове е ШЕФЪТ на цялата Държавна сигурност дори конституционният съд може да го изтълкува че всеки член на БКП от тези 800 000 може да заповядва на Генерал от ДС

Искаш декомонизация....искай си л"умпене
64
2
 
4
 
! Отговори
Репресиран от БКП преди 1 месец
до АНТИ

Явно си поредния ЧЕРВЕН ПРЕСТЪПНИК от БКП измиващ си ръцете с ДС

Живковата конституция действаща до 10.11.1989 може да има тълкуване от Конституционния съд че абсолютно веки приет за член на червената партия БКП има правото да нахлуе в сградата на Държавна сигурност и да започние да издава заповеди на офицерите и генералите работещи там

Като не сте забранили БКП и не сте забранили участието в политиката на членовете на БКП Костов и Стоянов трябваше да ИЗГОРЯТ досиетата
САЩ за СМЯХ ли?
63
7
 
3
 
! Отговори
българин преди 1 месец
до Рашко! Разгеле появи се.-:) Ама не бе човек! 1 вият ми коментар наистина беше политически! И то не толкова такъв.А просто разясних разликата от тогава и сега за наркотиците.После темата се промени и аз изключих "политиката" и коментирах ,от чисто човешка гледна точка!Ито за събития които помня! И от нищо не страдам! Уверявам те! -:) Имаш ли житейски опит,и си широко скроен човек,Разбираш всекиго! И пак казвам.Първо в държавата търся вината! А после в обществото ни!
62
2
 
9
 
! Отговори
Рашко преди 1 месец
До българин

Ти да не страдаш от раздвоение на личността? Аз ли обръщам нещата на политика? Не беше ли твоя първи коментар за "американска демокрация" и социализъм? И какво значение има колко алпинисти познаваш?! И аз познавам, и повечето пушат трева но не са социопати. И проблемите идват от обществото, а не от държавата, а обществото ни такова каквото е днес не го формира демокрацията, а годините на морално разложение и икономически упадък преди нея!
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, има стратегия за справяне с зависимостите.
Щото и аз за два дни мога да ви направя лекция, но психолозите стигат ли. Кой ще работи с родит на тези деца от тях май трябва да изкорени те нещата. Малко ми удря имаме проблем, но се справяте.
Що не на научите и родителите как да обясняват нещата на децата си например.
60
6
 
4
 
! Отговори
българин преди 1 месец
До " Рашко"! И още нещо по темата за Проданов.Не го познавах лично! Нито бях чувал за него преди това. От цялата информация която имах за него,и следейки събитията по време на изкачването на Еверест тогава. Останах с впечатлението,че този човек си е бил чешит характер! Как ще тръгнеш без КИСЛОРОДНА МАСКА при този разреден на кислород връх? Искал е да стене "герой"! И никой не го е убил! Сам се е погубил! " НЕ ЗАСПИВАЙ ! Не заспивай Христо! Ти си герой! Помним го ама той заспа човека уви! -:(
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи няма как да спрете хората да бягат.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Днес четох коментар,че в момента се води битка между мутри и престъпници в бели якички,
никой пет пари не дава за България,от трън на още по-голям глог!