Коронавирусът уврежда не само белите дробове, но и сърцето

COVID-19 е отнел средно 13 г. живот при мъжете и 11 г. при жените, които са починали
28 май 2020 09:03, Александър Попов
230
Коронавирусът уврежда не само белите дробове, но и сърцето
Снимка: БГНЕС
Коронавирусът уврежда не само белите дробове, но и сърдечния мускул и останалите органи. Това обяви на брифинг тази сутрин ген. Мутафчийски.
 
Делегация от ВМА е посетила италианската университетска болница "Сан Матео" в Павия. Те са се срещнали с целия борд на директорите и шефовете на департаменти, които са се занимавали пряко с коронавируса.
Още по темата
Мутафчийски посочи, че освен меренето на температура, след това италианците правят ехографско изследване на белите дробове, което не е особено разпространена практика в България, рентгенография и накрая скенер.
 
Колегите му на Ботуша съобщават и за кожни промени до около месец след прекарване на инфекцията. Правили са биопсии на сърца, по този начин е доказано засягането на миокарда.
 
COVID-19 е отнел средно 13 години живот при мъжете, които са починали и средно 11 години при жените.
 
Италианците отчитат, че има 42% смъртност в интензивните отделения и споделят честите усложнения от пневмоторакси, които се получават при интубирани пациенти. Във ВМА също е имало такъв случай на починал пациент след плазмопреливане.
 
"Използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата. Отчели са при преболедували от коронавирус най-добра наситеност на антитела има в първия един месец след заболяването. До третия месец има рязък спад на антителата. На третия месец тази плазма не може да се води хиперимунна и те не я използват", допълни Мутафчийски.
 
Генералът заяви още, че ВМА ще подпише договор със "Сан Матео" за обмяна на технологии и идеи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е,че на някои уврежда мозъка и това е очевидно.
151
3
 
23
 
! Отговори
DO DO преди 3 години
Ще се мре! Яко ще се мре, да знаете!
150
0
 
10
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Всеки тежко прекаран грип впоследствие прави поразии! Не съм лекар - от новинарите съм научил, че след грип са възможни поразии по сърце, бял дроб, бъбреци и т.н.Може коронавирусът поради това, че е различен да създава предпоставки за по други проблеми!Някой знаещ да пише каква е разликата!
149
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вече уврежда мозъците на хората. Някои психясаха, други изтерясаха, а трети напълно изтрещяха!
148
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът започва да прилича на Дейността на Трънските майстори , които след като сменили 10 керемиди на покрива и слизайки счупили 20 .
147
5
 
21
 
! Отговори
Най вече преди 3 години
ви изпива мозъка, това генералче го доказва! Преди два месеца се изказа, че това е обикновен грип, днес след Боковата инструкция, вируса стана най страшният!? В ресторантите може без маски, но ако влезеш в музей където има няколко посетители, трябва да си с маска, иначе глоба. На и.диоти ни направиха, прави им удоволствие да си играят с народа. Боко се вживя в император, иска зрелища!
146
3
 
0
 
! Отговори
erikcho преди 3 години
uspeshen, От Теб зависи Успеха да ти е Приятел
145
16
 
9
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Има една истина 18 годишните Българи се разхождат по улиците на всички градове на цяла България след като се върнат вкъщи заразяваш с коварната болест коронавирус свойте родители като починат те наследяват техните пари и имотите им.Извод в България расте 18 годишно безмозъчно алчно егоистично инатливо користно дебелокожо младо Българско поколение което се интересува само от себе си
144
7
 
21
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Набийте му го сух на този лъжец,увредете задницата му,ще го пише корона вирус
143
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 153 преди 3 години
***- определението кореспондира с нивото на сайта
142
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ?!?!?!?Явно си толкова ***, че не си разбрал, че цирка тепърва предстои!!Заради такива "юнаци" като теб! Нима си мислиш, че всичко е свършило! Мечтай си и гледай докато се кефиш да не те стигне тая есен! Защото може да опреш до тези хора, които така сладостно плюеш! Защото главата ти е празна! Там няма никой!!!
141
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да,да ама не Сега това , което не си проумял, защото не ти достига сивото вещество! Проблем има, неясен на човечеството! И това как ще ни удари си зависи от самите нас! От нашата отговорност към собственото ни здраве и към това на другите.И ако имахте малко ум, вместо да остроумничите и плюете, щяхте да кажете: Благодаря ти ,боже, за това , че не живеех в Италия, или Испания, или Англия! Благодаря ти, че това ни подмина и трябва да направим така, че да не се върне отново при нас.
140
9
 
24
 
! Отговори
?!?!?!? преди 3 години
Тоя ***, не разбра ли, че цирка свърши? Сериозно ли още продължава да ни занимава с коронавирус? Че то вече дори и най-големите страхливци и хипохондрици почнаха да си живеят живота и да не мислят за глупости! Взехте парите, айде да закриваме вече театъра!
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НеграмотникВерно е, че си ***! Добре, че си го признаваш!
138
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩирлицСкоро! След три месеца, ако това може да те успокои! А може и по- рано Не се знае. Нищо не се знае.
137
1
 
12
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До местен свинарПрепарата не е нов! Лекарите много добре го знаят! Помага на един, вреди на друг! Нищо ново! Но е много евтин! Това му е лошото - ЕВТИН! Няма печалба в него!
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До местен свинарСвинарю, гледай си свинете! Там ни е силата! Другите анализи не ти се отдават
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 145А твоя мозък си е перманентно увреден и без коронавирус. Осъзнаваш ли го!!!
134
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сега, най-тежко увреден ot КyРонавируса е мозъка на генерал Гoджи.
133
5
 
14
 
! Отговори
местен свинар преди 3 години
То и оня препарат, дето го спряха, защото и той увреждал сърцето! Всичко уврежда сърцето - и вируса, и хлророхин ли, какво беше?! Да не би увреждането, причинено от това пишман лекарство да го приписват отново на нещастния вирус!?!?